Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 4. 2015,
13.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

recept velika noč jajca pirhi šparglji

Četrtek, 2. 4. 2015, 13.53

6 let, 6 mesecev

Jajca ste pobarvali, zdaj jih je treba še pojesti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Pirhe, ki so vam ostali po velikonočnem zajtrku, lahko uporabite v kombinaciji s šparglji, spomladansko zelenjavo, ki se z jajci odlično razume.

Ta zgodba se ponovi po vsakih velikonočnih praznikih. Hiša je polna kuhanih jajc, ki smo se jih že tako preobjedli, da jih ne moremo več niti pogledati. In potem si gospodinje in gospodinjci razbijajo glave, v katerem receptu bi jih še lahko uporabili. Hrane pač ne mečemo v smeti.

Ena prvih jedi, na katero pomislimo pri tej dilemi, je štefani pečenka, štruca iz mletega mesa, polnjena z jajci. A velikonočni zajtrk je bil težek, če smo se pred njim postili, je bil za telo pravi šok, in morda bi bilo bolje, če bi tudi ta, dela prost ponedeljek pustili brezmesen.

Omaka, ki medlo kuhano zelenjavo spremeni v slastno jed

Dobra rešitev je preprosta kuhana zelenjava, lahka in nizkokalorična hrana, ki pa ima eno težavo: žalostno medel okus. K sreči je tukaj presežek kuhanih jajc! Ta so ena od sestavin omake polonaise, pogruntavščine poljske kuhinje, kot pove njeno ime.

Preprosta maslena omaka s krušnimi drobtinami, kuhanimi jajci in peteršiljem kuhano zelenjavo, kot so cvetača, brstični ohrovt in brokoli, iz omledne jedi takoj spremeni v okusen obrok. Res je, da doda tudi precej kalorij, a s sončnimi dnevi se bomo tako ali tako več gibali na prostem, kajne?

Šparglji z omako polonaise

 | Foto: kilogram špargljev

80 gramov masla

30 gramov krušnih drobtin

dve trdo kuhani jajci

dve jedilni žlici nasekljanega svežega peteršilja

V ponvi raztopite maslo in na njem prepražite drobtine, da rahlo porjavijo. Odstavite z ognja ter primešajte na majhne kocke narezani jajci in nasekljan peteršilj.

Osoljeno vodo zavrite v visokem loncu. Naj je bo toliko, da pokrije približno tri četrtine špargljev, ki jih v posodo postavite pokonci. Kuhajte jih okoli deset minut, odcedite in razporedite po krožnikih. Prelijte z omako in postrezite.

Ne spreglejte