Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 7. 2014,
8.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo vino peneče vino prosecco šampanjec sladoled

Petek, 18. 7. 2014, 8.06

8 let

Poptail, peneče vino s sladoledom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vsako poletje se pojavi nov mehurčkasti trend, tokrat je to peneče vino s sladoledom v širokem kozarcu.

V Londonu se zadnje čase rojevajo novi kulinarični trendi, občasno pa tudi kakšna ideja za modne pijače. Tako je letošnje poletje tam najbolj priljubljena pijača poptail. Takole gre: v širok, sicer zelo demode kozarec za šampanjec nalijete svoje najljubše peneče vino, v originalu je to prosecco, vanj pa pomočite doma narejeno sadno lučko. Obliznete sladoled in srknete mehurčke. Popoln koktajl za poletje.

Poptail je menda iznašel barman David Kay in je takoj postal poletni hit zabav in popoldanskih barskih druženj. Za dodatno spodbudo lahko tudi v lučke vmešate alkohol in potem v peneče vino pomakate denimo lučke z okusom mojita.

Številni bi dejali, da je poptail le afnanje s penečim vinom. Morebiti pa bi ta poletna pogruntavščina lahko v modo znova spravila široke kozarce za peneče vino. Od šestdesetih let so namreč najbolj priljubljeni kozarci za peneče vino v obliki flavte, ozki in visoki, v zadnjem času jih izpodrivajo bolj tulipanaste čaše, medtem ko so bili v tridesetih letih najbolj modni in najbolj vroči široki kozarci, ki jih zdaj uporabljamo le še za sadne kupe in šampanjske stolpe na porokah.

Toda na teh kozarcih je nekaj razvratnega, nekaj, kar spominja na zabave Velikega Gatsbyja. Čeprav poznavalci menijo, da so bili široki kozarci za peneče vino res primerni le za čas prohibicije, ko so bila peneča vina dvomljive kakovosti in je bilo prav, da so iz kozarca hitro izpuhteli mehurčki, pivci pa niso zavonjali sumljivega vonja po zamašku. Ozki kozarci naj bi namreč bolje ohranili svežino in aromo penečega vina.

Pa vendar: zakaj ne bi v poznem poletnem popoldnevu na balkonu, terasi ali v vrtni uti kot Daisy v lahki beli obleki srknili penečega vina v širokem kozarcu? Lahko tudi brez sladoledne lučke.

Bjana Brut

Bjana, narečno ime za vas Biljana, od koder prihaja družina Mirana Sirka, je blagovna znamka vin, ki jo slovenski trg pozna predvsem po peninah. Trenutno pridelujejo štiri različne penine, pri vseh pa uporabljajo le klasično metodo, kar pomeni vrenje v steklenici. Vse penine so pridelane iz skrbno izbranega grozdja sort chardonnay, rebula in modri pinot. Bjana si resno utira pot med najbolj znane blagovne znamke penin v Evropi.

Ta penina je slamnato rumene barve. Pena se elegantno posede na gladino, mehurčki pa so precej drobni in gosti. Brut je suha penina z aromami kruhove skorjice in mandljev, v ustih pa deluje zelo čisto in suho z dolgo svežino, ki očisti in osveži usta – je takšna, kot mora prava penina tudi biti!

Odlično se bo podala k morskim jedem, kot so ribji karpačo, surove školjke z limono, karpačo iz hobotnice ter surovi škampovi repki.

Sorta: zvrst chardonnaya in rebule Stopnja alkohola: 13,50 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 14,90 evra, evino.si

Ocena: 8,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte