Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 3. 2017,
15.51

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Spar

Foto: Thinkstock in Spar

Natisni članek

SPAR advertorial kuhanje meso

Petek, 17. 3. 2017, 15.51

2 meseca, 1 teden

Kako izbrati najboljši kos mesa?

Vsebino omogoča Spar

Foto: Thinkstock in Spar

Bržola, križ, šimbas, bočnik …? Ste povsem prepričani, da vedno kupite najboljši kos mesa za juho, zrezke, golaž ali piknik? Za res vrhunski obrok moramo imeti na zalogi prvovrstno, sveže in predvsem pravo meso.

meso zrezki hrana | Foto:

Veliko lažje je nakupovati, če natanko vemo, kaj potrebujemo. Pri izbiri pravega kosa mesa je to še toliko bolj pomembno, saj je od načina priprave odvisno, kaj bomo izbrali. Ko stojimo pred postrežnim hladilnikom z mesom, se lahko znajdemo pred dilemo, kaj kupiti za določeno jed.

Za vsako jed svoj kos mesa

Kateri kos je najboljši za dušenje, pečenje oziroma za res slasten steak? Je to bočnik, ribica, stegno, bržola, križ, šimbas, tenko in debelo pleče … Izbire je toliko, da ni dvoma, da ne bi našli pravega za svoj okus in svojo najljubšo jed.

Če bi poznali res vse lastnosti določenega mesa, potem bi bila odločitev veliko lažja, a za tiste, ki niso strokovnjaki na tem področju, je najboljša rešitev vrhunska postrežba neposredno na prodajnem mestu.

Izkušeni, predvsem pa zelo prijazni in ustrežljivi mesarji Sparovih mesnic, kjer zagotavljajo kakovost in svežino mesa, so nam vedno pripravljeni prijazno svetovati, kateri kos bo najboljši za nas in naše želje. Ne le to, svetovali nam bodo tudi o primerni količini in načinu priprave.

So se na kosilo napovedali gostje, ki jim je težko ustreči? Strokovnjaki za meso natanko vedo, kako boste zasloveli kot najboljši gostitelj.

Nekaj osnov za nakup govejega mesa

Pljučna pečenka in ledja so tako primerna za dušenje, pečenje ali praženje ter tatarski biftek, bržolo uporabljamo za govejo pečenko, čebulno bržolo, florentinski zrezek, bržolni zrezek, nabodala, ražnjiče, fondi in tatarski biftek. Za golaž vzamemo vrat, za govejo juho bočnik, za nabodala pa križni del.

 

Recept za karpačo

meso goveji karpačo | Foto: Sestavine:

600 g dobro uležane goveje pljučne pečenke
20 g parmezana
10 kaper
100 g rukole
1 limona
0,5 dl oljčnega olja

Priprava:

Kos goveje pljučne pečenke očistimo, operemo in do suhega obrišemo. Tesno ga zavijemo v prozorno folijo za živila in zamrznemo v zamrzovalniku. Zamrznjeno meso odvijemo in narežemo na tanke rezine, ki jih zložimo na krožnik, pokrijemo s prozorno folijo ter pustimo stati na sobni temperaturi, da se odtalijo. Odtaljeno meso osušimo s papirnato brisačo in zložimo na večji servirni krožnik ali pladenj. Meso prelijemo z oljčnim oljem.

Rukolo očistimo, operemo in osušimo. Nastrgamo parmezan in ga posujemo po rezinah mesa. Dodamo kapre in po sredini razporedimo rukolo. Ožamemo limono in s sokom pokapamo rukolo in meso. Karpačo postrežemo takoj.


Recept za odlična rebrca

Sestavine:

meso svinjska rebrca | Foto: 150 dag svinjske zarebrnice
2 čebuli
1 lovorjev list
3 žlice limoninega soka
2 žlici jedilnega škroba
1 strok česna
2 žlički soli
1 žlica limonine lupine
1/2 žličke česnovega granulate

Priprava:

Svinjska rebrca razdelimo na porcije in jih s papirnato kuhinjsko krpo osušimo. Razporedimo jih v veliko ponev in dodamo olupljeno, na grobo sesekljano čebulo, lovorjev list, sol in česnov granulat. Dolijemo približno deciliter in pol vode.

Rebrca kuhamo na srednjem ognju približno 45 minut, nato jih vzamemo iz ponve in pustimo, da se ohladijo.

Za glazuro v ponvi zmešamo preostale sestavine, segrejemo in med stalnim mešanjem pustimo, da se nekoliko zgosti. Rešeto na žaru ovijemo z aluminijasto folijo, nanjo položimo rebrca in med peko ves čas mažemo z glazuro. Rebrca pečemo na vsaki strani približno 15 minut.


meso piščančji cordon bleu | Foto: Recept za cordon bleu

Sestavine:

4 piščančji zrezki (kupite sveže piščančje prsi, razrezane na zrezke, težke od 12 do 15 dag)
4 rezine kuhane šunke
4 rezine sira (edamec, trapist, gavda)
4 žlice moke
2 jajci
80 g krušnih drobtin
50 g masla
sol

Priprava:

Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Piščančje zrezke položimo na čisto delovno površino in jih s kladivom za meso rahlo potolčemo, da se enakomerno sploščijo. Začinimo jih s soljo ter obložimo s šunko in sirom. Obložene zrezke nato prepognemo in po robu rahlo potolčemo, da se med peko ne bodo odprli. Zrezke paniramo.

Pekač obložimo s papirjem za peko (ali namastimo z oljem). Po pekaču razporedimo panirane zrezke. Na vsak zrezek položimo košček masla. Zrezke pečemo v ogreti pečici 45 minut. Na polovici pečenja zrezke obrnemo, da se enakomerno zapečejo na obeh straneh. Po potrebi jih obložimo s koščkom masla še na drugi strani, potem ko jih obrnemo.

Pečene zrezke serviramo na krožnike in postrežemo z izbrano prilogo.

Na Sparovem kulinaričnem portal jedel.bi najdete še več odličnih receptov.

V SPAR in INTERSPAR po kakovostno meso

Spar mesnica | Foto:

Ko kupujemo meso, smo lahko prepričani, da bo iz kakovostnejšega mesa nastal okusnejši obrok.

V Sparovih mesnicah si prizadevajo, da bi kupce oskrbovali z najboljšim mesom preverjenih dobaviteljev, zato izvajajo nadzor na vsej logistični poti po najvišjih standardih. Kupci so lahko prepričani, da bodo v Sparovih mesnicah deležni res strokovne postrežbe z najrazličnejšimi nasveti o pravilni pripravi mesa.

Ker vedo, da marsikdo nima časa za dolgotrajno pripravo dobro uležanega mesa in za najrazličnejše marinade, imajo vedno na zalogi tudi širok izbor sveže pripravljenih mariniranih izdelkov.

Ker pa imajo vsak dan tudi najrazličnejše akcijske ponudbe, jih je dobro redno preverjati.

Ne spreglejte