Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 12. 2017,
8.59

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Mastercard

Natisni članek

Anne-Claire Pommier Odkrivaj Slovenijo Mastercard advertorial

Torek, 12. 12. 2017, 8.59

2 meseca, 2 tedna

Ideja za izlet: slovenska dediščina na enem mestu

Vsebino omogoča Mastercard

Anne-Claire se je podala na novo pustolovščino v Sloveniji. Odpeljala se je do Bistre, kjer se je zbližala s slovensko zgodovino. Še enkrat je ugotovila, da so traktorji prav posebna slovenska strast.

Potepanje po Sloveniji skozi oči tujcev

Prepustite se vodenju po lepotah naše dežele, tokrat s pomočjo tujcev, ki so se preselili v Slovenijo. Preberite njihove bloge, morda dobite navdih za naslednji izlet:

Omar Escobar

Joao Costa

Agnieszka Karpowicz

Inna Demchenko Fröhlich

Anna Maria Omarczyk

Concha Martinez Pelaez

Stjepan Janić

Kje pa je vaš najljubši kotiček v Sloveniji? Pošljite nam fotografijo in se potegujte za kartico Mastercard v vrednosti 40 evrov.

Tehniški muzej Slovenije sem obiskala že pred časom, in sicer s šolo, kjer delam. Otroci so si ogledali znamenitosti in pripravili kruh, ki ga je neka gospa spekla v stari peči. Vse je bilo tako, kot so delali včasih. Takrat sem imela premalo časa, da bi si pogledala vse, kar ponujajo v tem kraju, zato sem se odločila, da se bom vrnila. Zanimala sta me kulturni in zgodovinski vidik, da bi še bolje spoznala Slovenijo. Navdušila me je tudi pokrajina.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Bistra je vas blizu Ljubljane. Tam je nekoč stal samostan – kartuzija – z velikim zemljiščem: močvirje, pašniki in gozdovi. Tukaj je delalo veliko ljudi. Danes je tu muzej, kjer lahko spoznaš tehnologijo, ki so jo uporabljali za obdelavo lesa, žita in drugih surovin. Razstavljeni so tudi izdelki elektrotehnike, vozila in stroji, ki so jih uporabljali v tiskarstvu. Se pravi, da vsak lahko najde nekaj zanimivega zase. Tukaj resnično lahko preživiš ves dan!

Ko vstopiš, ti veliko kolo v prvem hodniku pokaže, kaj si boš lahko ogledal znotraj.

Odkrivaj Slovenijo | Foto: Tam je tudi lep vrt s potokom, lesenim mostom in veliko različnih stavb, v katerih so različne tematske razstave. V eni je ogromen stroj z žagami, v drugi je mlinar, povezan z vodnim kolesom, ki se vrti s potokom. Prijateljica, ki sem jo povabila s sabo na izlet, je bila presenečena, kako Slovenci cenijo takšne zadeve. Meni je bilo všeč, kako je urejeno, saj si lahko zlahka predstavljaš, v kakšnih delovnih razmerah so včasih delali. V kovačnici lahko na primer poslušaš hrup kladiv in železa ter zlahka občutiš ambient, okornost in napornost dela. V bližini lesenega mostu stoji samostan, v katerem so vse sobe lepo označene, tako da se res ne moreš izgubiti ali kaj spregledati. Razstava je zelo obširna: stoli in drugi izdelki iz lesa, orožje za lov, makete kozolcev itd. Ni kot v navadnem muzeju, lahko se dotikaš eksponatov, poslušaš, se usedeš in uživaš. Muzej je zelo prilagojen otrokom, ob tem pa nedvomno uživajo tudi odrasli. 

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Odkrivaj Slovnijo | Foto:

Presenetila me je Titova galerija limuzin: veliko avtomobilov iz prve polovice prejšnjega stoletja. V Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani sem videla avto, ki so ga vozili vsi v času Jugoslavije – zastavo. To je res majhen avtomobil za vso družino in predstavlja pravi kontrast razkošnim limuzinam. V naslednji sobi je bilo še več avtomobilov: med njimi tudi najstarejši avto v Sloveniji.

Na koncu sva našli več modelov vozil: tovornjak, avtobus LPP, tak model, kakršne lahko vidimo danes na ulicah v Ljubljane. Seveda so bili tam tudi traktorji. Takrat sem se spomnila na slovenskega otroka, ki sem ga srečala v letalu in ki mi je vso pot kazal svojo knjigo o traktorjih. To je strast slovenskih fantov!

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Ogled ni bil prav nič dolgočasen, čeprav sem muzej že enkrat obiskala s šolo, saj je bila takrat druga razstava. Tukaj res lahko vidiš veliko stvari in se vračaš znova in znova.

Ker je Slovenija majhna, lahko zelo hitro najdeš različne zanimivosti z različnih področij, tudi kaj drugačnega od razstave umetnin, kot so slike in kiparska dela. Res je, da v Bistri nisem našla revolucionarnih stvari, kot so Pascalovi kalkulatorji, a razstava je lepo postavljena in predstavlja stvari, ki odražajo Slovenijo. To destinacijo priporočam družinam, morda še bolj pomladi ali poleti, da bodo lahko uživali tudi v vseh lepotah tamkajšnjega vrta.

V Parizu je sicer podoben muzej Musée des arts et métiers, kjer so razstavljeni stroji, modeli in risbe, ki so jih uporabljali med 19. in 20. stoletjem. Čeprav sem nekaj časa živela v Parizu, si ga nisem šla nikoli ogledat, saj je v francoski prestolnici res veliko muzejev, takrat pa so me tudi zanimale čisto druge stvari kot danes.

Ko boste šli v Bistro, pa ne pozabite ...

Tehniški muzej Slovenije je nedvomno obvezni postanek na izletu, vendar lahko v okolici doživite še marsikaj zanimivega, predvsem če vas zanimajo kulturne znamenitosti Slovenije.

Cankarjeva spominska hiša: hiša, v kateri je živel slovenski pisatelj Ivan Cankar, stoji na Vrhniki na naslovu Na klancu 1. Na ogledu lahko vidite zbirko različnih predmetov, Cankarjeve prvotiske, njegove fotografije ter avtoportrete in risbe.

Najstarejše kolo na svetu: v kulturnem domu na Vrhniki si lahko ogledate najstarejše leseno kolo na svetu, ki naj bi bilo staro okrog 5.200 let.

Razstava Florisa Oblaka: v prostorih Muzejskega društva Vrhnika si lahko ogledate zanimivo razstavo slikarja in grafika Florisa Oblaka (1924–2006).

Cerkev sv. Miklavža: če boste imeli še dovolj časa, priporočam ogled zelo zanimive cerkvice ob poti na Ulovko. Največja zanimivost v cerkvi je lesen strop, poslikan z živalskimi, rastlinskimi in geometričnimi motivi.

 

Nagradna igra: Kje se skriva vaš najljubši kotiček v Sloveniji?

Odkrivajte Slovenijo skupaj z nami in našimi blogerji ter nam pokažite, kam naj se naslednjič odpravimo na izlet. Imate svoj najljubši kraj v Sloveniji, kamor najraje zahajate? Pošljite nam fotografijo svoje naj slovenske destinacije in se potegujte za Mastercard kartico v vrednosti 40 evrov.

Ne spreglejte