Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 6. 2016,
11.45

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča MasterCard

Video: Dean Gostimirovič

Foto: Bojan Puhek

Natisni članek

solkanski most Solkan advertorial Odkrivaj Slovenijo MasterCard

Torek, 28. 6. 2016, 11.45

2 meseca, 2 tedna

S kolesi in letečo lisico na druženje s smaragdno Sočo

Vsebino omogoča MasterCard

Video: Dean Gostimirovič

Foto: Bojan Puhek

Solkan reportaža | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Solkan je z največjim kamnitim železniškim mostom postal svetovna turistična znamenitost, ki je skupaj s smaragdno Sočo in zgodovinskimi obeležji imenitna turistična destinacija.

Poletje je čas, ko Solkan z okolico zaživi v ritmu tisočerih ljubiteljev narave, ki "romajo" k prelepi Soči na osvežilno kopanje, spust s kajaki ali v Soča Fun Park na adrenalinski spust po jeklenici.

Na potepanje po Solkanu se je odpravila tudi ekipa rubrike Odkrivaj Slovenijo, saj smo želeli preveriti, kaj ponuja nekdanje mesto italijanskih in slovenskih plemiških družin, ki so imele v Solkanu svoje poletne rezidence.

Oglejte si video:

Romarska bazilika s širnimi razgledi

Naša prva postaja na odkrivanju solkanskih lepot je bila Sveta gora (682 metra) z romarsko baziliko, kjer smo se prepustili razgledom na Solkan z Novo Gorico, Sabotin, Kras, Brda in okoliške kraje. Na Sveto goro se lahko pripeljemo iz Solkana po cesti, ob kateri so postaje križevega pota, ali pa se podamo s Prevala peš po stari romarski poti. Na vrh pridemo tudi iz Grgarja in Zagore pri Plavah.

Sveta gora (682 metra) z romarsko baziliko je priljubljena izletniška točka, kamor se lahko pripeljemo z avtomobilom iz Solkana ali pa se podamo s Prevala peš po stari romarski poti. Na vrh pridemo tudi iz Grgarja in Zagore pri Plavah. | Foto: Bojan Puhek Sveta gora (682 metra) z romarsko baziliko je priljubljena izletniška točka, kamor se lahko pripeljemo z avtomobilom iz Solkana ali pa se podamo s Prevala peš po stari romarski poti. Na vrh pridemo tudi iz Grgarja in Zagore pri Plavah. Foto: Bojan Puhek

Veličastna bazilika v gotsko-renesančnem slogu je del evropske Povezovalne poti treh romarskih svetišč, kamor spadata še Stara gora nad Čedadom in Marijino Celje na Kanalskem Kolovratu. Poleg bazilike so na vrhu gore še frančiškanski samostan, romarski dom, duhovno-izobraževalno središče in restavracija s 400-letno tradicijo.

Kamnita mavrica nad Sočo

Solkanski most je s 85-metrskim kamnitim lokom svetovni prvak med železniškimi mosti. | Foto: Bojan Puhek Solkanski most je s 85-metrskim kamnitim lokom svetovni prvak med železniškimi mosti. Foto: Bojan Puhek Med vožnjo na Sveto goro nam je pogled stalno uhajal k svetovni znamenitosti – solkanskemu mostu na bohinjski železniški progi Jesenice–Nova Gorica. Most velja za prvaka med kamnitimi železniškimi mostovi, saj njegov lok meri kar 85 metrov. Zgrajen je bil leta 1905 kot del železniške povezave med Trstom in Dunajem. Prva svetovna vojna mostu ni prizanašala, zato so ga Italijani obnovili leta 1927. Med drugo svetovno vojno je zdržal šest letalskih napadov.

Pred 30 leti je kamniti most dobil betonskega brata – cestni betonski most, prav tako obokan, ki povezuje Goriško polje z Brdi. Prav takrat, leta 1985, so kamniti most razglasili za tehniško dediščino.

solkan kolesa reportaža | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K. Kako najbolje doživeti utrip Solkana in bližnje okolice?

S kolesi, seveda. V turistični pisarni TIC Nova Gorica smo si sposodili kolesa in pripravljeni smo bili za brezskrbno odkrivanje slikovitih krajev ob Soči.

