Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 10. 2018,
4.08

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

1

Natisni članek

slaščičarstvo slaščice BIC Ljubljana

Petek, 26. 10. 2018, 4.08

5 let, 6 mesecev

Zanimanje za slaščičarstvo raste, v Ljubljani so podvojili vpis dijakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

1

slaščičarstvo BIC Ljubljana | Foto Mankica Kranjec

Foto: Mankica Kranjec

Čeprav slaščičarstvo v Sloveniji velja za deficitaren poklic, napovedi za prihodnost niso črnoglede - za ta poklic se namreč izobražuje vse več dijakinj in dijakov.

"Zanimanje za program slaščičar v Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana v preteklih nekaj letih raste, v zadnjih desetih letih smo podvojili število vpisanih dijakov v prvi letnik, letošnje šolsko leto pa so v program vpisani kar 203 dijakinje in dijaki," je povedala Jasna Kržin Stepišnik, direktorica BIC Ljubljana, kjer so te dni odprli tudi nove slaščičarske delavnice za praktični pouk slaščičarstva. Zaradi vse večjega zanimanja za ta poklic so bile namreč potrebe po novih prostorih vse večje.

Šolska mikropivovarna
Trendi Slovenija je dobila prvo šolsko mikropivovarno

Delo s čokolado ne bo več težava

slaščičarstvo BIC Ljubljana | Foto: Mankica Kranjec Foto: Mankica Kranjec Novi, 150 kvadratnih metrov veliki prostori bodo poleg že obstoječih delavnic dijakom omogočali tudi prijaznejši urnik, saj jim pouka ne bo več treba obiskovati v popoldanskem času. Novi prostori bodo omogočali izobraževanje v pripravi čokoladnih izdelkov, kot so pralineji in čokoladne skulpture, kar je bil na dozdajšnjih delavnicah zaradi vpliva vročine večji izziv.

Učiteljice praktičnega pouka za dijakinje in dijake pripravljajo tudi slaščičarske krožke, kjer bodo dijakinje in dijaki na svojo željo lahko osvojili dodatna znanja in veščine o čokoladnih skulpturah, tehnikah risanja na marcipan in sladkorne mase, izdelovanja in oblikovanja figuric ter priprave tako tradicionalnih kot modernih sladic.

V koraku z najnovejšimi slaščičarskimi trendi

"Slaščičarstvo je poklic, kjer se srečajo znanje, veščine in kreativnost," je povedala Lidija Jenko, učiteljica praktičnega pouka na BIC Ljubljana, "novi prostori za praktično izobraževanje pa bodo našim dijakom in dijakinjam ponujali še več priložnosti za spremljanje najnovejših slaščičarskih trendov, kot so monoporcijske sladice in slaščičarski izdelki iz lokalnih sestavin oziroma posebni izdelki, značilni za lokalno območje, kjer slaščičarne delujejo."

Emonska rezina je že tradicionalna slaščica, ki je nastala v BIC Ljubljana. | Foto: Tomo Jeseničnik Emonska rezina je že tradicionalna slaščica, ki je nastala v BIC Ljubljana. Foto: Tomo Jeseničnik

Mimogrede, dijaki in dijakinje v BIC Ljubljana razvijajo tudi svoje šolske izdelke, ki jih nato predstavljajo v šolski trgovini KRUHarije in CUKRnije. Ta deluje v sklopu izobraževalnega centra.

Preberite še:

Trendi Kult316: večerja pri ljubljanskih študentih
Urška Šefman Sojer
Trendi Če bi slaščičarne Zvezda vodil moški: Morda bi bile slaščice manj kreativne #video
Ne spreglejte