Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 4. 2016,
21.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

dojenje zvezdniki selfie brelfie starševstvo otroci

Nedelja, 24. 4. 2016, 21.01

6 let, 7 mesecev

Brelfie, doječi selfie

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
#brelfie | Foto Instagram

Foto: Instagram

Medtem ko se večina zvezdnic fotografira v kopalkah, se novopečene zvezdniške matere fotografirajo med dojenjem.

Kaj imajo skupnega Karolina Kurkova, Alanis Morisette, Miranda Kerr, Gwen Stefani in Tamara Ecclestone? Poleg tega, da so svetovno znana imena, tudi to, da so vse po vrsti objavile svoje selfije, ki so jih posnele, medtem ko dojijo.

Eksplodiral je #brelfie

Doječi selfiji imajo celo svoje ime – brelfie (doječi selfie oziroma breast feeding selfie v angleščini). Trend se je pojavil že pred nekaj leti, a šele zdaj je dosegel svetovne razsežnosti. Poleg zvezdnic je zajel tudi nezvezdniške matere, ki navdušeno objavljajo fotografije dojenja svojih otrok.

Eden prvih zvezdniških brelfijev je bil ta, ki ga je Miranda Kerr objavila leta 2011. | Foto: Twitter - Voranc Eden prvih zvezdniških brelfijev je bil ta, ki ga je Miranda Kerr objavila leta 2011. Foto: Twitter - Voranc

Trend je posledica globalne debate, ali je dojenje v javnosti sprejemljivo. Število brelfijev se je še dodatno povečalo v znak protesta, ko je Facebook želel izbrisati fotografije doječih mater, na katerih se vidijo bradavice, zgodba pa je eksplodirala, ko so se v javnosti pojavile pripombe, da matere doječe fotografije objavljajo le zato, da bi se razkazovale. Tudi zato so v vsej zgodbi še kako pomembne zvezdnice.

Doječe pevke in manekenke

Med prvimi, ki so se fotografirale med dojenjem, je bila leta 2010 zvezda serije Sodobna družina Julie Bowen, ki je objavila fotografijo, na kateri istočasno doji svoja dvojčka, in se ob tem pošalila, da je to najboljši stroj za liposukcijo.

Leto pozneje je Miranda Kerr objavila fotografijo, kako hrani svojega novorojenega sina Flynna. Sledili sta ji manekenki Gisele Bündchen in Natalia Vodianova, ki sta svoji doječi fotografiji objavili na Instagramu.

A photo posted by Gisele Bündchen (@gisele) on


Tudi pevka Pink je objavila fotografije, kako doji hčerko Willow Sage, leto pozneje pa je njen mož objavil še fotografijo, kako jo doji v neki pariški restavraciji. Pevka Gwen Stefani, ki sicer zelo skrbi za zasebnost svojih otrok, pa je objavila fotografijo, kako v Švici ob cesti doji tedaj štirimesečnega sina Appola.

Promotorka dojenja Tamara Ecclestone

Med njimi je najglasnejša zagovornica dojenja Tamara Ecclestone, ki svojo dveletno hčerko še vedno ponosno doji. "Vse matere bi morale svoje otroke vzgajati tako, kot same menimo, da je najbolje,“ je zapisala na Instagramu ob objavi enega od brelfijev. "Nikoli se nisem sramovala v javnosti dojiti svojo hčerko. To je vendar nekaj najbolj naravnega."


Ob tem je še zapisala, da je vse fotografije posnel njen mož in da se s tem nima namena razkazovati: "Res ne vem, kaj naj bi razkazovala. Gotovo ne svojih še zdaleč ne popolnih prsi po dveh letih dojenja."

Ne spreglejte