S kolesi med staroverce

Prvi postanek na kolesarskem odkrivanju mesta je bila čisto sveža razstava Staroverstvo in staroverci, ki so jo pred dnevi odprli v Goriškem muzeju, v Vili Bartolomei. Razstava 431 predmetov predstavlja način življenja ljudi, ki so ga drugi imenovali staroverstvo, in sicer prav zaradi njihovega drugačnega odnosa do transcendentnega in tesnega stika z naravo.

Oprava dehnerja | Foto: Bojan Puhek Oprava dehnerja Foto: Bojan Puhek

Etnološka zbirka Pavla Medveščka, avtorja knjige Iz nevidne strani neba: razkrite skrivnosti staroverstva, ki je izšla pri založbi ZRC, je priklicala na dan spomin naših prednikov, kulture in načina življenja, kot so ga živeli v teh krajih do sredine 20. stoletja. Zbirka je večplastna in nakazuje vse segmente staroverske kulture, ki je vztrajala zunaj trendovskih smernic. "Kultura starovercev je zelo stara, saj nekateri elementi izhajajo iz kamene dobe. Glavna značilnost je tesna povezanost z naravo, ki so jo razumeli kot nekaj večjega od nas samih, jo spoštovali, razumeli in ji sledili. Njihova kultura je bila organizacijsko zelo razvita. Živeli so v srenjah, njihov vodja se je imenoval dehner, vsaka srenja je imela svojega zdravilca. Bili so izredno odprti do narave, kar si sodobni človek spet močno želi," je povedala avtorica razstave  Darja Skrt. Ker z zadnjimi pripovedovalci in darovalci svetih predmetov staroverska kultura ni izumrla, lahko rečemo, da gre za živo dediščino, ki jo nekateri prebivalci zahodne Slovenije še vedno prakticirajo.

Kačja glava - gladek kamen z vklesanimi luknjicami, ki so jih napolnili s polnilom (razni mahovi z zdravilnimi učinki) in vanje vtisnili marelične koščice ali kaj podobnega. Kačje glave so postavljali na svete kraje. | Foto: Bojan Puhek Kačja glava - gladek kamen z vklesanimi luknjicami, ki so jih napolnili s polnilom (razni mahovi z zdravilnimi učinki) in vanje vtisnili marelične koščice ali kaj podobnega. Kačje glave so postavljali na svete kraje. Foto: Bojan Puhek

Pred dvema letoma so podobno razstavo že postavili in takrat so videli, da sveti predmeti prikličejo to živo dediščino na dan. "Obisk je izredno velik. Čeprav je na razstavi malo besedila, že en sam predmet osebo prikliče k sebi in ji pomaga, da se v njej začnejo odpirati ti občutki, za katere smo prepričani, da jih nimamo, v resnici pa živijo globoko v nas," je še povedala Skrtova, ki je med raziskovanjem tematike s popisovalcem Medveščkom iz Solkana prehodila vse okoliške hribe. Staroverci namreč poseben pomen pripisujejo vrhovom, kjer stoji veliko svetih predmetov – skal, kamnov in dreves.

Ko je bila Gorica še predmestje Solkana

Solkan se je v tisoč letih spremenil v eno najlepših slovenskih turističnih destinacij.  | Foto: Bojan Puhek Solkan se je v tisoč letih spremenil v eno najlepših slovenskih turističnih destinacij. Foto: Bojan Puhek

Prva pisna omemba Solkana je iz 28. aprila 1001, ko je rimsko-nemški cesar Oton III. z darilno listino podaril polovico gradu Castellum Siliganum in polovico vasi Gorica oglejskim patriarhom. "Za nas je še posebej pomembno, da so namenili posebno pozornost slovanskemu poimenovanju vasi Gorica," nam je pred cerkvijo sv. Štefana v Solkanu povedala turistična vodička Evelin Bizjak, ki nam je pojasnila, da je bila Gorica najprej pravzaprav predmestje Solkana.

