Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 1. 2022,
22.25

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

1

Natisni članek

Osebno z Valentino Plaskan Michelinove zvezdice Tomaž Kavčič

Ponedeljek, 17. 1. 2022, 22.25

2 leti, 2 meseca

Tomaž Kavčič: Zvezdništvo ne spada v kuhinjo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

1

"Nikoli ne smemo pozabiti, da smo kuharji oziroma gostinci tukaj zaradi gostov," poudarja priznani slovenski kuharski mojster Tomaž Kavčič.

Pretekli konec tedna je v oddaji Osebno z Valentino Plaskan na Planetu gostoval Tomaž Kavčič, kuharski mojster iz Gostilne pri Lojzetu na dvorcu Zemono. Kavčič si je skozi leta zgradil izjemno mednarodno prepoznavnost, nazadnje pa je Slovenijo postavil na zemljevid kot prvo državo, v kateri je med predsedovanjem EU državnikom kuhal mojster z Michelinovo zvezdico.

V oddaji so ga označili za Picassa slovenske kulinarike, on pa je na to odvrnil: "Mi kuharji smo obrtniki, ki pa smo na ta svet poslani, da vzbudimo tudi kakšno čustvo. Obrtniki smo, ker moramo vsako svojo 'umetnino' vsak dan ustvariti tudi po stokrat."

"Zvezdništvo ne spada v kuhinjo, v poklic gostinstva," je poudaril, "nikoli ne smemo pozabiti, da smo kuharji oziroma gostinci tukaj zaradi gostov. Veseli in počaščeni moramo biti, ko gostje stopijo skozi naša vrata. Ni mi všeč, da nekateri moji kolegi gostom dajejo občutek, kot da jim delajo uslugo, ker so smeli priti k njim. Gostinci gostimo ljudi, nismo nobene zvezde in daleč od tega, da bi lahko bili vzvišeni."

Ob tem se je dotaknil tudi danes tako priljubljenega načina promocije v kulinariki, pa tudi trgovinah z izrazi "lokalno" in "domače". Kot je dejal, so bile v njihovi gostilni, v kateri je on že četrta generacija, lokalne sestavine od nekdaj samoumevne: "Kot deček sem hodil v nabavo z nonom, tako spoznaval osnovne sestavine in bil v stiku s pridelovalci ter kmeti. Danes se o tem veliko govori in to spoštujem, toda to mora biti samoumevno, ne pa se uporabljati kot neko reklamno sporočilo."

Preberite še:

Michelin Slovenija 2021
Trendi Slovenija bogatejša za novo Michelinovo zvezdico #video
Ne spreglejte