Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 11. 2016,
15.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Kino Šiška ritualni plesi

Sreda, 30. 11. 2016, 15.15

6 let, 6 mesecev

Ogroženo človeško gibanje

Oglasno sporočilo

Pacifiški, ameriški in indonezijski ritualni plesi v predstavi Upor in ples čilske antropologinje Amande Piña in švicarskega vizualnega umetnika Daniela Zimmermanna.

Pred dvema letoma je v Ljubljani odmeval projekt WAR, v katerem sta antropologinja Amanda Piña in vizualni umetnik Daniel Zimmermann raziskovala polinezijske plese, ki so jih v osemdesetih in devetdesetih letih rekonstruirali na Velikonočnem otoku.

Leto pozneje sta se avtorja začela ukvarjati z dlje časa trajajočim raziskovanjem izginjajočih in manj vidnih gibalnih praks tako evropskih kot tudi neevropskih kultur. V sklopu tega raziskovanja je nastala tudi predstava Ples in upor II, ki bo v Ljubljani gostovala v sklopu mednarodnega festivala sodobnega plesa CoFestival.

Tokrat sta se Piña in Zimmermann osredotočila na plese, ki so jih antropologi v preteklem stoletju uvrščali med rituale. Avtorja sta jih odkrila v arhivih etnografskih muzejev, v različnih zbirkah in knjižnicah po Evropi. Med njimi ples battere s pacifiškega atola Tabiteuea (Gilbertovi otoki, Kiribati), metuljev ples indijanskega plemena Navajo iz Arizone v Združenih državah Amerike, ognjeni ples ljudstva Sakuddei z indonezijskega otoka Siberut idr.

 | Foto:

V veliki dvorani Kina Šiška bo tako v soboto in nedeljo na ogled sodobno-plesni spektakel v posebej za to predstavo prirejenim ambientom. Slednji se spreminja zvočno in svetlobno, nadgrajujejo pa ga videoprojekcije, zaradi posebne postavitve pa je ogled namenjen zgolj za omejenemu številu gledalcev.

Ne spreglejte