Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 12. 2011,
13.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ocenili smo

Sreda, 14. 12. 2011, 13.29

6 let, 7 mesecev

Restavracija Slon: urejena hotelska zgodba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

V hotelu nasproti ljubljanske Name so v zadnjih letih v glavnem stregli poceni kosila, zdaj pa naj bi se to spremenilo.

Opomba: Ta restavracija je zaprta, hotel Slon ima od leta 2015 novo restavracijo

Razlog za naš obisk so bile prav omenjene spremembe. Lastniki Slona so najeli nekaj profesionalnih kuharjev, hkrati pa se je restavracija kar malce presenetljivo znašla med 25 najpomembnejšimi jedilnicami v Sloveniji po mnenju ocenjevalcev Gault Millau. Na koncu lahko rečemo, da smo bili zadovoljni, čeprav še vedno ostaja vtis, da so dvignili cene pri večerjah (kakšnih 50 evrov na osebo brez pijače) in da se jih zato morda celo bolj izplača obiskati v času kosil, ko so cene za podobne jedi veliko sprejemljivejše.

Sicer pa smo začeli s peninami, na kozarec ponujajo Jakončičevo Carolino ali Zlato Radgonsko. Po dolgem razmisleku smo se izognili kraškemu pršutu in kapreseju in se najedli solidne hobotnice v družbi zelenih in črnih oliv ter klasičnega karpača s štirimi popri in rožmarinom. V tej fazi nas je spremljal skoraj prelahek zelen (vipavskega, ne kraškega) Lisjaka, ki se je zadržal še nekaj hipov, ko se je celo omizje družno odločilo za ne preveč gosto juho iz hokaido buče (imajo še solidno govejo, gobovo in zelenjavno).

Bučna juha je skoraj zaščitni znak Slona, po navadi jo pri kosilu spremljajo rezanci s škampi v omaki belega vina. Tudi tokrat ni bilo drugače in čeprav smo pred časom, ob zadnjem kosilu, poskusili tako tuno kot njihovo polnjeno papriko, je jasno, da so njihove testenine s škampi nekaj boljšega, kar se človeku lahko zgodi v samem središču Ljubljane. Pa ne, da bi delali krivico domačim fužem, ki jih pripravljalo s tartufi, ali njokom z aljaškim lososom.

Lisjaka je za tople predjedi zamenjal samosvoj oranžni Klinčev Jakot, ki je ostal na mizi tudi za glavne jedi, vsaj zdelo se nam je, da mora pokriti tudi (pre)veliko porcijo brancina s pečeno zelenjavo in krompirjem. Celo pri zajetnem kosu govejega fileja v poprovi skorjici s sirom, kamor kuhar doda nekaj vina in pire iz tartufov, smo se še zadovoljevali s Klincem. Pri jagenjčkovih kotletih z medom, tartufi in pečenim krompirjem pa je kraljevala skoraj presladka Lisjakova barbera. Mimogrede, lahko bi dobili tudi jastoga za dva ali taljato s čokoladnimi zrni, imajo pa še svinjsko ribico v slivovi omaki z rdečim vinom in krompirjevimi kroketi.

Nobene napake ne boste naredili, če preskočite njihovo selekcijo sirov (parmezan, dimljena gavda, gorgonzola in sušene marelice), ki jo je največji član omizja komentiral kot ostanek hotelskega zajtrka, zato pa je njihova osnovna sladica lep primer dobre ideje. Vafelj z vaniljevim sladoledom in marmelado. V tem delu imajo še nekaj tort, menda je kraljica borovnica.

Povzetek V restavracija Slon imajo solidno kuhinjo, ki za razred presega tipično slovensko hotelsko ponudbo. Dobro pripravljeni bifteki, škampi, ribe, tartufi … Paziti bodo morali, da s cenami, ki so jih v zadnjem času malce dvignili, ne bodo odgnali gostov.

Vinska karta je korektna, čeprav bi klet lahko napolnili tudi s kakšnimi močnejšimi znamkami.

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte