Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 9. 2014,
10.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

bonton hrana

Nedelja, 7. 9. 2014, 10.55

8 let

Popotniška pravila lepega vedenja za mizo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Merilo, kakšno vedenje za mizo je primerno in kakšno ne, se lahko razlikuje od kraja do kraja. Poglejmo nekaj zanimivosti o bontonu za mizo po svetu.

Na potovanjih pogosto ne vemo, kako se vesti med hranjenem v restavracijah, kako visoko napitnino pustiti in kaj se za nekatere kulture med jedjo spodobi ter kaj ne. Pri podjetju The Restaurant Choice so zbrali nekaj uporabnih nasvetov za sedem pogosto obiskanih destinacij, s pomočjo katerih ne boste videti kot nevedni in nekulturni turisti.

Portugalska Na Portugalskem natakarja ni vljudno prositi za sol in poper, če tega ni na mizi. S tem bi namreč lahko užalili kuharja in njegovo uporabo začimb. Pa napitnina? Navadno naj bi pustili 10 odstotkov celotnega zneska računa.

Francija Če boste v Franciji obedovali z domačinom, pri plačilu ne pokrijte le svojega dela stroška. Ali plačajte ves račun ali pa ga bo on. Roke držite na mizi in jih ne polagajte v naročje. Hrano na vilice potiskajte s kruhom, tega pa ne odgriznite, ampak ga na manjše koščke trgajte z rokami. Ko kruha nimate v rokah, ga odlagajte na mizo, ne na krožnik.

Japonska Ne prekrižajte jedilnih palčk, ne ližite jih in jih ne postavljajte vertikalno v skledo riža. Vse to je dojeto kot zelo žaljivo. Prav tako ne podajajte hrane s pomočjo palčk, to se počne le na pogrebih, torej ne spada nikamor drugam. Na Japonskem se ne pušča napitnine, to je lahko celo žaljivo. In kaj smete početi? Juho pijte kar neposredno iz sklede, uporaba žlic je redka. Pri tem je priporočljivo, da glasno srebate, tako je, tudi rezance. S tem kuharju izkažete spoštovanje do jedi – čim glasneje, tem bolje torej.

Italija Italijane lahko užalite, če zahtevate dodaten sir ali parmezan, če vam tega ne postrežejo že ob jedi. Sira se ne dodaja na pico ali morsko hrano. Zaradi že tako težke hrane se raje izogibajte mlečnim napitkom, kot je bela kava, raje si privoščite espreso. Napitnina? Dodajte jo, če ste izjemno zadovoljni z odlično postrežbo, vse preostalo vam bodo tako ali tako vključili že v račun.

Indija Roke si natančno umijte pred jedjo in po njej. Za hranjenje ne uporabljajte leve roke, saj jo v Indiji vidijo kot nečisto. Uporabite desno, pribor pa niti ni obvezen. Pojejte vse, kar je na krožniku, saj je zavračanje hrane žaljivo. Še to: ne jejte prehitro, a tudi ne prepočasi!

Tajska Bodite pripravljeni na deljenje hrane, ta je pogosto postrežena v veliki posodi, iz katere jedo vsi. Obed ni razdeljen na več hodov, običajno je na mizi vsa hrana hkrati. Ne jejte z vilicami, te uporabite le za to, da hrano potisnete na žlico. Ne vzemite zadnjega grižljaja iz skupne sklede na mizi.

Kitajska Na Kitajskem riganje ni žaljivo in nekulturno, ampak pomeni pohvalo kuharju. Žaljivo pa je, če boste brskali po svojem krožniku. Prav tako ne smete pojesti vsega na njem, nekaj mora ostati, da gostitelju pokažete, da vam je dal (več kot) dovolj hrane. Ne puščajte napitnine, na obed pa pridite pravočasno in bodite lepo urejeni.

Ne spreglejte