Na griču Gorica se je potem začelo razvijati mesto, Solkan pa je postal predmestje, kjer so imele bogate goriške družine svoje posesti. "Vzdolž današnje glavne ulice so zgradili veliko vil, ki so bile središče teh posesti. Tako v Solkanu najdemo vile družin Coronini, Strassoldo, Lanthieri, vilo Lenassi podjetnika Odoneja, vilo Bartolomei z Goriškim muzejem, vilo Puppi, ki jo poznamo kot hotel Sabotin, poleg njega je vila Paniaco, malo naprej Palač ali Grimarjeva graščina z vrtom, od katere sta ostala le stolp in fontana na vrtu.

Fontana v obliki propelerja sredi mesta je delo arhitekturnega biroja SADAR+VUGA.  | Foto: Bojan Puhek Fontana v obliki propelerja sredi mesta je delo arhitekturnega biroja SADAR+VUGA. Foto: Bojan Puhek

Mesto slovi po številnih vodnih izvirih, saj z okoliških hribov v dolino priteka odlična pitna voda, ki si je ob cerkvi sv. Štefana lahko privoščite, kolikor si je želite.

Kolesarsko in adrenalinsko druženje s Sočo

Ker v Solkanu ne moremo preživeti dneva, ne da bi si privoščili druženje z Gregorčičevo lepotico Sočo, smo si za stik s Sočo izbrali letečo lisico oziroma spust z jeklenico v adrenalinskem parku Soča Fun Park tik ob Čolnarni. Polminutni spust 40 metrov nad reko je nepozabna izkušnja, s katero se lahko pohvalijo samo najpogumnejši.

Solkan reportaža | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Pedala smo pognali čez cestni most pod Sabotin, kjer so nad desnim bregom akumulacijskega jezera HE Solkan in ob železniški progi Nova Gorica–Jesenice speljali desetkilometrsko dvosmerno samostojno kolesarsko progo Solkan–Plave, ki je del glavne kolesarske povezave Nova Gorica–Predel. Proga je po uvodnem spustu z glavne ceste primerna tudi za družine. Ob progi je postavljenih kar sedem počivališč.

Solkan reportaža | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Kam po tradicijo in spomine:

Vojni muzej Solkan je zasebna, vendar za javnost odprta muzejska zbirka predmetov iz prve svetovne vojne.

Mizarski muzej Solkan je poklon mizarski tradiciji v Solkanu in Gorici, ki pomaga ohranjati to pomembno kulturno dediščino.

V Žogici postrežejo z vrhunsko poletno osvežitvijo

Okrepčilo po kolesarjenju v vročem vremenu smo poiskali v obrečni gostilni Ošterija Žogica, kjer gostu ponudijo vse od pic do lokalnih jedi, lahko pa vam postrežejo tudi v duhu prve svetovne vojne. To pomeni, da boste na kosilo počakali v vrsti z menažko v roki.

Popolna sladica: mlečni cvet - sladoled na belem čokoladnem musu, s figovo marmelado, praženimi lešniki in svežo figo na figovem listu. | Foto: Bojan Puhek Popolna sladica: mlečni cvet - sladoled na belem čokoladnem musu, s figovo marmelado, praženimi lešniki in svežo figo na figovem listu. Foto: Bojan Puhek

Po lahkem kosilu smo se posladkali z mlečnim cvetom sladoledom na belem čokoladnem musu, s figovo marmelado, praženimi lešniki in svežo figo na figovem listu. To je bil popoln konec popolnega dneva, ki bi jih na Solkanskem lahko preživeli še nešteto.

Pohitite, vrhunec poletja traja samo dva meseca, ko se Solkan spremeni v pravi turistični paradiž.

Sodelujte tudi vi in nam pošljite svojo idejo za izlet po Sloveniji!

Nagradni sklad in žrebanja:

1. 7. 2016 – TABLICA in pet predplačniških brezstičnih kartic MasterCard v vrednosti 50 evrov

1. 8. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic MasterCard v vrednosti 50 evrov

1. 9. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic MasterCard v vrednosti 50 evrov

3. 10. 2016 – FOTOAPARAT in pet predplačniških brezstičnih kartic MasterCard v vrednosti 50 evrov

2. 11. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic MasterCard v vrednosti 50 evrov

1. 12. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic MasterCard v vrednosti 50 evrov

2. 1. 2017 - NAVIGACIJSKA NAPRAVA GARMIN in pet predplačniških brezstičnih kartic MasterCard v vrednosti 50 evrov

 

Ne spreglejte