Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 11. 2015,
10.19

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Vsebino omogoča Žito

Foto: Thinkstock, Zlato polje

Natisni članek

Okus po dobrem okus po dobrem pita Maestro Zlato polje Žito advertorial

Petek, 20. 11. 2015, 10.19

3 mesece, 1 teden

Praznična kuhinja za sladkosnede

Vsebino omogoča Žito

Foto: Thinkstock, Zlato polje

Ljubitelji slaščic imajo dober razlog, da se veselijo prihajajočih praznikov, saj je to tudi čas za brezskrbno sladkanje. Zbrali smo recepte za sladice, ki se jim prav nihče ne bo mogel upreti.

Sladice, ki bodo navdušile še najbolj izbirčne goste

Kaj ko bi za eno leto pozabili, katera praznična sladica je najljubša vaši mami, otroku, bratu, prijateljici, in spekli nekaj popolnoma novega? Imamo namreč idejo, kako svoje goste presenetiti z izvirnostjo. Ste že kdaj pri pripravi sladic uporabili kuskus, ajdovo kašo ali celo športne kosmiče? Če ne, je zadnji čas, da jih preizkusite. Poiskali smo kar se da slastne recepte.

Kuskus torta z breskvami in čokolado

 | Foto:

Sestavine za od šest do osem oseb: 100 gramov kuskusa Zlato polje, 50 gramov jedilne čokolade, tri jajca, en deciliter mleka, 50 gramov rozin, 150 gramov sira mascarpone, 150 gramov vloženih breskev, 50 gramov rjavega sladkorja.

Priprava: Mleko zavrite in z njim prelijte kuskus. Ostanek mleka prihranite in vanj namočite rozine. Čokolado nad soparo stopite in jo vmešajte v kuskus. Rozine odcedite in jih dobro zmiksajte s sekljalnikom ter jih dodajte kuskusu. Vse skupaj dobro pregnetite in nadevajte tortni model ter za eno uro postavite v hladilnik.

Breskve zavrite, spasirajte in ohladite. Jajca ločite: rumenjake penasto zmešajte z sladkorjem, iz beljakov pa stepite trd sneg. Rumenjakom dodajte breskve in sir mascarpone ter dobro premešajte z metlico. Na koncu še narahlo vmešajte sneg ter nadevajte na torto. Čez noč pustite v hladilniku, da se strdi.

Ajdov narastek s pomarančami

 | Foto:

Sestavine za od šest do osem oseb: 120 gramov ajdove kaše Zlato polje, žlica sladkorja, sol, štiri pomaranče, tri jajca, dve ali tri žlice kisle smetane, žlica bio moke Natura (ajdove ali pšenične), 80 gramov sladkorja, maslo za pekač, moka za pekač.

Priprava: Ajdovo kašo skuhajte z žlico sladkorja in malo soli, ohladite in v kašo naribajte pomarančno lupino. Pomaranče narežite na krhlje. Jajca ločite. Rumenjake in polovico sladkorja stepite, dodajte kislo smetano in moko ter vmešajte h kaši. Iz beljakov in preostalega sladkorja naredite trd sneg in ga narahlo vmešajte h kaši. Maso stresite na pomaščen in pomokan pekač, krhlje pomaranče naložite na maso in pecite od 30 do 40 minut pri 160 stopinjah Celzija.

Zdrobov narastek z jagodno omako

 | Foto:

Sestavine za od šest do osem oseb: šest žlic pšeničnega zdroba Zlato polje, tri žlice sladkorja, vanilin sladkor, dve žlici masla, pol litra mleka, pet jajc.

Omaka: 250 gramov jagod, sok pol limone, od štiri do pet žlic sladkorja.

Priprava: Mleko zavrite, dodajte sladkor, vanilin sladkor in maslo. Zakuhajte pšenični zdrob ter ga ohladite. K ohlajeni masi dodajte rumenjake in premešajte. Iz beljakov in ene žlice sladkorja stepite trd sneg in ga narahlo vmešajte k zdrobu: najprej tretjino, potem še preostalo. Z maslom namažite modelček in ga iz vseh strani posujte s sladkorjem. V model narahlo stresite maso. Maso vlijte do treh četrtin modela. Model postavite v večjo kozico in do dobre polovice modela nalijte vodo v kozico. Kuhajte od 25 do 30 minut v pokriti kozici.

