Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 11. 2023,
9.29

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

dražba Marie-Therese Walter slika Sotheby's Pablo Picasso

Četrtek, 9. 11. 2023, 9.29

5 mesecev, 3 tedne

Picassov portret Marie-Therese Walter prodali za 139 milijonov dolarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Femme à  la montre, Pablo Picasso | Slika živih barv prikazuje Marie-Therese Walter sede v profilu. Na njenem zapestju je ura s preprosto številčnico in svetlorumenim paščkom. | Foto Guliverimage

Slika živih barv prikazuje Marie-Therese Walter sede v profilu. Na njenem zapestju je ura s preprosto številčnico in svetlorumenim paščkom.

Foto: Guliverimage

Sliko španskega umetnika Pabla Picassa Femme a la Montre, ki prikazuje portret Marie-Therese Walter, so v sredo na dražbi avkcijske hiše Sotheby's v New Yorku prodali za 130 milijonov evrov (139,3 milijona dolarjev). To je druga najvišja cena, ki so jo kdaj dosegle Picassove mojstrovine, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Slika iz leta 1932, ki prikazuje eno od muz in skrivnih umetnikovih ljubic, francosko slikarko Marie-Therese Walter, je bila že pred prodajo ocenjena na več kot 120 milijonov dolarjev.

Portret je del zbirke avkcijske hiše Sotheby's, ki je bila prej v lasti Emily Fisher Landau, ene največjih zbirateljic umetnosti 20. stoletja. Sliko je leta 1968 kupila in jo obesila v dnevno sobo svojega newyorškega stanovanja. Zbiralka je letos v 102. letu starosti umrla, njena zbirka umetnin pa bi lahko zapolnila več muzejev.

Gre za mojstrovino, ki naj bi jo Picasso ustvaril v "radostnem in strastnem zanosu"

Slika živih barv prikazuje Marie-Therese Walter sede v profilu. Na njenem zapestju je ura s preprosto številčnico in svetlorumenim paščkom. Po besedah Juliana Dawesa iz avkcijske hiše Sotheby's je eno od zgolj treh večjih del, na katerih je umetnik naslikal tudi uro, mojstrovina v vseh pogledih. Kot je pojasnil, je Picasso sliko ustvaril "v radostnem in strastnem zanosu, obenem pa domišljeno in odločno".

Z Marie-Therese Walter je bil Picasso tesno povezan več let, odnos pa se je začel, ko je takrat 45-letni umetnik opazil 17-letnico skozi izložbeno okno pariške galerije Lafayette. Navdihnila je tudi številne druge umetnikove slike, risbe in skulpture, od katerih nekatere veljajo za največja dela v Picassovi 80-letni karieri. Umetnico zato nekateri poimenujejo kar Picassova zlata muza. Leta 2021 so za njeno upodobitev oz. za Žensko, ki sedi ob oknu iztržili 103 milijone dolarjev.

Najvišjo ceno je sicer leta 2015 dosegla Picassova slika Alžirke (Les Femmes d'Alger), ki so jo maja 2015 na dražbi v New Yorku prodali za 179 milijonov dolarjev.

Preberite še:

Ferrari 250 GTO
Avtomoto Bo padel rekord? Izjemen ferrari se je vozil tudi po Trstu. #foto
kitare
Trendi Prihodnji mesec na dražbo kitari Claptona in Cobaina
Van Gogh, Spomladanski vrt, 1884
Trendi Ukradenega van Gogha vrnili v nizozemski muzej #foto #video
Luka Dončić
Trendi Dražba za Dončićev porsche končana, toliko je zanj odštel kupec
Ne spreglejte