Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 10. 2015,
13.36

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Žito

Foto: Thinkstock

Natisni članek

advertorial Žito okus po dobrem Zlato polje ovseni kosmiči recepti kosmiči

Petek, 16. 10. 2015, 13.36

2 meseca, 2 tedna

Malo drugačni recepti: kosmiči niso samo za v mleko

Vsebino omogoča Žito

Foto: Thinkstock

Kaj ko bi danes skuhali nekaj novega, nekoliko drugačnega? Preizkusite noro slastne recepte, v katerih imajo glavno vlogo kosmiči.

Ne samo v mleku ali jogurtu, kosmiči so odlični tudi v glavnih jedeh, polpetih, juhah in različnih sladicah.

Kosmiči so zelo priljubljen dodatek najrazličnejših zajtrkov in malic, saj so odlični za kombiniranje s praktično vsemi sestavinami, tako slanimi kot sladkimi.

Premalokrat pa si s kosmiči privoščimo malo več drznosti in eksperimentiranja, zato smo za vas pripravili izbor malo drugačnih receptov, ki ne bodo samo popestrili vaše kuharske navade, ampak bodo hkrati poskrbeli za pravilen vnos vsakodnevno potrebnih sestavin, ki vas bodo napolnile s pravim odmerkom energije.

Kako nam lahko kosmiči popestrijo življenje?

Popestrite svoje jedilnike in si pričarajte nove okuse, ki vam bodo odprli nov pogled na kulinariko. Bodite bolj drzni in se bolj pogumno lotite svojih jedi.

Ko boste naslednjič v trgovini zagledali zavitek kosmičev, boste vedeli, kako ustvariti novo jed, ki bo takoj našla mesto v vaših rednih jedilnikih.

Ovseni kosmiči: radi jih imamo tako slane kot sladke. Odlični so v piškotih, pomešani v polpete ali v okusne napitke, namočene pa lahko uporabimo tudi kot gostilo v kremah.

Ječmenovi kosmiči: slastni so kot jušne prikuhe, zelo radi pa se pomešajo v vitaminske napitke.

Rženi kosmiči: odlični so za zajtrk, zelo priporočljivi pa v sladicah, saj se ne sprimejo in ostajajo hrustljavi, poleg tega jih lahko uporabimo pri izdelavi različnih pekovskih izdelkov, kot posip, saj zaradi specifične barve popestrijo izgled naših mojstrovin.

Kosmiči Zlato polje so popolni spremljevalci okusnih in kakovostnih obrokov, namenjeni so vsem, ki iščejo pametne in malo drugačne rešitve, tudi v prehrani.

Jabolčni narastek iz rženih kosmičev

Sočna in hkrati hrustljava ter hitro pripravljena sladica vas bo takoj navdušila.

 | Foto: Sestavine:

25 dag rženih kosmičev

Zlato polje

0,4 dcl sladke smetane

0,2 dcl mleka

štiri jajca

žlička soli

vaniljev sladkor

cimet Mastro

en kg olupljenih in naribanih jabolk

deset dag sladkorja

Postopek:

Rumenjake, smetano, mleko, sladkor, vaniljev sladkor in cimet penasto vmešamo. Beljake solimo in jih stepemo v trd sneg, ki mu dodamo kosmiče in stepeno maso iz rumenjakov. Nazadnje vmešamo še jabolka. Dobro pomaščeno posodo napolnimo z maso in pokrito pečemo v pečici pri 210 stopinjah Celzija 20 minut. Narastek odkrijemo in ga pečemo pri nižji temperaturi še 20 minut.

Bučkini polpeti z ovsenimi kosmiči

Že po prvem grižljaju boste pozabili, da v njih ni mesa.

 | Foto: Sestavine:

pol kilograma bučk

20 dag ovsenih kosmičev Zlato polje

tri jajca

sol

poper

majaron Maestro

žlica peteršilja

majhna čebula moka

Postopek:

Bučke operemo, olupimo, naribamo in ožamemo. Vse preostale sestavine premešamo v skledi in pustimo počivati. Masi nato dodamo še bučke in jih oblikujemo v polpete, pri oblikovanju si pomagamo z moko.

Bučke pečemo v vroči ponvi na segretem olju, dokler ne dobijo lepe zlate barve.

Polpetom se odlično poda pire krompir ali krompirjeva solata. Samostojni so odlična malica ali večerja. Odlični so tako hladni kot topli.

Bučna kremna juha z ječmenovimi kosmiči

Jesenska juha, ki vas bo pogrela do kosti.

 | Foto: Sestavine:

70 dag buče

ena čebula

ena bio jušna kocka

1 dcl smetane za kuhanje

lovorjev list

rdeča mleta paprika Maestro

olivno olje

sol in poper

ječmenovi kosmiči Zlato polje

Postopek: Bučo olupimo in narežemo na koščke. Bučo in na drobno sesekljano čebulo popečemo v posodi, dodamo mleto papriko, lovorjev list, kocko in prelijemo z vodo. Dodamo sol in poper ter pustimo, da se kuha, dokler se bučka ne zmehča. Iz juhe odstranimo lovorjev list, dodamo sladko smetano in vse skupaj dobro premešamo s paličnim mešalnikom. V juho, ki jo postrežemo v globokem krožniku, dodamo nekaj ščepcev ječmenovih kosmičev, ki se bodo zmehčali.

Za nedeljski zajtrk: pirin kruh z ovsenimi kosmiči

Okus po dobrem | Foto: Kaj ko bi v nedeljo zjutraj zadišalo po svežem in domačem kruhu? Presenetite svoje najbližje z okusnim pirinim kruhom z ovsenimi kosmiči. Priprava je čisto preprosta:

Potrebujemo: 200 g ovsenih kosmičev Zlato polje, 0,5 l mlačne vode, 1 kg pirine moke, 2 čajni žlički soli, 0,5 dl oljčnega olja, mlačno vodo.

Za kvasevec: 2 dl mlačne vode, kocka kvasa, 1 čajna žlička sladkorja, 1 čajna žlička moke.

Postopek:
Naredimo kvasevec in ga pustimo vzhajati od 10 do 20 minut. Ovsene kosmiče za dve uri namočimo v mlačni vodi.

Moko presejemo v skledo in ji primešamo sol ter dodamo vse preostale sestavine, tudi kosmiče. Dobro pregnetemo: dlje časa boste gnetli, bolj mehek bo kruh. Oblikujemo hlebček in ga pokrijemo s krpo. Hlebček naj počiva in vzhaja toliko časa, da bo podvojil svojo velikost. Testo spet pregnetemo, oblikujemo hlebček in ga položimo na pekač, ki smo ga prej namazali z oljčnim oljem. Tudi hlebček namažemo z oljem in ga posujemo s kosmiči. Počakamo, da spet vzhaja, in šele nato pekač položimo v vročo pečico, da se speče. Pečemo najprej 10 minut na 200 stopinj Celzija, nato zmanjšamo na 170 stopinj Celzija in pečemo še približno 40 minut.

Ne spreglejte