Omaka: Jagode očistite in jih zmiksajte s sladkorjem ter limoninim sokom. Precedite skozi gosto cedilo.

Torta s polnozrnatimi kosmiči (brez peke)

 | Foto:

Sestavine za od osem do deset oseb: 150 gramov polnozrnatih Sport müslijev Zlato polje, 120 gramov masla, 100 gramov suhih marelic, 100 gramov suhih datljev, 50 gramov sladkorja, 100 gramov mešanih oreščkov, pol decilitra sladke smetane.

Nadev: pet decilitrov sladke smetane, 500 gramov jedilne čokolade.

Priprava: Suho sadje narežite na kocke, oreščke nasekljajte, kosmiče na hitro prepražite, vse skupaj zmešajte z maslom, sladkorjem in sladko smetano. Ko dobite kompaktno maso, z njo obložite dno pekača. Čokolado stopite in ji dodajte sladko smetano. Tako pripravljen nadev zlijte na testo iz kosmičev in ga za od šest do osem ur postavite v hladilnik.

Jabolčni narastek iz rženih kosmičev

 | Foto:

Sestavine za štiri osebe: 25 dekagramov rženih kosmičev Zlato polje ali Natura, 0,4 decilitra sladke smetane, 0,2 decilitra mleka, štiri jajca, žlička soli, vaniljev sladkor, cimet Maestro, en kilogram olupljenih in naribanih jabolk, deset dekagramov sladkorja.

Priprava: Rumenjake, smetano, mleko, sladkor, vaniljin sladkor in cimet penasto vmešajte. Beljake solite in jih stepite v trd sneg, ki mu dodajte kosmiče in stepeno maso iz rumenjakov. Nazadnje vmešajte še jabolka. Dobro pomaščeno posodo napolnite z maso in pokrito pecite v pečici pri 210 stopinjah Celzija 20 minut. Nato narastek odkrijte in ga pecite pri nižji temperaturi še 20 minut.

Ste pripravljeni, da začnete svoje sladke podvige?

Da bo v kuhinji zares zadišalo, pri pripravi sladic uporabite prave arome.

Predstavljamo osnovne dodatke, brez katerih ne peče noben pravi slaščičar:

Vanilija je kraljica začimb za sladice. Uporabljamo jo predvsem za sladice, odišavljanje čokolade, pa tudi k čaju in kavi se odlično prileže. Odlično se dopolnjuje z vonjem in okusom cimeta.

Limonina lupinica s svojo močno in svežo aromo sladkim jedem izboljša okus. Uporabljamo jo kot dodatek raznovrstnim sladkim jedem, pri peki, sadnih sladicah, pa tudi kompotih in pijačah.

Klinčki so še ena začimba, na katero med prazniki ne gre pozabiti. Glavni razlog je seveda kuhano vino. Z njimi začinjamo tudi sladke jedi, različne kompote, sadne sladice in drobno pecivo. A pazimo, da jih uporabljamo v manjših količinah, saj preveč klinčkov daje vsiljiv okus in vonj.

Cimet imenujejo kar sladka začimba, saj ga uporabljamo predvsem pri pripravi sladkih in sadnih jedi. S celim cimetom odišavimo in začinimo kompote, mlečne pijače, mletega pa dodajamo v pecivo in razne mlečne in močnate jedi; seveda ne sme manjkati v nobenem pecivu z jabolki. Cimetove palčke dodajamo vročim napitkom – kavi, kuhanemu vinu in vroči čokoladi za boljšo aromo.

Ingver morda ni tako znan kot začimba za sladice, a v resnici lepo dopolni njihov okus. Spada na primer v sadne solate, še posebej z jabolki in bananami, v mešan kompot, jabolčno čežano, kolače, pečena jabolka, nadevana z medom in orehi, medenjake ...

Ne spreglejte