Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
24. 5. 2017,
17.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

1

Natisni članek

lasersko odstranjevanje dlak Na dopustu lepota

Sreda, 24. 5. 2017, 17.08

6 let, 6 mesecev

Odstranjevanje dlačic z laserjem: kaj morate vedeti

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

1

noge, ženska, lepota | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Odstranjevanje dlak z voskom ali britvico se včasih zdi kot pravo sizifovo delo, sploh v mesecih, ko redno kažemo več kože. Če ste med tistimi, ki resno razmišljate o odstranitvi dlačic s pomočjo laserja, vam bodo prav prišli naslednji nasveti ...

Si predstavljate poletje, ko preden oblečete krilo, ni treba najprej pomisliti, če imate pobrite noge in teči v kopalnico? Lasersko odstranjevanje dlak omogoča, da vsakodnevne oprave ni več treba pogojevati z britjem.

A ob tem se poraja kar nekaj vprašanj: Ali sploh deluje? Ali boli? Je drago? Da, ne in odvisno. Vsaka ženska, ki se je že odločila za to, bo potrdila, da deluje, da je lahko neboleče, morda je zgolj neprijetno, cena pa zadnja leta pada in je odvisna od tega, v katerem salonu se odločite za to, ali sprejemajo obročno plačevanje, lahko pa si tudi omislite tudi svojo napravo za domačo uporabo.

Kožo je potrebno prej pobriti, da lahko laser vso moč usmeri le v mešičke in ne v dlako, ki je že zunaj. | Foto: Thinkstock Kožo je potrebno prej pobriti, da lahko laser vso moč usmeri le v mešičke in ne v dlako, ki je že zunaj. Foto: Thinkstock

Pred tem pa je pomembno vedeti še naslednje:

Dlak prej ne pulite ali voskajte. Laser cilja na mešičke in če dlako izpulite, odstranite tudi mešiček. Zato je zelo pomembno, da dlak pred laserskim tretmajem ne pulite, temveč jih pobrijete. Zakaj? Moč laserja se tako osredotoča le na mešiček in ne dlako, ki je na vrhu, saj bi bil s tem učinek na mešiček manjši.

Primeren je tudi za svetlolaske. Še do pred kratkim je veljalo, da so za lasersko odstranjevanje dlak primernejše temnolaske, saj je laser bolje učinkoval na temnih in močnih dlakah, a tehnologija je zelo napredovala. Vsako telo se odzove drugače, zato je priporočljivo prej opraviti testiranje, ki pokaže, kakšna je reakcija kože na laser.

Na tretmaje tudi poleti. Novodobni laserji omogočajo tretmaje tudi poleti, saj vplivajo samo na podkožje, povrhnjico pa pustijo pri miru, zato je zaščitna funkcija kože še vedno ohranjena. Seveda pa je to ena od stvari, o kateri se posvetujte v salonu, ki ga boste izbrali, ali pa podrobno preučite navodila naprave, če se boste odločili za odstranjevanje doma.

Večina salonov  tretmaje izvaja tudi v poletnem času. | Foto: Thinkstock Večina salonov tretmaje izvaja tudi v poletnem času. Foto: Thinkstock

Potrebnih je več tretmajev. Laser dlak ne uniči v enem tretmaju, temveč jih je potrebno več - to pa je odvisno od človeka in tipa kože. Povprečno je za odstranitev do te mere, da lahko pozabite na britje, potrebnih od deset do petnajst tretmajev. Zakaj? Vsaka dlaka ima štiri cikle rasti, to pomeni, da se na vsakem tretmaju uniči približno četrtina dlak. Na vsakem tretmaju se uničijo tiste, ki so takrat v aktivni rasti. Zato je pomembno, da se vsak tretma izvaja na od štiri do šest tednov, da se ti cikli izmenjajo. Na ta način se tudi sproti vidi, koliko tretmajev je še potrebnih.

Dlake lahko še vedno rastejo. Ko boste opravili z vsemi tretmaji, se lahko posamezne dlačice še vedno pojavijo, a v zelo zmanjšanem številu, veliko tanjše in svetlejše. Tako vas bodo lahko zmotile le tu in tam, morda jih sploh ne boste opazili. A popolna odstranitev, brez ene same dlačice, je skoraj nemogoča.


Preberite še:


Ne spreglejte