Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 9. 2023,
11.34

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,51

Natisni članek

Hiša Franko kulinarika Michelinove zvezdice v Sloveniji Michelinove zvezdice

Torek, 19. 9. 2023, 11.34

7 mesecev, 1 teden

Hiša Franko je dobila še tretjo Michelinovo zvezdico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,51
Podelitev Michelinovih zvezdic 2023 | Veselje ekipe Hiše Franko na podelitvi Michelinovih priznanj | Foto Bojan Puhek

Veselje ekipe Hiše Franko na podelitvi Michelinovih priznanj

Foto: Bojan Puhek

Kobariška restavracija kuharske mojstrice Ane Roš je dobila najvišjo nagrado kulinaričnega vodnika Michelin in zdaj nosi najvišje mogoče število zvezdic.

Danes bodo razkrili nagrajence novega kulinaričnega vodnika Michelin za Slovenijo, še pred tem pa so iz kobariške Hiše Franko sporočili, da jim je uspel veliki met - dobili so še eno Michelinovo zvezdico in imajo zdaj skupno tri, kar je najvišja mogoča ocena tega vodnika.

"Tretja Michelinova zvezdica je priznanje naši ustvarjalnosti, inovativnosti in predanosti kulinaričnemu ustvarjanju. Potrjuje, da smo izbrali pravo pot," so sporočili.

Ana Roš z gospodarskim ministrom Matjažem Hanom | Foto: Bojan Puhek Ana Roš z gospodarskim ministrom Matjažem Hanom Foto: Bojan Puhek

"To so sanje vseh članov družine Hiša Franko, ki so se pravkar uresničile. Mlada ekipa, ki trdo dela dan za dnem, leto za letom," je povedala Ana Roš, "toda na koncu dneva nam je najbolj pomembno, da so gostje Hiše Franko zadovoljni. Nismo za vogalom in hvaležni smo za vsako dušo, ki si vzame čas, da se zapelje skozi divji svet doline Soče in uživa v naših čudovitih stvaritvah. Tudi pozimi, ko so prižgani vsi kamini, je restavracija naravnost čarobna."

"Smo lahko še boljši? Vedno. In to dokazujemo vsako leto," je dodala, "malo rock'n'roll, malo funky, a zelo elegantna zgodba, naša zgodba na slovenskem skrajnem zahodu."

Podelitev Michelinovih zvezdic 2023 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Michelinovi ocenjevalci so sicer povišali tudi oceno restavracije Milka v Kranjski Gori, ki je lani dobila prvo zvezdico, letos pa se z glavnim kuharjem Davidom Žefranom veselijo dveh. Po eno zvezdico ima še sedem slovenskih restavracij: Strelec v Ljubljani, Grič v Šentjoštu nad Horjulom, Hiša Linhart v Radovljici, Gostilna pri Lojzetu na dvorcu Zemono v Vipavi, Dam v Novi Gorici, COB v Portorožu in Hiša Denk v Zgornji Kungoti.

"Od prihoda v državo se naša ekipa inšpektorjev nenehno navdušuje nad gastronomsko rastjo Slovenije. V majhni, a vznemirljivi državi kuharji in njihove ekipe izkazujejo močno predanost nenehnemu premikanju kulinaričnih meja. Pogumno predstavljajo inovativne in trajnostne koncepte, ponosno razkazujejo lokalne sestavine in genialno združujejo svojo prehransko dediščino z idejami iz tujine," je Michelin v sporočilu za javnost povzel besede mednarodnega direktorja Michelinovih vodnikov Gwendala Poullenneca.

Prve Michelinove zvezdice in druge znake Michelinovega vodnika je Slovenija dobila leta 2020.

Ne spreglejte