Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 4. 2013,
14.53

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

recept čokolada čili

Ponedeljek, 29. 4. 2013, 14.53

8 let, 1 mesec

Sladki konec tedna: Čokolada in čili, popoln par

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ljubitelji nepričakovanih okusov morate obvezno poskusiti kombinacijo čokolade in čilija - na prvi pogled nezdružljivi sestavini, ki pa se skladata do popolnosti.

Odkar smo spet začeli raziskovati okuse, ki sežejo dlje od mlečne čokolade, so se na trgovskih policah pojavile razne neobičajne kombinacije čokolade z nepričakovanimi okusi, recimo s soljo, vrtničnimi listi, poprom in ne nazadnje tudi čilijem. Zamisel, predvsem za slednjega, nikakor ni nova. V Srednji Ameriki, domovini kakavovih zrn, so Maji in Azteki prej kot sladko poznali pekočo čokolado. Pravzaprav je šlo za nekakšno pijačo iz kakavovih zrn, ki so ji za več arome dodajali pekoče papričice.

Okus čokolade in ostrina čilija sta par, ki jima je bilo usojeno biti skupaj. Izkušeni lisjaki mehiške kuhinje tako vedo, da bo nekaj koščkov temne čokolade, ki jih vržete v chili con carne, tej priljubljeni jedi dalo popolnoma novo dimenzijo. In obratno – če čokoladni sladici dodate malo čilija, bo rezultat presenetljivo okusen. Za vsak primer pa prej vendarle preverite, koliko ostrine prenese vaše občinstvo.

Čokoladni mousse s čilijem 250 gramov čokolade s 70-odstotno vsebnostjo kakava 3 jajca 2 žlici sladkorja 1 svež rdeč čili 2 jedilni žlici ruma 250 mililitrov smetane za stepanje

Nalomljeno čokolado stopite v posodi nad vodno kopeljo, odstavite in pustite, da se ohladi (a ne strdi).

Stepite smetano.

S kuhinjskim mešalnikom rumenjake in sladkor zmešajte v penasto zmes. Vanjo počasi primešajte stopljeno čokolado, dodajte rum in nasekljan čili, potem pa vmešajte še stepeno smetano. V drugi posodi beljake stepite v sneg, ki ga nežno vmešajte v čokoladno zmes.

Mousse razdelite v kozarčke, prekrijte jih s folijo za živila in za vsaj tri ure postavite v hladilnik. Preden jih postrežete, jih potresite z zdrobljenimi lešniki, kakavovim prahom ali, če vam je všeč, da peče, še malo nasekljanega svežega čilija.

Ne spreglejte