Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2014,
9.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 9. 2014, 9.15

6 let, 7 mesecev

Prešerni na vinski sejem!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
50. Mednarodni vinski sejem Vino Ljubljana, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana (od 4. do 6. 9. 2014).

Prve septembrske dni Ljubljana ponovno prešerno zaživi kot mesto vina in trte. Gospodarsko razstavišče skupaj s partnerji vabi na obujeni, nekdaj tako priljubljeni Vinski sejem. Gostinski lokali v središču Ljubljane – Vinske ambasade sejma – vse dni sejma vabijo na zunanjih stojnicah na kozarec vina in prigrizek.

Na letošnjem Vinskem sejmu sodeluje prek 200 razstavljavcev, predvsem vinarji iz Slovenije in tujine. Obiskovalcem nudijo degustacije vin in drugih kulinaričnih dobrot v okviru festivala okusov kot vzporednega dogodka. Dogajanje bo tudi zabavno, saj bodo potekale različne zabavne aktivnosti: vino in zvezde, koncerti, folklora. Vzporedni dogodek, festival Nostalgija, pa bo poskrbel, da bo okolje dogodka dihalo v podobi 50. in 60. let. Cena vstopnice vključuje degustacijski kozarec in tri degustacijske kupone. Sejem ima prodajni značaj, obiskovalci vina lahko tudi kupijo. Tistim, ki bodo na sejmu kupili najmanj 6 steklenic, krije organizator stroške parkiranja na parkirnem prostoru za dvoranami Gospodarskega razstavišča. Partner sejma, podjetje TUŠ, pa bo imel v svojih trgovinah na označenih mestih posebno ponudbo nagrajenih vin 56. Mednarodnega ocenjevanja vin Vino Ljubljana.

IZ VSEBINE

Torek, 2. septembra, ob 18.00 Slavnostni obred odpiranja soda pred Slovensko filharmonijo Veselo druženje in degustacija vin ob glasbi v živo.

Sreda, 3. septembra, ob 19.00 Slavnostna podelitev priznanj nagrajencem 56. Mednarodnega ocenjevanja vin Vino Ljubljana, dvorana Galerija Gospodarskega razstavišča, vstop z vabili.

Dogajanje na Vinskem sejmu: Četrtek, 4. septembra, od 15.00 do 21.00 Mladi & Vino: brezplačne delavnice o kulturi pitja vin in o posledicah zlorab alkohola za mlade. Četrtek, 4. septembra, ob 18.00 Zvezde & Vino: tekmovanje znanih osebnosti pred strokovno žirijo in javnostjo v poznavanju kulinarike. Petek, 5. septembra, od 16.00 do 18.00 Ženske & Vino: v družbi vplivnih žensk v vinogradništvu. Petek, 5. septembra, ob 19.00 Vesele Štajerke: koncert ob 20. obletnici delovanja. Vse dni sejma Hrana & Vino: atraktivni kuharski šovi z vrhunskimi mojstri, zanimiva predavanja in delavnice v povezavi z vini oziroma kulinariko na splošno.

Redna vstopnica: 6 evrov Vstopnica s popustom (mladi do 30. leta in upokojenci): 4 evre

Vsak obiskovalec z nakupom vstopnice prejme: - kupon za degustacijski kozarec, ki ga prejme v trajno last, - tri degustacijske kupone, - sejemski katalog.

Cena za dodatni komplet treh kuponov je 1 evro.

Sejem je odprt: četrtek, petek – 15.00–21.00 sobota – 10.00–21.00

S kupljeno sejemsko vstopnico imajo obiskovalci sejma brezplačno vožnjo z avtobusom LPP s postaje Gospodarsko razstavišče.

Podrobnejši program: www.vinoljubljana.si Vzporedna dogodka Vinskega sejma sta Festival okusov 2014 in 8. Festival Nostalgija.

8. festival Nostalgija

Največja atrakcija letošnjega festivala Nostalgija je zagotovo originalna starinska trgovina z mešanim blagom, ki bo prvič na ogled širši javnosti in ki je bila v uporabi od konca 19. stoletja do leta 1948. Založena bo z izdelki embalaže iz tistega obdobja, kot so starinska blagajna, tehtnica, bomboni, keksi, marmelade, kava, kozmetika, oblačila in obutev, sesalniki, televizorji, radijski aparati ipd., ter reklamnimi tablami in plakati iz takratnega obdobja.

Prav tako bo prvič mogoče videti razstavljeno starinsko sejno družabno sobo in kavarno, marketinški muzej z muzejsko zbirko blagovnih znamk, ki so zaznamovale slovensko in nekdanje jugoslovansko tržišče, kot npr. Cockta, Šumi, Kolinska, Kraš, Kandit, Bizjak, Union, Zlatorog, Nivea, Solea, Ilirija in številne druge. Razstavljena bo udi starinska Petrolova bencinska črpalka z izdelki, ki so se v takratnem obdobju prodajali na bencinskih črpalkah. Na prireditvi bo, kot je že v navadi, mogoče videti tudi najlepše starodobne avtomobile predvojnih modelov in ameriške avtomobile iz obdobja zlatih 50. in 60. let, stara kolesa in kolesarje, oblečene iz tistega obdobja, vespe in skuterje, na ogled bo razstava starih otroških igrač in vozičkov.

Večerno dogajanje bo koncertno in plesno obarvano z nastopom swing, rock’n’roll in rockabilly zasedb, ter swing & rock’n’roll plesnih šol, ki bodo obiskovalcem predstavile tovrstno zvrst plesa in jih naučile osnovnih plesnih veščin.

Festival okusov 2014

Na njem sodelujejo izbrane restavracije iz Slovenije, Hrvaške ter Italije. Za obiskovalce pripravljajo posebne festivalske menije po promocijskih cenah. Dogodek spremljajo pestri gastronomski in vinski dogodki, na teme food paringa, izobraževanja, predavanja, kulturnih dogodkov ter tekmovanj. V primeru lepega vremena se bo del Festivala okusov odvil na zunanjih površinah Gospodarskega razstavišča, medtem ko bo drugi del potekal v dvoranah.

Ne spreglejte