Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 3. 2017,
10.54

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Spar

Foto: Thinkstock in SPAR

Natisni članek

advertorial ribarnica ribe SPAR

Četrtek, 23. 3. 2017, 10.54

2 meseca, 2 tedna

Z ribiškega čolna na vaš krožnik: kako ujeti najboljšo ribo?

Vsebino omogoča Spar

Foto: Thinkstock in SPAR

Ribe so odlična popestritev vsakodnevnega jedilnika, zato je prav, da jim pri pripravi jedi posvetimo več pozornosti. Okusne ribje jedi nas bodo oskrbele z nekaterimi minerali in vitamini, beljakovinami ter esencialnimi maščobami.

ribe | Foto:

Tudi če nimate svoje ribiške opreme in si ne želite sedeti na rečnem bregu z ribiško palico v roki, imate lahko na mizi vsak dan svežo ribo. Vendar se morate kljub temu odpraviti na lov, in sicer v ribarnico, kjer vsak dan strežejo sveže ribe in morske sadeže. Tisto, kar boste morali poiskati in ujeti, je odvisno od tega, kaj si želite jesti.

Boste ribo spekli na žaru? Potem lahko izberete skoraj vsako ribo, kotlete, fileje, lignje in hobotnico. Si želite jesti kuhane ribe? Potem izberite belo ribo. Za cvrenje pa predvsem manjše ribe, fileje in kotlete.

Kako prepoznati svežo ribo?

ribe | Foto:

Če je le mogoče, kupite čim bolj sveže ribe. Prodajalca vprašajte, kako dolgo jih imate še lahko doma, sicer pa jih je najbolje pripraviti še isti dan ali pa jih hranite v hladilniku do naslednjega dne. Sveža riba ima:

  • bistre, izbočene in svetle oči,
  • gladko in bleščečo kožo,
  • svetlo rdeče škrge,
  • čvrsto in elastično meso ter
  • prijeten vonj po morju.

Preprosti in okusni ribji recepti

ribe | Foto:

Preizkusite nekaj preprostih receptov z ribjimi jedmi, ki vas bodo prepričali, da boste ribe večkrat uvrstili na svoj jedilnik.

Sestavine:

riba postrv hrana zelenjava | Foto: 2 fileja šarenke
žlica gorčice
poper
nekaj narezanih mladih krompirjev
nekaj neolupljenih gomoljev rdeče pese
olivno olje
sol
Za paniranje:
skodelica ovsenih kosmičev
nekaj žlic drobtin
1 žlička mlete rdeče paprike
ščep soli
20 g parmezana
Za omako:
lonček kisle smetane
žlica drobnjaka
sol
poper

Priprava:

Celo rdečo peso in narezan krompir damo v pekač, poškropimo z olivnim oljem in solimo ter pečemo 50 minut pri 210 stopinj Celzija.

V skodelici zmešamo sestavine za paniranje. Fileja šarenke premažemo z gorčico, popopramo  in posujemo z zmesjo za paniranje. Fileja postavimo v pekač in pečemo 20 minut pri 210 stopinj Celzija.

Pečeno peso olupimo, posolimo in prelijemo z olivnim oljem. Šarenko postrežemo s peso, pečenim krompirjem in smetanovo omako.

Šarenka je vrsta postrvi, ki je prvotno živela le v Tihem oceanu in v jezerih severne Amerike zahodno od Skalnega gorovja. Je odlična rečna riba, ki je zelo priljubljena na spomladanskih in poletnih piknikih. Najpogosteje jo pripravljamo po tržaško – s česnom in peteršiljem,  zelo priljubljena je tudi na žaru in dimljena.

Sestavine: ribarnice Spar | Foto:

200 g lignjev
200 g pelatov
4 fileji sardel
200 g jajčevca
1 žlica kaper
1/2 dl belega vina
3 žlice olivnega olja
400 g rezancev

Priprava:

Na oljčnem olju opečemo na kocke narezan jajčevec. Dodamo sesekljane filete in kapre ter zalijemo z vinom. Ko se vino pokuha, dodamo pelate. Začinimo ter nekoliko pokuhamo. Posebej dobro popivnamo lignje in jih narežemo na kolobarje. V vročo ponev vlijemo malo oljčnega olja in na njem opečemo lignje. V omako vmešamo kuhane in odcejene testenine ter jih serviramo na krožnik in posujemo z opečenimi lignji.

Lignji so med najokusnejšimi glavonožci, najboljši so pozimi. Najmehkejši in zelo cenjeni so patagonski, visoko pa uvrščamo jadranske lignje, ki so po navadi malo večji in debelejšega mesa ter zato najprimernejši za žar. Lignji so najboljši na žaru ali panirani, zelo priljubljeni so tudi v rižotah, testeninah, polnjeni in v solatah. Za pripravo lignjev je potrebnega le malo časa, zato jih ne prepecite.

Sestavine:

500 g lososovega fileja ribarnice Spar | Foto:
1 žlička soli
1 ščepec popra
Za pesto:
6 vejice peteršilja
50 g arašidov
100 g parmezana
8 g česna
1 dl olivnega olja
0,5 dl limoninega soka

Priprava:

Začinjen lososov file opečemo najprej na kožni strani. Nato ga obrnemo in še nekoliko popečemo, da ostane sočen. Medtem v mešalniku zmeljemo vse sestavine za pesto in z njim serviramo pečen lososov file.

Lososa najpogosteje pripravljamo na žaru, popečenega v ponvi ali dušenega. Zelo pa je priljubljen v raznih omakah z njoki in testeninami. Če ga pečemo v pečici, je primerno kupiti lososa v enem kosu, po možnosti repni del. Za žar pa se najbolje obnese file s kožo ali kotlet. Prava poslastica je dimljen za predjed ali zajtrk z maslom na popečenem kruhku.

Sestavine:

4 fileje brancina
3 žlice olivnega olja
1 žlička soli
1 ščepec popra
130 g mascarponeja
1 pomaranča

Priprava:

Fileje začinimo in narežemo na osem kosov. V ponvi segrejemo olivno olje. Na njem na hitro na kožni strani opečemo kose ribe. Medtem pripravimo kremo. Mascarponeju dodamo pomarančno lupinico in primešamo štiri žlice sveže stisnjenega pomarančnega soka ter rahlo solimo in popramo.

Ostanke pomarančnega mesa pomešamo z olivnim oljem in serviramo ob pečeni ribi in pomarančni kremi. Okrasimo z zelišči.

K ribam se podajo nearomatična bela vina, ki ne zasenčijo okusa rib, in suha penina.

Sestavine:

500 g kozic
100 g masla
1 žlica sladkorja
1 limona
1 žlička soli
1 strok česna

Priprava:

V ponvi raztopimo maslo in mu primešamo sok limone. Pred tem limonino lupinico nastrgamo in dodamo v ponev. Kozice popivnamo in jih položimo na vroče maslo ter nekoliko solimo in sladkamo. Na hitro jih popečemo in ponudimo.

Več receptov z ribami in drugimi morskimi jedmi najdete na Sparovem kulinaričnem portalu jedel.bi.

V SPAR in INTERSPAR po vrhunske ribe

ribarnica Spar | Foto:

Ribe veljajo za zelo okusne in zdrave, vendar sta za dober obrok potrebna tudi pravilna izbira in način priprave.

Ribarnice z vrhunskimi ribami lahko najdete v več kot 70 trgovinah SPAR in INTERSPAR, kjer ponujajo različne vrste sladkovodnih in morskih rib ter sveže in zamrznjene morske sadeže. Njihova posebnost je bogata izbira jadranskih rib. Vedno imajo na zalogi tudi že očiščene ribe in fileje, z veseljem pa vam bodo tudi svetovali, kako pripraviti okusno ribjo jed.

SPAR ima lastni distribucijski center za ribe, kar jim nam omogoča, da jih v najkrajšem mogočem času dostavijo v trgovine. Tako ste lahko prepričani, da se bodo na vaši jedilni mizi znašle samo najkakovostnejše ribe in morski sadeži.

V SPARU lahko vsak dan poiščete tudi najrazličnejše akcijske ponudbe, ki jih je dobro redno preverjati.

Preberite še:

Kako izbrati najboljši kos mesa?

Ne spreglejte