Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 5. 2015,
14.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vino ocenili smo Portugalska

Četrtek, 28. 5. 2015, 14.36

6 let, 7 mesecev

Portugalska, najbolj podcenjena vinorodna dežela?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Priznajmo si - Portugalska je malce pozabljena evropska država. V senci bolj poznane iberske sestre Španije o njej vemo malo, niti na počitnice ne hodimo tja.

Pa je Portugalska res lepa: ima bolj balkanski ležeren značaj, tamkajšnje plaže so spektakularne, njihova hrana nebeška, njihove keramične ploščice se lahko kosajo s turškimi in portugalsko vino poboža dušo. Zato številni eksperti napovedujejo, da bo Portugalska naslednje veliko vinsko odkritje.

Napovedujejo jim vzpon, kakršnega je doživela Toskana Eden izmed vodilnih proizvajalcev vina iz doline Douro je celo napovedal, da bodo v prihodnjih letih portugalska vina doživela podoben vzpon, kot so ga supertoskanci v osemdesetih letih. Tedaj je Toskana iz lokalne prerasla v svetovno vinsko destinacijo. Portugalci upajo, da jim bo to uspelo v drugem desetletju 21. stoletja.

Za zdaj jim kaže dobro. Spletni vinski portal harpers.uk.co je pretekli mesec v anketi vinske eksperte spraševal o najbolj podcenjenih vinskih deželah in Portugalska je pristala na prvem mestu. Torej vinoljubci vedo, česar širša javnost še ni zaznala: da ima Portugalska izjemna vina. Portugalski sta sicer med podcenjenimi vinskimi območji sledili Alzacija in Nemčija, med najbolj precenjenimi vinskimi območji je bil na prvem mestu seveda Bordeaux, ki sta mu sledili Burgundija in Kalifornija.

Neupravičeno jih poznamo le po portovcu Na Portugalskem je ostala neodkrita predvsem njihova vinska raznolikost. Kot da so se v preteklosti zadovoljili s tem, da ves svet pozna portovec, pozabili pa so na 250 različnih avtohtonih sort trte, ki rastejo na Portugalskem in ponujajo mnogo kombinacij zanimivega vina. Res pa je, da vinski trend v zadnjih letih ni bil naklonjen krepkim portugalskim vinom, ker so bile pač v modi lažje, bolj sveže oblike žlahtne kapljice.

A vse se spreminja, tudi vinski trend. Portugalci so navdušeni, da se izvoz njihovega vina vsako leto povečuje. Čas je, da njihove skrivnosti odkrijemo tudi v Sloveniji.

Van Zellers Rufo 2011

Cristiano Van Zeller je leta 1993 zapustil družinsko klet Quinta do Noval, da bi prideloval svoje lastno vino. Leta 1996 je kupil posest Quinta do Vale Dona Maria in začel obnovo ter sajenje novih trt. Zgodnje letnike je pridelal in zoril v kleteh Niepoorta.

Bogastvo regije Douro oziroma doline reke Douro in vin, ki so pridelana tam, je zelo posebno v vseh pogledih. Zaradi geografske lege, tal, podnebja in številnih avtohtonih sort lahko pridelajo tako bela in rdeča vina kot tudi portovce, ki jih ni mogoče posnemati nikjer na svetu. Tudi posestvo Quinta Vale Dona Maria je takšno. Te odlike jim priznavajo tudi svetovno priznani vinski kritiki, kot je Robert Parker.

Rufo 2011 je elegantno in sveže vino, aromatično, s sadnim okusom in svežim pookusom. Vino je temno rdeče barve s kompleksnimi aromami, med katerimi prevladuje temno rdeče sadje, rahlo pikantnostjo in začimbami. Tudi v ustih prevladujejo arome rdečega sadja, lepa kislina in nežni tanini. V pookusu, ki je srednje dolg, pa se razvije še aroma vanilje.

Vino bo ustvarilo odlično kombinacijo z rdečim mesom, bolj začinjenimi jedmi, jagenjčkom in mladim sirom.

Sorta: zvrst touriga nacional in touriga franca Stopnja alkohola: 14,00 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 9,90 evra, evino.si

Ocena: 8

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte