Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
19.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 19.58

6 let, 7 mesecev

Otrok džungle

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Otroštvo Sabine Kuegler je bilo že od vsega začetka popolnoma drugačno od tistega, ki ga ima večina Evropejcev položenega v zibelko.

Avtor: Sabine Kuegler Izdala: Založba Učila Cena: 11,90 €

Otroštvo Sabine Kuegler je bilo že od vsega začetka popolnoma drugačno od tistega, ki ga ima večina Evropejcev položenega v zibelko. Rojena v Katmanduju, glavnem mestu Nepala, do skoraj petega leta svoje domovine Nemčije ni niti poznala, dokler se starši niso tja preselili. Po dveh letih bivanja na rodnih tleh sta se starša odločila, da bosta svoje delo jezikoslovcev in misijonarjev nadaljevala na Zahodni Papui, natančneje sredi džungelskega pragozda, kar je seveda pomenilo novo selitev.

Ampak kakšno! Sabini in njeni družini se odpre popolnoma novo življenje, bolje rečeno vesolje, sredi neskončnih zelenih (pra) gozdov, kjer jim družbo delajo plemena, ki še danes živijo skorajda tako, kot so živeli v kameni dobi - z ljudožerskimi običaji vred. Vendar to ne moti ne njih ne Kueglerjevih, da ne bi med seboj spletli čvrstih vezi in toplih odnosov. Sabine se uči preživetja v džungli, streljanja z lokom in puščicami, hranjenja z živalmi, kot so ličinke in črvi, uživa v neizprosnosti narave, ki se jo počasi nauči obvladovati.

Bolj ali manj mirno ter srečno ji minejo zgodnja najstniška leta, dokler se pri sedemnajstih ne odloči za vrnitev v Evropo in začne obiskovati dekliški internat v Švici. Tako stopi na neprizanesljivo pot spoznavanja, da je džungla s svojimi pravili daleč stran od moderne civilizacije. Počuti se izgubljeno, sodobni svet jo plaši in se ji zdi nevaren v primerjavi s pragozdom, vsakdanje skrbi in težave se začnejo kopičiti. Počasi se zave, da si bo morala svoj obstanek v hitrem ritmu mesta pošteno priboriti. Čeprav je knjiga napisana s pozitivnim prizvokom, si ne boste mogli kaj, da se ne bi vprašali, ali ji bo to sploh kdaj uspelo. Morda je res imela otroštvo kot v najbolj začarani in razburljivi pravljici, a njena odrasla doba spominja na pustolovščino, v kateri miru še zdaleč ni enostavno najti in obdržati.

Ne spreglejte