Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2015,
13.27

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Napoleon ocenili smo vino šampanjec Bordeaux

Četrtek, 1. 10. 2015, 13.27

5 mesecev, 2 tedna

Napoleon je v izgnanstvu dobil 50 steklenic vina na mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zgodbe o tem, kaj so rade pile znane osebnosti, so vedno zanimive. Kaj je recimo rad pil Napoleon?

"Po zmagi si ga zaslužiš, po porazu ga potrebuješ," je menda o šampanjcu večkrat izjavil Napoleon Bonaparte. In šampanjcu se ni odpovedal niti v času izgnanstva na otoku Svete Helene. Tako kot se ni odpovedal vinu, ki ga je vedno spil pol steklenice za kosilo in pol za večerjo.

Katera vina so mu dostavljali?

Zahvaljujoč pedantnosti francoskih birokratov natančno vemo, kaj je vojskovodja pil vse do svoje smrti. Pred dobrim mesecem so tako na dražbi prodali dokument, v katerem je natančno popisano, kakšno pijačo in hrano so Napoleonu dostavljali na otok. Na mesec je imel dovoljenje za 50 steklenic vina. In to so bila vina iz Francije, Španije, Portugalske in Južne Afrike. Natančneje: pripadala mu je steklenica šampanjca, deset steklenic rdečega in tri steklenice belega bordojskega vina, pol steklenice madeire, steklenica vina iz Tenerifa in 31 steklenic vina iz Južne Afrike.

Na smrtni postelji je pil le sladko vino

Leta 1820 je julija in avgusta dve steklenici bordojca zamenjal za dve steklenici burgundca. Kako da ne, saj je bilo njegovo najljubše vino prav burgundski chambertin, ki ga je pogosto pil kot bevando. A ker je imel na Sveti Heleni že hude želodčne težave, so mu zdravniki priporočili constantio, sladko južnoafriško vino. To naj bi bila tudi edina pijača, ki jo je Napoleon pil, ko je bil na smrtni postelji.

Vino, poslano na Sveto Heleno, seveda ni bilo le za Napoleona, temveč za ves njegov "dvor". Na mesec so dobili 25 kilogramov govedine in teletine, 32 kilogramov kruha, 25 kilogramov jagnjetine in svinjine, enega odojka, dva purana, 12 golobov, štiri race, dve gosi, 42 jajc, 15 steklenic mleka, gorčico, sir, moko, riž in zelenjavo.

Steklenica vina, ki je preživela bitko pri Waterlooju

Na dražbah pa so letos prodali še en predmet, povezan z Napoleonom in vinom. Ta je nemara še bolj zgodovinski. Gre za steklenico vina iz Malage, ki jo je Napoleon nosil v svoji prtljagi med bitko pri Waterlooju. Prodali so jo za 30 tisoč evrov. Steklenica je še neodprta in v njej je menda še vedno vino, shranjena pa je v pleteni košari z Napoleonovimi insignijami. Glede na prodajno ceno je to ena dražjih steklenic vina, ki so jih kadarkoli prodali na dražbah.

Chateau Lassegue 2009

Posestvo Chateau Lassegue se razprostira na desnem bregu reke Dordogne v Bordeauxu, v mestu Saint-Emillion, od koder prihajajo najboljša vina sveta. Zdajšnji lastnik Pierre Sellan je z novimi nasadi cabernet franca, merlota in cabernet sauvignona ter s sondiranjem tal začel novo zgodbo te posesti. Ugotovil je, da je tam kar 11 različnih tipov prsti, zato grozdje z vsake lokacije obdeluje ločeno. Kot pravi, to pripomore h kakovosti vin, saj obstaja več možnosti za dobro zvrst. Velik poudarek dajejo tudi izpostavljenosti vinogradov in dvorca sončnim žarkom, ki so njihov simbol na etiketah vina.

Poleg Bordeauxa ima Pierre Sellan svoje vinograde še v Toskani, za vina, ki jih prideluje v kleti Verite v kalifornijski vinorodni dolini Sonoma, pa je v zadnjih dveh letih prejel kar devetkrat po sto točk Roberta Parkerja. Čeprav klet Chateau Lassegue morda še ni tako znana svetovni vinski sceni, njen čas še prihaja, saj so njihova vina izjemna.

Vino Chateau Lassegue 2006 je temnorubinaste barve z opojnimi vonjavami in aromami rdečega sadja, marmelade, pražene kave, karamele in čokolade. V ustih vino deluje zelo harmonično z zaokroženimi, mehkimi tanini, ki ga naredijo še privlačnejšega. Vino je zelo elegantno z lepim zaključkom in zelo dolgim pookusom, ki kar traja.

Njegova kompleksnost, eleganca in večplastnost bodo marsikaterega vinskega pivca navdušile, če pa vas vino ne prepriča, predlagam, da ga pustite v kleti, saj ima velik potencial staranja.

Sorta: zvrst sort cabernet franc, merlot in cabernet sauvignon Stopnja alkohola: 13,90 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 67,90 evra

Ocena: 9,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte