Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 1. 2008,
11.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 1. 2008, 11.47

6 let, 7 mesecev

Uživajmo brez meja: makov genjeni retaš in mežerli (mežerle)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na (turističnih) kmetijah se ponavadi pripravlja odlična hrana.

Tudi zato se je Kmetijsko-gozdarski zavod Celje v sklopu projekta Uživajmo brez meja odločil, da bo predstavil najbolj zanimiva gastronomska doživetja od Gorenjske (prek avstrijske Koroške) do Prekmurja. Pred nami se bodo tako v nadaljevanjih zvrstile številne najbolj razpoznavne (tradicionalne) jedi našega podeželja. Tokrat makov genjeni retaš iz Prekmurja in mežerli (ali mežerle), ki ga večinoma pripravljajo na Koroškem.

Makov genjeni retaš

Retaši so okusni zavitki. Kvašeno ali vlečeno testo namažejo z različnimi nadevi, ga zvijejo in spečejo. Značilni nadevi so buče, skuta ali »kiselák«, ribez, mak, grozdje, bučna semena, repa, zelje in drugi. Makov genjeni retaš, vsaj tako trdijo Prekmurci, se najbolje poda k rdečemu vinu.

Vlečeno testo: 40 dag gladke moke, 1 jajce, četrtino male žličke soli, približno 1 dl mlačne vode, 1 žlico raztopljenega, komaj mlačnega masla ali margarine, 1 velika žlica kisle smetane, 120 g kvasa. Zamesimo gladko, mehkejše testo. Oblikujemo hlebček, ga položimo na pomokano krpo in pokrijemo, da ne dobi na površini skorjice. Tako naj počiva na toplem 30 minut.

Suhi makov nadev: 30 dag dobro zmletega maka, 10 dag sladkorja, en vanilin sladkor, malo cimeta. Smetanov poliv: 0,5 dl belega olja ali margarine, 2 dl kisle smetane, 1 jajce. Cela jajca razžvrkljamo s kislo smetano.

Priprava: Na belem prtu, ki ga pomokamo z ostro moko, raztegnemo testo v centimeter debelo ploščo. Z rokami čim bolj tanko razvlečemo v velikost srednje velike oglate mize, pri čemer pazimo, da ne naredimo lukenj. Po vsej površini razvlečenega testa potresemo suhi makov nadev in pokapamo s smetanovim polivom. Debeli testeni rob odrežemo s topim nožem ali ga odtrgamo. Zvitek s pomočjo prta tesneje zvijemo do zadnjega debelega roba testa, ki ga nato odrežemo. S čim bolj debelim, a ravnim robom krožnika zvitek narežemo na slabo dolžino pekača in ga ne pretesno zložimo v namaščen pekač. Preden ga damo v pečico, ogreto na 230°C, ga zgoraj premažemo s preostalo smetano z jajcem. Ko lepo zarumeni, temperaturo zmanjšamo na 200°C in spečemo do konca. Režemo nekoliko ohlajenega. Preden ponudimo, ga po želji posladkamo.

Mežerli ali mežerle

Mežerle je topla zapečena jed, ki jo pripravijo iz drobovine, iz narezanega in v mleku namočenega kruha, jajc, smetane in začimb. Pripravijo jo v obliki kroglic ali v pekaču, nekateri zavijejo drobovinsko zmes tudi v svinjsko mrežico, kar spominja na mavžlje, znane na celotnem alpskem območju Slovenije. Mežerle postrežejo kot samostojno jed ali k okisanemu ali praženemu krompirju. V nekoliko odmaknjeni preteklosti naj bi mežerle ali mavžlje pripravljali iz ovčje drobovine kot okusno malico ob večjih kmečkih delih. Starejši ljudje so znali povedati: »Nekdaj ni bilo ohceti ali sedmine brez mežerla. Še posebej v jesensko-zimskem času.«

Sestavine za en pekač jedi: 1,2 kg junčjih pljuč, 0,6 kg na kocke narezanega belega kruha, 2 l mleka, 2 dl alpske smtane, 2 čebuli, 4 jajca, belo olje, majaron, sol, poper, cimet.

Priprava: Nadrobno narezan kruh prelijemo z vrelim mlekom, da se pri mešanju lepo razmoči. Dodamo skuhana in zmleta pljuča, na olju prepraženo čebulo ter začimbe (majaron, sol, malo cimeta). Maso mešamo, in ko se rahlo ohladi, dodamo še stepena jajca in smetano. Vse skupaj premešamo in damo v pomaščen pekač. Mežerli pečemo v pečici pol ure.

Ne spreglejte