Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sobota,
9. 12. 2017,
20.11

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,55

2

Natisni članek

frizer nega las nega Moroccanoil Angelo Fraccica lepota lasje

Sobota, 9. 12. 2017, 20.11

6 let, 4 mesece

Priznani frizer Angelo Fraccica o največjih napakah, ki jih delajo ženske

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,55

2

Angelo Fraccica | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Čeprav se zdi skrb za lase nekaj najbolj osnovnega, mnoge ženske še vedno delajo veliko napak. Na kaj je treba paziti in kaj je treba upoštevati za zdrave in sijoče lase, nam je zaupal profesionalni frizer ene najbolj cenjenih znamk za nego las.

Angelo Fraccica je priznani italijanski frizer, ki se je šolal v Nemčiji, znanje pa nadgrajeval v Barceloni v Španiji, kjer ga je opazila prepoznavna znamka za nego las Moroccanoil. Pri njej kot glavni profesionalni frizer dela že skoraj šest let.

V času, ko je na spletu mogoče najti malo morje nasvetov blogerjev in vlogerjev, ko je trg prepoln različnih izdelkov, ki obljubljajo tudi pospešeno rast las, je Angelo za nas izluščil bistvo o pravi negi, uporabi vročih orodij, iskanju pravega šampona, kolikokrat na teden si umivati lase in tudi, koliko lahko odstriže frizer, če si puščate dolge lase.

Angelovi nasveti za nego las so zelo iskani. | Foto: Ana Kovač Angelovi nasveti za nego las so zelo iskani. Foto: Ana Kovač

Angelo o:

… najboljši negi las pozimi

Ko je zunaj res mrzlo, notri toplo, zrak pa je tako suh, da se lasje elektrijo, Angelo priporoča izdelke, ki so namenjeni prav temu: umirjanju naelektrenih las. "Razpršilo pomaga pri odpravljanju statike, ki nastane tudi zaradi volnenih šalov, hkrati pa je lase lažje razčesati. Mislim, da je to dobra osnova pred odhodom od doma."

… najosnovnejših izdelkih za dobro nego las

"Seveda primeren šampon in balzam, nato pa še sredstvo za nego, ki ščiti lase in jim daje dodaten lesk, izboljša zdravje las, jim da vitamine in antioksidante."

… ravnalcih in kodralnikih las

Vroča orodja, iz katerih se celo kadi, nikakor niso zdrava za lase. Tako kot vročina ni zdrava za kožo, razlaga. "Če gremo na vroče sonce in uporabljamo zaščito, se lahko soncu izpostavljamo vsak dan. Uporabljajte dobro zaščito pred vročimi orodji za oblikovanje las, a jih ne priporočam večkrat kot dvakrat na teden."

Kodralnike in ravnalce priporoča največ dvakrat na teden. | Foto: Thinkstock Kodralnike in ravnalce priporoča največ dvakrat na teden. Foto: Thinkstock

… najpogostejši napaki, ki jo delajo ženske

Angelo pravi, da je napak veliko, a najbolj izstopata dve: "Prva je uporaba neprimernega šampona, druga pa nezadostno izpiranje šampona. Mnogi lase splaknejo zelo na hitro in na vratu pustijo ostanke šampona. Poleg tega je pomembno, da se lase spere z mlačno, hladno vodo, ki zapre pore in poskrbi za lesk. Zelo pomembno je, da las ne spirate s prevročo vodo, saj to ni dobro za lasišče, mrzla voda je vedno boljša izbira."

… dvakratnem nanosu šampona

Splošno znano in priporočljivo je, da se lase med umivanjem našamponira dvakrat: prvič za odstranitev umazanije in drugič za temeljito pranje ter dejansko čiščenje. Angelo pravi, da je to odvisno od pogostosti umivanja las.

"Če si lase umivate vsak dan, jih nikar ne šamponirajte dvakrat, če pa si jih umivate od dva- do trikrat na teden, kolikor je najboljše za lase, pa vsekakor. Je pa seveda odvisno od življenjskega sloga in vsakdana; če telovadite vsak dan ali pa ste izpostavljeni prahu, ste veliko v kuhinji, je razumljivo vsakodnevno umivanje. Če pa delate v pisarni, je od dva- do trikrat na teden povsem dovolj."

