Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 9. 2016,
15.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

Natisni članek

ocena gostilne ocenili smo top 10 lestvica turistična kmetija top gostilne

Sobota, 17. 9. 2016, 15.37

6 let, 7 mesecev

Top turistične kmetije 2016

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48
Ocena gostilne: Repovž | Foto Miha First

Foto: Miha First

Turistične kmetije so svojevrstna posebnost Slovenije, zato jih je treba jemati skrajno resno. Mi vsekakor jih, zato smo tudi letos pripravili izbor najboljših.

Res je, turistične kmetije, ki naj bi ponujale najbolj čisto obliko slovenske kmečke hrane, se včasih izkažejo za zgolj malo bolj posebne nedeljske gostilne z juho, govedino in ocvrtim piščancem. Pa ne vedno in ne tiste, ki jih štejemo za najboljše, kar spodaj naštete gotovo so. Ekološko, torej naravno, sledljivo in predvsem dobro. Iz izbora smo tako kot pri preostalih lestvicah izločili tiste lokale, za katere je treba predhodno poklicati, da jih sploh odprejo.

Repovž že dolgo ni več zgolj turistična kmetija, ampak se razvija tudi v vrhunsko gostilno. | Foto: Miha First Repovž že dolgo ni več zgolj turistična kmetija, ampak se razvija tudi v vrhunsko gostilno. Foto: Miha First

1. (1.) Gostilna Repovž (Šentjanž)

Dolenjski favoriti živijo na meji med vrhunsko gostilno po italijanskih zgledih, kot je recimo La Subida, in ekstremnim ekološkim obratom kmečkega turizma. Ob ekološkem se držijo zapovedi lokalnega in sledljivega, vinska karta je široka, cene so ugodne, kakšnih 35 evrov na osebo, če pa hočete kaj preprostega, se stvari še pocenijo. Imajo sobe in trgovino lastnih ekoloških izdelkov.

Najboljše gostilne na Dolenjskem in v Posavju

2. (2.) Turistična kmetija Arkade - Cigoj (Črniče)

Vipavska dolina v vsem svojem sijaju. Lastna vina in mesnine (predvsem prašički), nekaj avtorskih jedi in celo nekaj malega kreativnih idej iz zakladnice doline. Veliko in prijazno dvorišče, pa sobe in trgovina, da si gospodarjevo vino kupite za domov.

Mesnine na tisoč in en način so tisto, v čemer so pri Cigoju najboljši. | Foto: Miha First Mesnine na tisoč in en način so tisto, v čemer so pri Cigoju najboljši. Foto: Miha First

3. (3.) Agriturismo Milič Zagrski (Zagradec pri Repentaboru)

Na kmetiji takoj čez Fernetiče ponujajo preproste, prijazne in poceni storitve. Na mizah so olivna olja iz vse Italije, lastna ekološka vina, mesnine in zelenjava. Dve minuti iz Slovenije je mogoče za 15 evrov na osebo jesti dobre tri ure, potem pa (za majhno doplačilo) tam tudi prespati.

4. (5.) Domačija Klinec (Medana)

Brda, kot se jih starejši gostje, tisti, ki so pili vino in poslušali poezijo, še spomnijo. Domačija v Medani, v najbolj briški vasi v Brdih, tik pod nekoliko bolj komercialno Belico, ponudi še kakšno prijazno besedo in ščepec kulturnega dogajanja. Gospodarjeva vina in 25 evrov za hrano, sob pa je le za vzorec.

Na domačiji pri Aleksu Klincu, znanem vinarju iz Medane, lahko tudi odlično jeste. | Foto: Matej Leskovšek Na domačiji pri Aleksu Klincu, znanem vinarju iz Medane, lahko tudi odlično jeste. Foto: Matej Leskovšek

5. (6.) Nejka & Uroš Klinec (Plešivo)

Mlajši brat ima to, česar starejši nima na pretek. Ima poceni in udobne sobe, pa še bazen in lep razgled. Vina so še vedno pretežno od starejšega brata, najdejo se tudi nekateri drugi briški mojstri, hrana pa je malce bolj avtorska. Jedli smo za okoli 30 evrov na osebo.

Najboljše gostilne na Goriškem in Severnem Primorskem

6. (4.) Domačija Novak (Sadinja vas nad Žužemberkom)

Skoraj ekstremno ekološka domačija, ki prisega na dolenjske in občasno na primorske dobrote. Vedno ponudijo kaj drugega. Velika izbira predvsem ekoloških vin v simpatični kleti. Cene na osebo naj ne bi presegale 30 evrov, v Sadinji vasi pa lahko tudi poceni prespite.

Pisana druščina na posestvu Trnulja na Ljubljanskem barju | Foto: Miha First Pisana druščina na posestvu Trnulja na Ljubljanskem barju Foto: Miha First

7. (9.) Posestvo Trnulja (Črna vas)

Samosvoja barjanska postojanka le korak od Ljubljane. Pripravljajo hrano iz domačih, ekološko pridelanih sestavin in le redko se ozrejo k sosedom, če so seveda ekološko čisti. Jedilnik je nenavaden, prevladuje oslovsko in kozje meso, veliko je konoplje in sokov iz jagodičevja. Tudi vina so ekološka, primorska in štajerska, za nedeljsko kosilo boste odšteli okoli 30 evrov na osebo.

Najboljše gostilne v okolici Ljubljane

8. (-) Turistična kmetija Abram (Nanos)

Na nanoški planoti lahko z malo sreče vse poletje, drugače pa od petka do nedelje jeste in tudi prespite. Za domače narezke, njoke, rezance in predvsem veliko divjačine boste odšteli okoli 15 evrov na osebo. Imajo še vipavsko vino in majhen živalski vrt z velikim medvedom Mitkom.

Tudi turistična kmetija Abram ima lepo število živalskih prebivalcev - med njimi je velikanski medved Mitko. | Foto: Miha First Tudi turistična kmetija Abram ima lepo število živalskih prebivalcev - med njimi je velikanski medved Mitko. Foto: Miha First

9. (7.) Kmetija Urška (Križevec)

Edina stvar, ki pri Urški ni domača, je pravzaprav mineralna voda. Imajo pa svoje ustekleničeno vino, meso in zelenjavo, razgled v dolino in na domače živali ter zelo nizke cene. Pri Urški ljudje sicer bolj počivajo in se družijo z naravo kot malicajo, pa vendar je hrana dobro pripravljena. Obrok za eno osebo stane okoli 15 evrov, imajo tudi sobe.

10. (10.) Turistična kmetija Šeruga (Sela pri Ratežu)

Turistična kmetija, ki je (s tujko) celo bolj resort. Veliko je gostov iz tujine, ki razumejo podobo malega raja z gozdičkom in potočkom ter manjšim živalskim vrtom v bližini. Zelo klasične domače mesnine in zelenjava ter nepretresljiva vinska ponudba dolenjskih vinarjev. 20 evrov na osebo, pri njih pa tako rekoč morate prespati.

Slovenske gostilne z najlepšimi vrtovi, dvorišči in terasami

Ne spreglejte