Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 5. 2011,
11.43

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

voda hujšanje

Sreda, 25. 5. 2011, 11.43

8 let, 1 mesec

Z vodo se hujša

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z vodo se neverjetno veliko ukvarjamo, pa se še zmeraj prepogosto gibljemo med miti in resnicami o njej, ki nas zmedejo. Samo za bralce Siola smo jih nekaj razkrinkali.

Mit številka 1: več vode pomaga pri razstrupljanju telesa

Resnica: ni nujno, da voda sama nevtralizira strupe v telesu, vsekakor pa pri tem pomaga ledvicam, ki na dan prefiltrirajo tudi do 180 litrov krvi, od katere se le del pretvarja v urin. Več vode sicer pomeni več izločanja, ne pa tudi hitrejšega razstrupljanja, samo bolj pogosto boste sedali na stranišče.

Mit številka 2: pitje vode ohranja kožo vlažno

Resnica: čeprav naj bi voda vlažila kožo tudi od znotraj, ni nobenega dokaza, da je koža napeta ali sijoča prav zaradi količine vode, ki ste jo popili. Če niste močno dehidrirani, se vam na obrazu sploh ne bo poznalo, koliko vode ste zaužili, pa tudi velike količine vode vam ne bodo pomagale preprečevati izsušenost obraza. Nanjo veliko bolj vplivajo zunanji dejavniki, kot so prah, ličila, čistost, mastnost kože ... Voda, ki jo popijete, namreč od znotraj ne doseže povrhnjice, zato je ne vlaži, namesto nacejanja raje nanesite sloj vlažilne kreme.

Mit številka 3: z vodo se hujša

Resnica: samo z vodo ni priporočljivo hujšati, lahko pa si z njo pomagate na več načinov - namesto pijače z mehurčki naročajte vodo in nižajte kalorije, pred obrokom popijte kozarec vode, saj boste takoj na začetku občutili polnost v trebuhu in pojedli manj, kot bi. Zadnje raziskave potrjujejo, da voda, sploh hladna, pospešuje metabolizem za 30 odstotkov.

Mit številka 4: voda z dodatki je bolj zdrava

Resnica: vse, kar je dodano vodi, od barvil do okusov, mineralov, vitaminov in zelišč, je marketinška poteza, ki s samim zdravjem nima nič opraviti. Voda z okusom ne zadovoljuje resničnih potreb telesa, največkrat pa vsebuje toliko dodatkov in sladkorja, da je slabša od vsake pijače z mehurčki. Že navadna voda iz pipe vsebuje več fluora kot vsaka ustekleničena, ker ji ga dodajajo, trend dodajanja fluora vodi pa narašča tudi pri plastenkah. Izjema so športni napitki kot Gatorade, ki po velikem fizičnem naporu telesu pomaga k hitrejši revitalizaciji, pri običajnih naporih je navadna voda dovolj.

Mit številka 5: vsak potrebuje 8 kozarcev vode na dan

Resnica: nihče ne ve točno, od kod se je pojavilo 8 kozarcev vode na dan, res pa je, da naj bi posameznik na dan telesu zagotovil od 1,5 do 2 litra tekočine. Pri tem ni mišljena samo voda, ampak štejejo tudi druge tekočine (čaj, kava, mleko) in tekočine, ki jih v telo vnašamo s hrano. Več vode pa potrebujete, kadar se ukvarjate z večjim fizičnim naporom (šport), v poletni vročini, v klimatiziranih prostorih ...

Mit številka 6: bolje je piti mlačno kot mrzlo vodo

Resnica: jetra vam bodo vsekakor hvaležna, saj ne prenesejo ne vroče ne hladne vode, idealna je mlačna. V poletnih mesecih si boste naredili uslugo tudi s pitjem čaja, saj topli napitki telo ohlajajo od znotraj, za zdravje pa svojemu telesu vsako jutro na prazen želodec privoščite velik kozarec tople vode, v katero ste stisnili pol limone. To dela za prebavo čudeže, vsi pa vemo, da dobra prebava pomeni dobro, lepo kožo.

Ne spreglejte