Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 2. 2015,
11.34

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

recept Petdeset odtenkov sive Zadnji tango v Parizu Marlon Brando Maria Schneider Mickey Rourke Kim Basinger špageti govedina pečenka palačinke

Petek, 6. 2. 2015, 11.34

2 leti, 4 mesece

Kako so palačinke zaradi knjige in filma postale seksi hrana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hrana je simbol čutnosti in nič čudnega ni, da ima osrednjo vlogo v nekaterih najbolj seksi knjižnih in filmskih prizorih.

Leta 1972 so predvajali Zadnji tango v Parizu in naenkrat je najbolj seksi hrana postalo maslo, ki ga je Marlon Brando v filmu mazal po zadnjici Marie Schneider. Leta 1986 je v kino prišel film Devet tednov in pol, v katerem je najbolj seksi prizor tisti pred hladilnikom, ko Mickey Rourke Kim Basinger vznemirja z različno hrano, dokler je na koncu ne prelije z medom. Tako maslo kot jagode in med so bili v času predvajanja omenjenih filmov najbolj seksi hrana na svetu.

Potem pa je prišla zgodba Petdeset odtenkov sive, ki je obsedla tako bralce kot medije. Celo tako zelo, da so samo o hrani, ki nastopa v zgodbi, napisali cele eseje, v katerih podrobno analizirajo, kdaj je hrana omenjena v pozitivnem in kdaj v negativnem kontekstu (teh je veliko več). Ugotovijo celo, da glavna junakinja zaradi svojega ljubimca izgubi tek. Največje ljubiteljice zgodbe so sestavile celo podrobne sezname hrane, ki nastopa v knjigi in bo verjetno tudi v filmu. In to od borovničevih muffinov, ki jih gospod Grey naroči na prvem zmenku z Anastasio, do koprivne juhe in seveda ostrig in špargljev. Vmes pa je še na tone Anastasijinih palačink.

Za vse, ki si tega ne bi kuhali doma, so v hotelu Heathman v Portlandu, kjer se ljubimca v zgodbi večkrat sestaneta, pripravili posebno večerjo v stilu 50 odtenkov sive. Na jedilnem listu ponujajo ostrige, divjega lososa in pladenj čokoladnih dobrot, kot posebno ponudbo pa koktajl 50 odtenkov sive, ki vključuje tudi lisice.

No, za posebej seksi večerjo (ali kosilo) vam ni treba v Portland. Lahko jo pripravite tudi v domači kuhinji, s hrano, ki jo jedo v razvpiti knjigi in filmu. Ni treba iskati ostrig, seksi hrana so lahko tudi palačinke. Torej ta ali prihodnji konec tedna, ko bo film premierno prikazan, si pripravite obed v stilu 50 odtenkov sive.

Špageti z vongolami

Namesto ostrig lahko pripravite klasično italijansko jed, testenine z vongolami, ki so prav tako omenjene v zgodbi.

pol kilograma vongol 250 gramov špagetov 30 gramov masla žlička olivnega olja trije stroki česna srednje velik rdeč čili deciliter belega vina šopek peteršilja

Pod mrzlo vodo operite in očistite školjke. Zavrite vodo in skuhajte špagete. Medtem ko se kuhajo, v ponvi raztopite polovico masla in žlico olivnega olja. Popražite sesekljan česen in nasekljan čili, dodajte školjke, zalijte jih z vinom in kuhajte nekaj minut, da se odprejo. Zaprte zavrzite. V ponev dodajte kuhane špagete in preostanek masla ter kuhajte še nekaj minut, da se okusi povežejo. Potresite z nasekljanim peteršiljem in postrezite. Ob špagetih lahko mirno srkate šampanjec.

Goveja pečenka Wellington

Ta jed zahteva malo kuharske vaje, a ker jo v zgodbi jedo na obisku pri Greyevih starših, je prav, da si jo privoščimo tudi za seksi večerjo.

kilogram pljučne pečenke 250 gramov mešanih gob 50 gramov masla šopek timijana deciliter belega vina 12 rezin pršuta dve žlici gorčice zavitek zmrznjenega listnatega testa dva rumenjaka olivno olje, poper, sol

Meso začinite s poprom in soljo, premažite ga z olivnim oljem in v ponvi pecite okoli 20 minut, da je zapečeno z vseh strani. Odstavite in pustite, da se ohladi. Na maslu prepražite na drobno sesekljane gobe in šopek timijana. Zalijte z vinom in počakajte, da tekočina izhlapi. Mešanico gob nato ohladite in iz nje poberite timijan. Na plastično folijo razporedite rezine pršuta, nanje položite gobe, na te pa postavite z gorčico namazan kos mesa. S folijo vse skupaj zavijte in postavite v hladilnik. Medtem pečico segrejte na 200 stopinj Celzija in razvaljajte listnato testo. Nanj položite ohlajeno pečenko in jo tesno zavijte. Robove zalepite z jajcem, prav tako z jajcem po vrhu premažite testo. Pecite približno 30 minut, če želite rožnato notranjost pečenke, če imate raje popolnoma pečeno meso, pa 45 minut. Ko je pečenka pečena, naj počiva vsaj deset minut, nato jo narežite in postrezite s pečenim krompirjem.

Ameriške palačinke z borovnicami

Anastasia se prehranjuje kot otrok in poje na tone majhnih debelih ameriških palačink, ki so lahko tudi seksi posladek.

200 gramov moke žlička pecilnega praška jajce 300 mililitrov mleka 150 gramov zmrznjenih borovnic dve žlici sladkorja pest svežih borovnic sladka smetana

Borovnice odmrznite, zmešajte jih s sladkorjem in jih v kozici pokuhajte v malo vode. Kuhajte toliko časa, da nastane gosta, marmeladi podobna omaka. Iz moke, pecilnega praška, mleka in jajca zmešajte maso za palačinke. Palačinke specite v vroči naoljeni ponvi, pri tem naj bodo manjše kot so naše palačinke, s premerom okoli sedem centimetrov in malo debelejše. Palačinke polagajte na krožnik drugo na drugo, vmes jih polijte z borovničevo omako. Na koncu jih okrasite s stepeno smetano in svežimi borovnicami.

Ne spreglejte