Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 4. 2015,
14.39

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

MasterCard izlet

Sreda, 15. 4. 2015, 14.39

2 meseca, 1 teden

Pot miru vzdolž nekdanje soške fronte

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Letos mineva 100 let, odkar je na soški fronti potekal hud boj, v katerem je padlo tudi tisoče slovenskih vojakov. V čast njim in težki slovenski zgodovini se lahko odpravite na izlet po Poti miru.

V spomin in opomin: izlet po Poti miru

Od leta 1915 do 1917 je bilo območje Zgornjega Posočja del soške fronte. Sledi spopadov na gorskem območju so vidne še danes: še vedno lahko opazimo strelske jarke, utrdbe, kaverne, spominska obeležja, vojaška pokopališča, kapelice …

Za to, da ne pozabimo, skrbi Fundacija Pot miru. V Zgornjem Posočju je uredila 100 kilometrov dolgo traso od Loga pod Mangartom do Mosta na Soči, kjer se lahko v šestih muzejih na prostem srečamo s preteklostjo. Obiskovalcem hkrati želijo predstaviti kulturnozgodovinske in naravne znamenitosti Zgornjega Posočja.

6 organiziranih izletov na Poti miru

Romarsko zgodovinski biser Tolminske

Če se boste odločili za ta izlet, se boste sprehodili čez gozd, se naužili lepot narave, dobili lep panoramski razgled, spoznali dediščino soške fronte in se po jezeru zapeljali z ladjico Lucija. Ustavili se boste v muzeju na prostem prve svetovne vojne Mengore, v romarski cerkvi Marijinega imena in izvedeli, kaj se je dogajalo v tolminskem puntu.

Izlet vam bo vzel: od 4,5 ure do 6 ur

Zahtevnost poti: nezahtevna

Zgodovina soške fronte in sirarske skrivnosti

Sprehodili se boste po neokrnjeni naravi in se naužili svežega zraka, medtem ko boste spoznavali zgodovino soške fronte, poleg tega pa boste v planini Polog spoznali sirarske skrivnosti, ki jih boste lahko tudi okusili, in poslušali pastirske zgodbe.

Izlet vam bo vzel: od 3 do 5 ur

Zahtevnost poti: nezahtevna

Muzejska zbirka prve svetovne vojne pod mogočnim Krnom

Vodiči po tej poti vam obljubljajo veličasten razgled, svež gorski zrak, neokrnjeno naravo in spoznavanje življenja v planinah ter dediščine soške fronte. Triglavski narodni park spada med najstarejše in najlepše evropske parke. Oglejte si tudi muzejsko zbirko prve svetovne vojne.

Izlet vam bo vzel: od 6 do 7 ur

Zahtevnost poti: srednje zahtevna

Zgodovinsko-pohodniška tura na Mrzli vrh

Na Mrzlem vrhu boste uživali v panoramskem razgledu in se sprehodili med ostalinami italijanske in avstro-ogrske prve obrambne črte. Prav pobočje Mrzlega vrha je bilo namreč v prvi svetovni vojni v Zgornjem Posočju najbolj krvavo bojišče.

Izlet vam bo vzel: 7 ur

Zahtevnost poti: srednje zahtevna

Zgodovinska učilnica na prostem Kolovrat

Na tej poti prisluhnite zgodbam Erwina Rommla in Ernesta Hemingwaya ter se naužijte lepih razgledov v naravi. Na Kolovratu je italijanska vojska v okviru svoje tretje obrambne črte zgradila sistem obrambnih in topniških položajev ter opazovalnic, ki so jih uredili v muzej na prostem.

Odkrivanje zgodovinskega Kobarida

Obiščite Kobariški muzej, ki ponuja najbolj obsežno pripoved o soški fronti in gorskem bojevanju v Julijskih Alpah ter o 12. soški bitki, bitki pri Kobaridu. Prejel je najvišjo slovensko muzejsko nagrado, Valvazorjevo nagrado, in muzejsko nagrado Sveta Evrope. Sprehodite se po kobariški zgodovinski poti, poiščite arheološko najdišče Tonocov grad ter razvajajte brbončice v Planšarsko sirarskem muzeju v Mlekarni Planika.

Ne spreglejte