Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 7. 2013,
13.05

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Hrvaška vodnik

Ponedeljek, 1. 7. 2013, 13.05

4 leta

Mali vodnik po najboljših hrvaških gostilnah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Carinikov na meji ni več in zdaj se bomo, upajmo, na Hrvaško pripeljali še hitreje. Morda celo samo na malico. Pri južnih sosedih se namreč dobro jé, če veste, kam je treba zaviti.

Ob začetku množičnega preseljevanja na hrvaško obalo vsako leto razmišljamo, kako bomo s hrano in pijačo. In če nismo eni od tistih, ki s sabo na dopust odpeljejo več paštet kot kopalk, hkrati pa nam ne dišijo hotelski polpenzioni, je treba preveriti gostinsko ponudbo. Tu pa predvsem v bolj turistično obleganih krajih hitro naletimo na težavo, ki se ji reče uniformirana ponudba. Jedilni listi, ki jih preletimo ob sprehodu po rivi, so si strašno podobni in opečenim turistom zagotavljajo, da lahko dobijo vse od pice in bolonjskih špagetov do ocvrtega sira in polnjenih kalamarov. Saj je fino, da se najde kaj za vsakega člana družine, a kakovost hrane v gostilni, ki ima na meniju nekaj sto jedi, je pogosto dvomljiva.

Da bi se lažje znašli med gastronomsko ponudbo Hrvaške in ker je seveda treba preveriti, kaj po kulinarični plati zna in zmore nova evropska članica, smo pregledali, katere gostilne najbolj cenijo hrvaška, tuja pa tudi naša stroka.

Hrvati se najbolj navdušujejo nad Zagrebom Najprej k domačinom – letos je že drugič izšel obsežen in precej podroben vodnik po najboljših hrvaških gostilnah, ki ga izdaja zagrebški časnik Jutarnji list v sodelovanju z revijo Dobra hrana. Vodnik Dobri restorani 2013 je s svojimi glasovi sooblikovalo več sto hrvaških kulinaričnih strokovnjakov, ki so tako kot lani naslov najboljše restavracije na Hrvaškem podelili zagrebški restavraciji Bistro Apetit na prestižni lokaciji na pobočju Sljemena. Hrvaški gastronomi tudi sicer dajejo prednost gostilnam v prestolnici, na drugo mesto najboljših na Hrvaškem so na primer uvrstili Takenoko, ki je prav tako v Zagrebu, streže pa japonsko (!) hrano, med prvih deset pa so izmed "zagrebčank" uvrstili še restavracije Dubravkin put (5. mesto), Prasac (7. mesto) in Apetit City (9. mesto), ki je nekakšna mestna podružnica zmagovalnega Bistroja.

Batelina, istrska favoritka A poleti nas bolj kot mestni asfalt vendarle zanima obala. Tam nam hrvaška stroka najbolj priporoča gostilno Batelina v Banjolah pri Puli, ki so jo razglasili za tretjo najboljšo v državi. Preprosto gostilno vodi ribiška družina, ki temu primerno streže le vodne prebivalce. Sicer pa s svojo ponudbo "iz morja na krožnik" niso prepričali le domačinov – nad Batelino se je namreč navduševal tudi znani televizijski kulinarični popotnik Anthony Bourdain, ko je snemal oddajo o Hrvaški.

V Istri in Kvarnerju se po napotkih vodnika Dobri restorani 2013 splača zaviti še v Plavi podrum v Voloskem, Wine Vault v Rovinju, Draga di Lovrana v Lovranu in v Johnson v Mošćenički Dragi. Če se odpravljate južneje, v Dalmacijo, vam hrvaška stroka najbolj priporoča Pelegrini v Šibeniku, ki je obveljal za četrto najboljšo restavracijo v vsej državi, za njim pa so najboljše v Dalmaciji še Foša v Zadru, Nautika v Dubrovniku, Boškinac v Novalji in Pojoda na Visu.

Tuji ocenjevalci so malce drugačnega mnenja Tako torej meni domače volilno telo oziroma domači kulinarični vodnik. Sicer pa Hrvate (v nekoliko drugačnem vrstnem redu) omenjajo tudi nekateri mednarodni vodniki, med katerimi sta najpomembnejša avstrijska izdaja Gault Millau in vodnik italijanskega tednika l'Espresso – oba sta že pred časom opazila tudi slovenske gostilne. Gault Millau na primer na najvišja mesta postavlja Monte v Rovinju, Gil's v Dubrovniku in Damir & Ornella v Novigradu, hrvaški favorit Bistro Apetit pa je le mimogrede omenjen. L'Espressov vodnik Ristoranti d'Italia 2013 medtem hrvaške restavracije (tako kot slovenske) omenja kar na lestvici najboljših v Furlaniji. Najvišji oceni sta si prislužili že omenjena Damir & Ornella in San Rocco v Brtonigli.

Naš pogled čez mejo Za konec pa je svoj lonček pristavilo še naše kulinarično uredništvo, ki se tako pri južnih kot pri vseh preostalih sosedah osredotoča le na restavracije, ki so blizu meje in tako dosegljive tudi za enodnevni izlet. Na celinskem delu Hrvaške sta se nam ob Bistroju Apetit in Dubravkinem putu omembe in preizkusa vredni zdeli še medžimurska Mala hiža ter zagorska Villa Magdalena, v Istri pa smo bili ob prestižnih San Rocco in Kanovi v savudrijskem hotelu Kempinski najbolj zadovoljni v umaški konobi Buščina.

Ne spreglejte