Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Sreda,
23. 9. 2015,
15.04

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Luka Cimprič Vid Valič Katarina Čas Primož Pirnat

Sreda, 23. 9. 2015, 15.04

3 leta, 4 mesece

Bo agent Sove rešil primer ebole v Ljubljani?

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V gledališču Glej bodo ta konec tedna premierno uprizorili predstavo Ebola, na potek katere kar 30-krat v predstavi vpliva občinstvo in ki ima osem različnih mogočih koncev.

Kakšen je razplet zgodbe v predstavi Ebola, je težko reči, saj je potek predstave, ki sta jo pripravila Luka Cimprič in Andrej Zupanec, v veliki meri odvisna od tega, kako občinstvo vodi glavnega junaka. Anžeta Zevnika, ki se bo znašel v vlogi agenta Sove Petra Perčiča, bo namreč upravljalo občinstvo, večinsko mnenje pa bo tisto, ki bo odločalo, kam se bo po namige odpravil agent.

O poteku preiskave bo glasovalo občinstvo Cimprič in Zupanec sta idejo dobila leta 2012, ko je bila videoigra Grand Theft Auto (GTA) bolj dobičkonosna od filma Avatar. Takrat sta se odločila, da je očitno bolj smiselno ustvarjati videoigre kot pa druge oblike umetnosti, zato sta napisala besedilo za predstavo z naslovom GTA Ljubljana. Na podlagi ideje je leta 2013 nastala predstava Ernesto gre v mesto, v kateri je občinstvo glavnega junaka vodilo po osvajalskih pohodih. Tokrat sta se obrnila proti aktualnim težavam, kakršna je izbruh ebole, in jo preselila v Ljubljano.

Tajni agent Peter Perčič namreč raziskuje primer ženske, ki zadnjih pet let ni zapustila države, a je umrla za posledicami ebole. Občinstvo, ki se bo v dvorani s svojimi pametnimi napravami povezalo na usmerjevalnik signala, bo nato prek spletne strani glasovalo, kakšni naj bodo Perčičevi koraki. Temu primerno se bo nadaljevala tudi zgodba, za katero so naštudirali precej več prizorov, kot pa jih bodo v eni uprizoritvi tudi odigrali.

Bo bolj Max Payne ali bolj Mortal Combat? Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Luka Cimprič, je v svetu videoiger precej več žanrov kot pa v gledališču, zato je predstava nekakšen siže žanrov, pri čemer zaradi faktorja občinstva nihče točno ne ve, v katero smer se bo predstava odpeljala. Lahko bomo gledali pretepaško gledališko videoigro, morda pustolovsko, odvisno od apetitov občinstva, je povedal Cimprič.

Občinstvo ima pri tem tri življenja, vmes se lahko vrti tudi v krogu, kot se to lahko zgodi v videoigri, ko pa izgubi življenje, lahko "vstavi kovanec" in nadaljuje, zato je poleg pametnih naprav treba s seboj prinesti tudi evrske kovance.

Na plano pride sociologija občinstva V predstavi bodo ob Anžetu Zevniku nastopili še Vid Valič, Katarina Čas, Vid Klemenc in Primož Pirnat, vsak od njih pa bo igral več vlog, odvisno od tega, kako se bo odvijala predstava. Klemenc, ki je pred tem že igral v predstavi s podobnim konceptom, Ernesto gre v mesto, je povedal, da pri tovrstnih predstavah na plano pride tudi nekaj sociologije občinstva.

Če smo pri impro predstavah s svojimi predlogi nekoliko izpostavljeni, tukaj anonimnost, ki jo zagotavlja pametna naprava, omogoča, da se morda osvobodimo določenih moralnih zadržkov, opozarja Zupanec. Pri predstavi Ernesto gre v mesto so bili na primer odgovori občinstva pogosto izrazito seksistični in celo agresivni.

Katarina Čas ljubiteljica igre Prince of Persia Cimprič se prek Ebole ponovno loteva režije gledalca, torej preseganja zgolj pasivnega opazovanja tega, kaj je gledališka ekipa ustvarila v zadnjih dveh mesecih, od njega zahteva tudi aktivno sodelovanje. Po drugi strani pa so igralci in igralke precej bolj podvrženi volji občinstva.

Kot so povedali na današnji novinarski konferenci, pa je vsem blizu igranje videoiger. Vid Valič se je za to priložnost, kot je poudaril, iz raziskovalnih vzgibov, zagotovo ne zaradi užitka, več dni posvetil igranju, reden igralec je tudi Vid Klemenc, Katarina Čas pa se spominja predvsem igre Prince of Persia, ki jo je s stricem igrala na commodore 64.

Kako jim bodo izkušnje iz videoiger prišle prav, bo mogoče videti 26., 27. in 28. septembra v gledališču Glej.

Ne spreglejte