Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 1. 2024,
13.23

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

sejem knjižni sejem Slovenija Bologna

Ponedeljek, 22. 1. 2024, 13.23

3 mesece

Za knjižni sejem v Bologni izbrali 79 ilustratorjev, tudi predstavnico Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Knjižni sejem 2018, knjige, knjiga | Na letošnjo 58. razstavo se je prijavilo skupno 3520 ilustratorjev s 17.600 deli. Avtorji prihajajo iz 81 različnih držav in regij. | Foto Ana Kovač

Na letošnjo 58. razstavo se je prijavilo skupno 3520 ilustratorjev s 17.600 deli. Avtorji prihajajo iz 81 različnih držav in regij.

Foto: Ana Kovač

Za mednarodni sejem otroških knjig, ki bo v začetku aprila v Bologni, častna gostja pa bo Slovenija, so izbrali ilustratorje, ki se bodo predstavili na razstavi kot eni najdlje trajajočih pobud sejma. Mednarodna žirija je izbrala dela 79 ilustratorjev iz 31 držav, iz Slovenije Ano Maraž. Dela bodo na ogled med 8. in 11. aprilom.

Sejem, namenjen iskanju novih trendov in talentov v svetovni ilustraciji, bo 61. po vrsti, ilustratorsko razstavo pa so na njem uvedli že kmalu po ustanovitvi, da bi predstavili najboljše iz svetovne ilustracije. Kot so zapisali organizatorji, je razstava čez desetletja spremljala razvoj sveta otroških knjig, sledila njihovemu razvoju in prepoznavala ustvarjalno dinamiko, od tradicije ilustriranih zgodb do prihoda knjige kot pretežno vizualnega izraznega medija.

Za letošnjo 58. razstavo se je prijavilo skupno 3520 ilustratorjev s 17.600 deli. Avtorji so iz 81 različnih držav in regij. Žirija, v kateri so mednarodni strokovnjaki za ilustracijo za otroke in mladino, se je po spletnem sestanku in izboru 344 ilustratorjev v začetku januarja osebno zbrala v Bologni ter za razstavo izbrala 78 sklopov ilustracij, ki jih je prispevalo 79 ilustratorjev iz 31 držav.

Razstava pomeni odskočno desko za obetajoče mlade umetnike

Iz Slovenije je izbrala Ano Maraž, rojeno leta 1985. Diplomirala je na Pedagoški fakulteti v Ljubljani na oddelku za likovno pedagogiko. Njene ilustracije so izšle v knjigah Kako dolg je čas in Božaj veter, za zadnjo je leta 2021 prejela nagrado za najboljšo ilustracijo v kategoriji knjižne ilustracije. Njena dela izhajajo v revijah Cicido in Ciciban.

Kot so sporočili s sejma, bodo izbrane ilustracije v svoji izvirni obliki razstavljene v središču sejma, kjer bodo na ogled strokovni javnosti iz založniškega sveta. Razstava v tej obliki pomeni odskočno desko za obetajoče mlade umetnike, da povečajo svojo prepoznavnost, tistim z ustaljeno kariero pa omogoča, da odkrijejo nove možnosti.

Častna gostja bo tokrat Slovenija

Razstava bo od 8. do 11. aprila odprta tudi v galeriji prek spletne strani sejma. Po koncu sejma bodo dela potovala tudi na kulturna prizorišča večjih svetovnih mest, najprej na Japonsko, v Korejo in na Kitajsko.

Na samostojni razstavi se bo letos predstavil italijanski ilustrator Andrea Antinori.

Tokrat bo v Bologni častna gostja Slovenija. Predstavitev na sejmu pripravljajo na Javni agenciji za knjigo.

Slovenski knjižni sejem
Trendi Tukaj je že 39. Slovenski knjižni sejem
Meghan in Harry
Trendi Umik knjige o kraljevi družini, razkrila naj bi, kdo je izrekel rasistično pripombo
DSC04276
Novice Vseslovenski predinformativni dan in zaposlitveni sejem
Ne spreglejte