Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 10. 2021,
12.13

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

Italija kulinarika rak Stanley Tucci

Torek, 5. 10. 2021, 12.13

2 leti, 7 mesecev

Stanley Tucci zaradi raka izgubil okus, zato se je posvetil kulinariki #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
Stanley Tucci | Stanleyja je izkušnja z rakom naučila, kako zelo rad ima hrano. | Foto Reuters

Stanleyja je izkušnja z rakom naučila, kako zelo rad ima hrano.

Foto: Reuters

Igralec in režiser je razkril, da je pred tremi leti prebolel raka, s pomočjo katerega je odkril, kako močna je njegova ljubezen do dobre hrane.

Pred štirimi leti je Stanley Tucci odkril, da ima raka trebušne slinavke, zaradi česar je moral več mesecev hoditi na kemoterapijo in se pol leta lahko hranil samo po cevki. V tem času je izgubil voljo do hrane in bil prepričan, da se ta ne bo več vrnila. "Bila so obdobja, ko sem mislil, da ne bom nikoli več kuhal ali užival v obroku z ljudmi, ki jih imam rad," je razkril 60-letni igralec.

Vse skupaj je bilo zanj še toliko težje, saj je leta 2009 za rakom dojke izgubil svojo prvo ženo Kate. Ko je gledal, kako je trpela, in na koncu izgubila bitko z boleznijo, je sam sprva omahoval glede zdravljenja. Prepričala ga je statistka, da je njegov tip raka v 90-odstotkih ozdravljiv, in dejstvo, da je bila njegova druga žena Felicity noseča. 

Sedem tednov je moral pet dni na teden hoditi na terapijo, pri kateri je moral nositi posebno masko za imobilizacijo glave. Stranski učinki so bili huda vrtoglavica, slabost in izguba apetita. "Še tedne po tem je imelo vse, kar sem dal v usta, okus po starem, mokrem kartonu."

Dobil je lastno serijo na CNN, V iskanju Italije. | Foto: Reuters Dobil je lastno serijo na CNN, V iskanju Italije. Foto: Reuters

Dve leti ni mogel piti ničesar gaziranega in jesti ničesar začinjenega

V času okrevanja je veliko gledal televizijo in hitro pristal na kulinaričnem kanalu, kar je bil sicer čisti mazohizem, je dejal. "Mislim, da je bil to način, da sem se oprijel nečesa, kar imam rad, da se spomnim, kaj sem nekoč imel in za kar sem si obupno spet želel nazaj," je razložil in dodal, da se je takrat odločil, da bo hitreje okreval. 

Bolj kot na okus se je začel osredotočati na vonj hrane, in ko so preiskave šest mesecev po zadnji terapiji pokazale, da raka ni več, se je še toliko bolj posvetil hrani.

Vendar počasi. "Moja usta so bila skoraj dve leti neverjetno občutljiva. Nisem mogel piti ničesar gaziranega in nikakor nisem smel jesti začinjene hrane." Ker njegovo telo še vedno ni proizvajalo dovolj sline, je bil nagnjen k dušenju, še posebej pri kruhu in mesu. Zaradi tega je začel še toliko bolj uživati v hrani in pijači. "Zaradi bolezni in brutalnih stranskih učinkov zdravljenja sem spoznal, da hrana ni le velik del mojega življenja, ampak pravzaprav moje življenje." 

In to ga je vodilo do lastnega šova na CNN, V iskanju Italije, v katerem raziskuje domovino svojih prednikov in vse njene okuse. Ta v šestih epizodah sledi Tucciju, ko preizkuša in odkriva gastronomske dobrote ter tradicije Italije, od Sicilije, prek Campanie in Toskane do Rima in Milana.

V iskanju Italije je prva kulinarična serija na CNN po smrti Anthonyja Bourdaina leta 2018. Njegova oddaja Parts Unknown (Neznani deli) je postala velik hit, ki se je tako zasidrala v srca gledalcev, da so očitno komaj čakali podobno serijo. Gledanost Tuccijevega raziskovanja Italije je bila tako visoka, da je CNN le nekaj dni po premieri že naročil drugo sezono.

Stanley Tucci
Trendi Igralec je s prefinjenim mešanjem koktajla v karanteni navdušil splet #video
Anthony Bourdain
Trendi Detajl v dokumentarcu o Anthonyju Bourdainu, ob katerem so se mnogi zgrozili #video
Ne spreglejte