Dobro spiranje šampona je ključno, a hkrati je to najpogostejša napaka. | Foto: Thinkstock Dobro spiranje šampona je ključno, a hkrati je to najpogostejša napaka. Foto: Thinkstock

… tem, kako prepoznati dober šampon

Oznake, kot so za barvane lase, za svetle ali temne lase, so povsem odveč, razlaga. "Ni pomembno, da piše, za kakšno barvo las je namenjen, pravi mora biti za sestavo vaših las. Če so vaši lasje pobeljeni, poškodovani, zelo svetli, morate izbrati takšen šampon, ki jim povrne elastičnost. Če imate rjave lase in niso poškodovani, priporočam hidratantni šampon. Vse te informacije vam mora podati vaš frizer. Pregledati mora vaše lase, vas izprašati o življenjskem slogu, pregledati lasišče in vam nato priporočiti primeren šampon."

Ob tem dodaja še nekaj zelo pomembnega: "Če boste pomoč iskali v drogerijah, kjer prodajajo malo morje različnih izdelkov, ne samo za lase, morda ne boste našli najboljšega, saj morajo prodajalci vedeti veliko stvari o ogromno različnih izdelkih. Mislim, da vam tam ne morejo dati pravega nasveta, kakršnega vam lahko da frizer v salonu."

… videih na YouTubu, v katerih običajna dekleta delijo nasvete o negi las

Angelo jih noče grajati, saj se najdejo tako dobri kot slabi, a profesionalno in s tem tudi najboljše mnenje boste dobili v salonu. "Mislim, da gre nekaterim to dobro od rok, a ker niso profesionalke, svetujem, da za mnenje raje vprašate frizerja. V njih ne vidim konkurence."

Bolj kot mnenje vlogerjev je pomembno mnenje vašega frizerja, pravi Angelo. | Foto: Thinkstock Bolj kot mnenje vlogerjev je pomembno mnenje vašega frizerja, pravi Angelo. Foto: Thinkstock

… izdelkih, ki promovirajo pospešeno rast las

V zadnjem času so splet preplavili tudi različni izdelki, ki naj bi pospeševali rast las, med vidnejšimi so majhni gumijasti medvedki, ki obljubljajo zdrave in dolge lase v samo nekaj mesecih. A zdrava pamet in Angelo pravita, da to ni mogoče.

"V to ne verjamem. Verjamem pa v vitamine, zdravo prehrano in masažo, s katero lahko stimuliramo lasišče in spodbudimo rast las. To počnejo v frizerskem salonu, ko vam operejo lase, isto pa lahko počnete sami doma. Ampak najpomembnejša sta zdrava prehrana, uživanje cinka in železa. Ne samo za rast, tudi za zdravje in sijaj las."

… pogostosti obiskovanja frizerja za daljše lase

Pomembno vlogo pri daljših laseh seveda igrajo tudi frizerji, ki pa se jim mnogo žensk izogiba, ker mislijo, da bodo hitreje imele daljše lase, če si jih ne bodo strigle.

"Priporočil bi striženje na največ šest ali osem tednov. Vem, da frizerji radi odstrižejo več, kot si želite, a mislim, da je en centimeter vsakih od šest do osem tednov povsem dovolj. Če jih ne strižete in z obiskom frizerja odlašate, se bodo lasje začeli lomiti. Zato potem slišite pritoževanje, češ da lasje ne rastejo. Mislim, da je ženska z lepimi lasmi, ki so lepo pristriženi, zelo lepa."

Suhi šampon je odlično orodje, razlaga. | Foto: Thinkstock Suhi šampon je odlično orodje, razlaga. Foto: Thinkstock

…  uporabi suhega šampona

Suhi šampon ima velikokrat po krivici napačen sloves; da so z njim lasje še vedno umazani in da je njegova uporaba povsem nepotrebna. Vendar ima veliko prednosti, zaradi česar ga Angelo zelo priporoča.

"Obožujem ga. Ne samo za čistejše lasišče, ampak tudi za stiliranje in volumen. Rezultat z njim je odličen. Zelo je primeren tudi po telovadbi, po dnevu v kuhinji, ko ste prežeti z vonjem po hrani ... Suhi šampon reši vse to. Posrka namreč vso vlago pri koreninah in presežek olja ter doda teksturo in volumen." Pa tudi lep in svež vonj.

Zdravi in lepo postriženi lasje so nekaj najlepšega na ženski, je prepričan. | Foto: Ana Kovač Zdravi in lepo postriženi lasje so nekaj najlepšega na ženski, je prepričan. Foto: Ana Kovač

V času decembrskih zabav Angelo svetuje še redno uporabo izdelkov za različno oblikovanje pričesk: kodri bodo recimo obstojnejši s pravilno nego, enako velja za ravnanje las in različne stile. V prvi vrsti je pomembno vlaženje las, nato pa pred uporabo vročih orodij še nanos izdelkov za določen stil pričeske.


Preberite si še:


Ne spreglejte