Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 5. 2015,
13.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 29. 5. 2015, 13.41

8 let

Ne bojte se artičok!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ker velja, da je njihova priprava zapletena, so sveže artičoke pri nas zapostavljene.

Pretekli teden je moja branjevka na trg prinesla prve letošnje artičoke. Majhne in mehke. Pravzaprav je smešno, kako vsi norijo za prvimi pomladnimi šparglji, medtem ko artičoke, ki so prav tako delikatesa, ostanejo pozabljene. Verjetno zato, ker je kljub vsemu njihova priprava malce bolj zapletena kot pri špargljih. Te zna vsakdo vreči v vodo, artičoko pa se je treba naučiti olupiti.

A je vredno. Konec koncev je to hrana grških bogov. Dobesedno, saj je v grški mitologiji Zevs nimfo Cynaro, ki ni uslišala njegove ljubezni, spremenil v artičoko z mehkim srcem. Ja, tudi zato je artičoka afrodiziak, tako kot vsaka dragocena hrana starega sveta.

Tako kot divji šparglji obstajajo tudi divje artičoke V Grčiji in nasploh v Sredozemlju še lahko najdete divje artičoke. Neko dolgo sredozemsko poletje sem jih celo nabirala. A divje artičoke so ogromne bodeče rastline s plodovi, ki so še manjši kot gojeni. Na koncu je iz cele vreče plodov ostalo dovolj okusnih sredic za dve porciji popraženih artičokinih srčkov. Bili so odlični.

Priznam, da jih v Ljubljani ne jem pogosto. Letos se je spet pokazalo, da je ta poznopomladanska zelenjava tako okusna, da se jo spodobi jesti vsaj enkrat v sezoni. Priprava artičok ni zapletena, ko se jih enkrat naučite očistiti. Enkraten ogled videa "pomagaj si sam" bi moral zadostovati za to, da obvladate osnovno tehniko.

Potem pa jih lahko pripravite na nešteto načinov: kuhane, pečene, v rižoti, s testeninami, v enolončnici, kot predjed, kot glavno jed, kot slano pito in seveda na pici. A za to lahko uporabite tudi konzervirane. Osebno so mi najboljše tiste, ki so pripravljene čim bolj preprosto, da se ohrani njihov okus.

In če ne veste, kje bi kupili sveže artičoke: ta konec tedna je v Strunjanu praznik artičok. Tam dobite prav posebne strunjanske vijoličaste artičoke.

Artičoke v ponvi

deset manjših mladih artičok štirje stroki česna manjši šopek peteršilja oljčno olje limona sol, poper

Artičoke operite, očistite in razpolovite. Položite jih v skledo z vodo, v katero ste stisnili sok limone. Artičoke pustite v vodi dobrih deset minut, nato jih namažite z oljčnim oljem in jih polagajte na vročo ponev tako, da bo prerezani del na ponvi. Pecite jih pet minut oziroma dokler ne postanejo rahlo rjave, nato jih obrnite in pecite še na drugi strani približno deset minut. Pečene artičoke položite na krožnik. V skodelici zmešajte pet žlic oljčnega olja, nasekljan česen in peteršilj. Z mešanico potresite vsako artičoko, jo posolite in popoprajte.

Take artičoke lahko postrežete same z rženim kruhom kot lahko večerjo. Lahko jih razporedite po na tanko narezani mocareli, dodate suhe paradižnike in postrežete kot predjed. Lahko so tudi osnova omake za testenine in tako dobite odlično kosilo. Zraven se bo prileglo sveže belo vino.

Ne spreglejte