Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2019,
19.47

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

Natisni članek

krof pust

Torek, 5. 3. 2019, 19.47

5 let, 3 mesece

Slovenci smo nori na krofe: poglejte, kako jih pripravljajo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

Pustni čas ni le šegav, je tudi masten okoli ust. Brez slastnih krofov ga ni. Slovenci še vedno najraje posežemo po klasičnih krofih z marelično marmelado. Ni pa zanemarljivo niti povpraševanje po drugih kombinacijah okusov.

V deželi krofov na Trojanah jih cvrejo že 58 let. V svojih začetkih so jih dnevno ocvrli le nekaj deset, zadnja leta pa jih med pustnim časom prodajo tudi po 18 tisoč na dan. Zaradi velikega povpraševanja jih cvrejo 24 ur na dan. Na leto jih prodajo več kot tri milijone. 

Vse delajo na roke, le testo jim zamesi stroj. Njihovi 200-gramski krofi za 1,30 evra ne vsebujejo nobenih umetnih dodatkov. Najbolj priljubljeni pa so še vedno tisti z marelično marmelado.  

Slovenci smo ljubitelji krofov, kar kažejo tudi številke. Skoraj tri četrtine, predvsem mladostnikov, krof uživa nekajkrat na mesec, le četrtina nikoli. Zato ne preseneča, da jih slovenski trgovci v pustnem času prodajo več milijonov. 

- V Don Donu bodo na slovenskem in hrvaškem trgu prodali osem milijonov krofov.
- V Mlinotestu jih bodo ocvrli približno dva milijona in pol. 
- V Žitu približno dva milijona.
- Na Trojanah pa še okoli 110 tisoč.   

 Zgodbo o uspehu pišejo tudi v prestolnici. V Hotelu Slon krofe prodajajo le 13 dni na leto, prodajo pa jih okoli 30 tisoč. Skrivnostni marelični krofi za dva evra nastajajo pod zemljo, že 35 let pa jih pripravlja ista gospa. Čeprav je že štiri leta v pokoju, si krofov brez nje ne upajo pripraviti. 

krofi | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Ali vedeli, da ima cvrtje krofov pri nas dolgo tradicijo? K nam so prišli z dunajskega dvora. Kuharica Cecilija Krapf naj bi ocvrte na maslu pripravljala že v prvi polovici 19. stoletja. Po njej so se prvotno imenovali Cilkine kroglice, nato pa krapi.

Vse bolj priljubljena pa postaja tudi majhna družinska slaščičarna Sameja, kjer so zaorali ledino s polnozrnatimi veganskimi krofi. Muharem Mehinovič, ki je v slaščičarskem poslu že skoraj 40 let, jih peče zadnji dve leti. Priprava testa je veliko zahtevnejša kot pri klasičnih krofih, razlaga. V zadnjih šestih dneh so prodali okoli šest tisoč ocvrtih dobrot. Dober glas o veganskih krofih z Viča se je razširil po vsej državi. 

Če se prehranjujemo zdravo, nam krof ali dva ne bosta škodovala

Takšni in drugačni pa so prava energijska bomba: sladkarija brez vitaminov in mineralov. "Če se vse leto prehranjujemo uravnoteženo, z normalno vključitvijo sadja in zelenjave vsak dan, tudi če bomo med pustovanjem pojedli krof ali dva, ne bo nobene težave," je povedala Vida Fajdiga Turk, promotorka zdravja na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Čeprav krofov ne jemo, ker bi bili zdravi, pa z uživanjem vendarle ni pametno pretiravati. 

Ne spreglejte