Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 11. 2018,
4.06

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42

1

Natisni članek

vino martinovo

Petek, 9. 11. 2018, 4.06

5 let, 5 mesecev

Kam na martinovanje ta konec tedna? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42

1

Kot se za martinovo spodobi, se bodo slavja vrstila več dni.

Letos bo martinovo na nedeljo, kar bo verjetno marsikoga oviralo pri nameri, da intenzivno proslavi ta največji vinski praznik. K sreči pa martinovanja po Sloveniji ne bodo le v nedeljo, temveč tudi dni pred samim praznikom, ponekod so se celo že začela.

Trendi Martinovo: več kot praznik vina

Za vse, ki vas zanima, kako kaže novi vinski letnik, smo pregledali in zbrali največja martinovanja po Sloveniji.

Maribor, 11. novembra

martinovanje Maribor | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed

Mariborsko martinovanje že dolgo velja za največje enodnevno praznovanje martinovega v Sloveniji in Štajerci se temu nazivu ne nameravajo izneveriti niti letos. 11. 11. ob 11. uri in 11 minut se bo tako s pozdravom slovenske vinske kraljice na Trgu Leona Štuklja v središču Maribora začelo martinovanje, na katerem bo najprej čas za folkloro, ob 14. uri bodo krstili mošt, nato pa sledi veselica s Sašom Avsenikom, Domnom Kumrom in Manco Špik.

Koper, od 8. do 11. novembra

21. Martinovanje v Kopru se je v ogrevanem šotoru na parkirišču ob stadionu Bonifika pričelo v četrtek in bo trajalo do sobote. Nocoj bodo nastopili Tanja Žagar in Trio Martin, v soboto pa Klapa Rišpet in skupina Tequila. Poleg mladih vin ne bo manjkalo martinovih jedi. Do nedelje bo sicer trajala tudi tradicionalna Martinja v Marezigah, ki jo bo odprla vinska kraljica slovenske Istre, v sklopu dogajanja bodo krstili mlado vino ter poskrbeli za druženje ob domači kulinariki in, seveda, vinih.

Ljubljana, 10. novembra

Ljubljanska vinska pot, Martinovo | Foto: Katja Kodba, arhiv LVP Foto: Katja Kodba, arhiv LVP

Že 16. Ljubljanska vinska pot s predznakom martinovega bo letos v soboto, dan pred martinovim. Na prireditvi v Stari Ljubljani, ki bo trajala od 10. do 17. ure, se bo s svojimi pridelki in izdelki predstavilo okoli 80 ponudnikov vina in hrane, vse to pa bo po obljubah organizatorjev spremljal bogat kulturno-umetniški program.

Štanjel, od 8. do 11. novembra

Osrednje kraško martinovanje letos pripravljajo v Štanjelu, kjer so vinsko slavje odprli s četrtkovo razpravo o teranu, osrednji dogodek pa bo v soboto. Na gradu Štanjel bodo letino predstavljali kraški vinarji, spremljale jih bodo kraške jedi in suhe mesnine, lahko pa se lotite tudi popotovanja po kraški vinski cesti, po kateri bo vozil avtobus in žejne prevažal med kletmi več kot 20 kraških vinarjev.

martinovo Štanjel | Foto: visitkras.info Foto: visitkras.info

Šmartno v Brdih, 10. in 11. novembra

Osrednje briško martinovanje že tradicionalno pripravljajo v Šmartnem. Tam bodo v soboto blagoslovili mlado vino, degustacije po vinskih kleteh bodo trajale kar do druge ure zjutraj, prav tako pester glasbeni program na osrednjem prizorišču. Komur ne bo zmanjkalo moči, lahko vajo na podoben način ponovi tudi v nedeljo ali pa poskusi alkohol iz telesa izgnati z Martinovim pohodom.

Preberite še:

Jeruzalem, Prlekija
Trendi Top 10 slovenskih vinskih destinacij
vino
Trendi Slovenske gostilne z najboljšo vinsko ponudbo
Ne spreglejte