Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 3. 2015,
11.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 23. 3. 2015, 11.52

6 let, 7 mesecev

Kako najbolj izvirno osvežiti službene odnose

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kako močan je vaš službeni tim? Preizkusite se in poglobite medsebojne odnose na zabaven način. Predstavljamo vam nekaj izvirnih idej za teambuilding.

S teambuildingom krepimo medsebojne odnose, poglabljamo vezi in spoznavamo delovanje tima. Rdeča nit druženja je zabava in krepitev timskega dela, s tem pa lahko organizacija dosega boljše rezultate in boljšo organizacijsko klimo v podjetju.

Izobraževalna dejavnost, ki ogreje odnose

Teambuilding spada med izobraževalne dejavnosti znotraj podjetja, ki okrepijo odnose med sodelavci, timski duh v ekipi in razjasnijo, kakšen tip delavca je določena oseba. Nemalokrat se izkaže, da ima določena oseba vodstvene sposobnosti, nekdo je izrazit strateg, nekdo drug pa v sebi skriva bogato kreativno razmišljanje. Vsa ta nova spoznanja bo vodja elegantno vpletel v delovni proces.

Razne športno-zabavne dejavnosti, druženja, srečanja, treningi in delavnice – vse to je lahko odličen teambuilding. Podjetja običajno že organizirajo vsakoletna srečanja za svoje zaposlene, vendar gre pri teh srečanjih v glavnem samo za zabavo in druženje. Če pa želimo v delovni skupini doseči višjo raven medsebojnih odnosov, ki bodo pospešili tudi delovanje podjetja, lahko službene piknike in zabave okrepimo s posebnim športnim programom.

Podjetja se rada odločajo za paintball, padalstvo, plezanje, nekatera pa raje za morje in jadranje, medtem ko imajo druga rada hojo po žerjavici, kulinarične dogodivščine, seznanjanje z osnovnimi veščinami preživetja v naravi. Dogodki so praviloma začinjeni z dobro mero avanture in tekmovalnosti.

Teambuilding, ker znamo biti tudi drugačni

Med zabavnimi aktivnostmi, ki potekajo večinoma v naravi in zunaj delovnega časa, bomo spoznali svoje sodelavce in okrepili motivacijo ekipe za skupne cilje. Poleg tega, da se med teambuildingom izboljša komunikacija med sodelavci in zgradi določena stopnja zaupanja, udeleženci spoznajo tudi svoj način delovanja znotraj skupine.

K uspešnosti teambuildinga veliko pripomore že zamenjava okolja. V naravi smo drugačni kot v službi in prav na uspešnem teambuildingu lahko vsak posameznik zasije v povsem novi luči, kot smo ga vajeni v službi. To pa je odlična osnova za novo dinamiko službenih odnosov.

Najbolj izvirne ideje za teambuilding:

1. Escape room: pobegnite iz zaklenjene sobe na svobodo, kjer boste zadihali v novem delovnem okolju. V 60 minutah morate odkriti in odkleniti skrivne predmete in namige, dešifrirati kode in šifre, razrešiti uganke in zanke, logično razmišljati, sodelovati in najti ključ izhodnih vrat.

2. Klasični pikniki in igre, ki poživijo dan na prostem: piknik popestrite z izzivi, ki spodbudijo ekipno sodelovanje - tek z zvezanimi nogami v dvoje, slepa hoja prek ovir, hitrostno postavljanje šotora, smučanje na travi, pri katerem dve smuči uporabljajo štiri osebe, paintball in hoja po vrvi ter lokostrelstvo.

3. Detektivske igre: lahko se lotite detektivske igre z iskanjem dokazov, sledi in namigov, s katerimi boste poiskali neznanega zločinca, ki je storil nezaslišan zločin.

4. Izlet v hribe: predlagamo naslednje izlete - Nanos, Snežnik, Vogar, Blejski Vintgar, Koča na Planini pri Jezeru, Blejska koča na Lipanci, Dobrča, Okrešelj, Lovrenška jezera, Boč, Polhograjska Grmada, Lubnik, Koča na Čemšeniški planini, Zasavska Sveta gora, Celjska koča.

5. Odprta kuhna: s sodelavci se podajte na kulinarično potovanje. Vsak petek na Pogačarjevem trgu v Ljubljani.

6. Adrenalinski parki: med tistimi, ki prosti čas radi preživljajo aktivno, so adrenalinski parki vedno bolj priljubljeni. Guganje na ogromnih gugalnicah, plezanje, spuščanje in skakanje po trampolinih je primerno tudi za službene teambuildinge. Izbirate lahko med naslednjimi adrenalinskimi parki: Krvavec, Zip-Line v Bovcu, Storž v Rantovšah pri Škofji Loki, Bohinj, Ljubelj, Tolmin, Peter Klepec v Seli pri Osilnici, Bled, Postojna, Betnava pri Mariboru in Raj na Jezerskem.

7. Lov na zaklad: sestavite nekaj miselnih in nekaj gibalnih vaj, ki bodo razvedrile skupino in jih gnale do vsake naslednje postaje. Zmaga ekipa, ki prva najde zaklad. Lahko izvedemo lov na skriti zaklad s kolesom.

8. Skrita sporočilca: iskanje izgubljenega zaklada lahko pripravimo kar v pisarni, če nimamo časa za izvedbo aktivnosti v naravi.

Ne spreglejte