Neža Mrevlje

Ponedeljek,
24. 10. 2016,
11.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Tartinijev trg Giuseppe Tartini Piran Antonio Dal Zotto

Ponedeljek, 24. 10. 2016, 11.45

6 let, 7 mesecev

Novo odkritje na Tartinijevem kipu v Piranu

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Foto: Wikimedia Commons

Restavratorji centra zavoda za kulturno dediščino so na violini Tartinijevega kipa, ki stoji v Piranu, odkrili do zdaj nepoznani napis s čustveno vsebino.

V zadnjih tednih so strokovnjaki Restavratorskega centra Zavoda za kulturno dediščino Republike Slovenije s 3D-skeniranjem preučevali kip Giuseppeja Tartinija iz Pirana. Kar jih je pripeljalo do novega razkritja, in sicer do neznanega napisa, čustvenega posvetila klasicističnega kiparja, avtorja umetnine, Antonia Dal Zotta, ki ga je zapisal svoji pokojni ženi Idi Lessiak Nayi Dal Zotto.

Na violini je tako zapisano: IDA LESSIACH NAYA DAL ZOTTO BUONA SAPIENTE BELLA VOLO` A DIO 9-19-1893 IL SUO ANTON DAL ZOTTO. To v prevodu pomeni: Ida Ida Lessiach Naya Dal Zotto Dobra modra lepa k bogu vzeta 9-19-1893 tvoj Anton dal Zotto.

Glasbenik, ki je bil pomemben za Istro

Ob 200. obletnici rojstva skladatelja in violinista Giuseppeja Tartinija (1692-1770), ki se je rodil v Piranu, so njegovi someščani s pomočjo vseh Istranov zbrali denar, da so spomenik glasbenika naročili pri takrat najuglednejšem beneškem kiparju iz konca 19. stoletja.  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Antonio Dal Zotto je leta 1883 izdelal tudi kip italijanskemu pesniku in dramatiku Carlu Goldoniju ob Rialtu v Benetkah in tri leta prej slikarju Tizianu v Pieve di Cadore.

Vendar pa prav za Tartinijev kip mnogi menijo, da mu je ta najbolj uspel. Podstavek je izdelal tržaški klesar Antonio Tamburilini.

Skulptura z napisom, da je posvečena Giuseppeju Tartiniju iz Istre, sicer ni bila postavljena ob 200. obletnici, temveč leta 1896. Tartinijev trg pa je nastal dve leti pred njegovo postavitvijo, po tem, ko so mandrač (notranje pristanišče) zaradi smradu in nečistoče zasuli. Nastala je prostorna tržna ploščad, okoli katere so zgradili vse pomembnejše meščanske ustanove in stavbe.

Čustveni zapis na težko dostopnem mestu na kipu

Za oseben in čustven ljubezenski zapis na kipu je avtor izbral težko dostopno mesto na robu violine. S tem pa očitno za skoraj celih 120 let dosegel svoj namen, in sicer, da to ne bo zlahka vidno.

Kiparjevo posvetilo ženi je tako za gledalce in strokovnjake ostalo skrito več kot stoletje.

Svetovalka mojstra

Iz arhivskih virov in literature izhaja, da je bila žena Antonia Dal Zotta med nastajanjem glasbenikovega kipa avtorjeva svetovalka. Vse dokler ni leta 1893 umrla, kar je bilo, še preden je bila skulptura tri leta pozneje dokončana.

Ob preučevanju kipa so na zavodu za kulturno dediščino še zapisali, da Tartinijev kip predstavlja izjemno umetnino, ki jo je "avtor izoblikoval z ljubeznijo in s posluhom za detajle". Raziskave, ki so jih začeli to pomlad, pa bodo potekale še do konca leta. Na podlagi teh pa bodo predlagali tudi način ustrezne sanacije umetnine.