Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 1. 2008,
9.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 3. 1. 2008, 9.20

8 let

Večplastni užitki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Gibanice so znane po vsej Sloveniji, doma pa so zlasti na Štajerskem in v Prekmurju. To je okusna večplastna dobrota, namenjena tako sladkosnednim kot res lačnim.

Gre za pogačo iz tankega testa v več plasteh z različnimi nadevi; od samega sira pa vse do sira, jabolk, smetane, orehov in maka. Večini od nas je sicer najbolj znana prekmurska gibanica, zato smo v nadaljevanju raje posvetili prostor tistim malo manj znanim, a vseeno pregrešno dobrim gibanicam.

Prleška gibanica

Sestavine: - 1 kg bele mehke moke - 2 jajci - 1 žlica sončničnega olja - voda, sol

Nadev: - 1,5 kg skute - 7 dl kisle smetane - 4 jajca - 25 dag masla - 10 dag sladkorja - 20 dag rozin - maslo za mazanje

Iz sestavin naredimo vlečeno testo in ga razdelimo na 8 delov. Skuto, 3 dl smetane, jajca, sladkor in rozine premešamo. V pomazan pekač damo vlečeno testo in ga pomažemo z raztopljenim maslom. Na to damo še eno plast vlečenega testa in ga premažemo s tretjino nadeva. Na nadev damo testo in ga spet premažemo s tretjino nadeva. Gibanica mora tako imeti tri nadeve iz skute, na vrhu pa dve do tri plasti testa premazanih z maslenimi premazi. Gibanico nato prelijemo s preostalo smetano in maslom ter jo spečemo v pečici.

Haloška gibanica

Sestavine: - 60 dag moke - 2 dag kvasa - 1 jajce - 5 dag masla - 2 dl mleka - sol

Nadev: - 50 dag skute - 2 jajci - 3 dl kisle smetane

Iz moke, kvasa, jajca, masla in mleka ter soli naredimo kvašeno testo. Pregneteno testo pustimo nato pol ur počivati. Medtem pripravimo nadev, tako da v skledi pomešamo skuto, jajci, malo soli in 2 dl kisle smetane. Testo razvaljamo v debelini pol centimetra, obložimo z njim pekač in ga namažemo z nadevom. Rob testa zvijemo po premazu navzgor (okoli 2 prsta na široko). Gibanico prelijemo z ostankom smetane in jo spečemo v pečici. Nasvet: nadevu dodamo še 30 dag zmletih orehov ter 2 žlici medu ter pripravimo po istem receptu.

Ajdova gibanica

Sestavine: - 1 kg ajdove moke - 0,5 l slanega kropa - 10 dag masla

Nadev: - 40 dag skute - 3 dl kisle smetane - 4 jajca - sol - 10 dag sladkorja - maslo za mazanje

Ajdovo moko poparimo s slanim kropom. Dodamo maslo in oblikujemo testo, ki ga tanko razvaljamo, premažemo z nadevom, zvijemo in spečemo na dobro pomazanem pekaču. Nadev naredimo tako, da vmešamo skuto, jajca, maslo in smetano.

Vir: Zdrava slovenska kuhinja, Ljubljana, 2001.

Ne spreglejte