Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 10. 2017,
20.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

kava

Torek, 10. 10. 2017, 20.09

6 let, 6 mesecev

Kako pravilno pripraviti turško kavo? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Ste tudi vi med tistimi, ki zjutraj radi v miru popijete svojo skodelico kave, preden vas potegne v vsakodnevne obveznosti? Spoznajte nekaj dejstev o kavi in ljudi, ki lahko ljubiteljem kave polepšajo dan.

Kava je ena od treh pijač – poleg vode in čaja –, ki se jih na svetu popije največ in ki se pijejo najpogosteje. Zato oktobra praznujemo mednarodni dan kave. Na Planet TV so v oddaji Dan. s poznavalcem Tinetom Čoklom odkrivali skrivnosti o kavi in prikazali tudi pripravo različnih kavnih napitkov.

Kako pripraviti turško kavo po nasvetu Tineta Čokla?

 

Kaj o pitju kave pravijo raziskave?

Danes poznamo več blagodejnih kot negativnih učinkov pitja kave. Če lahko verjamemo raziskavam, pitje kave povzroča sijoč nasmeh, saj naj bi bila učinkovita v boju s kariesom. Njene učinkovine blažijo celo Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen, cirozo jeter, antioksidanti v kavi pa ugodno vplivajo na upočasnitev ateroskleroze in drugih vnetij. Pomaga tudi pri preprečevanju razvoja sladkorne bolezni tipa 2. Kavo pa vendarle odsvetujejo v primeru motenj srčnega ritma ali aritmij, ob želodčnih težavah, pri osteoporozi in neurejenem krvnem tlaku.

Kakšni pivci kave smo Slovenci?

Slovenci smo dobri pivci kave. V enem letu je popijemo pet in pol kilogramov na prebivalca. Skoraj enkrat več je spijejo Švedi (10,1 kilograma na prebivalca) , Finci pa celo dobrih 12 kilogramov (12,2 kilograma na prebivalca).

Pitje kave še vedno ostaja svojevrsten obred, nekateri si jo privoščijo kar na poti v službo. Da si jo lahko, poskrbi tudi Kiti Korošec Cirman, ki je z nekaj volje in truda dokazala, da je mogoče uspeti tudi s prodajo kave. Po izobrazbi tekstilna modelarka je pred letom in pol ostala brez službe in se je odločila za čisto drugačno karierno pot.

S pomočjo svojega tasta je predelala staro konjsko prikolico v potujočo kavarno. Zdaj na postajališču ob prometni cesti navsezgodaj zjutraj streže ljudem, ki hitijo v službo. Kakšno je njeno delo, so preverili na Planet TV.

Saša s prvim slovenskim "drive cafejem"

Hiter tempo življenja nas pogosto prisili, da zjutraj izpustimo tudi zajtrk in prvo skodelico kave, ki tako prija. Potem pa to seveda nadoknadimo z nezdravim prehranjevanjem. Hiter tempo življenja ali modna muha? To pa je še nedorečeno vprašanje, ki se poraja ob vzniku priljubljene kave na poti.

Idejo je še dodatno nadgradila Saša Pančur, ki je dolgo opazovala prometno mengeško cesto. Razmišljala je, da bi se v gneči kdo zagotovo razveselil kave in rogljička. In tako je nastal prvi slovenski tako imenovani drive cafe.

 

 

Pod prvo mikropražarno pri nas podpisana Slovenka in Hondurašan

Spoznajte Omarja in Katjo Escobar, ki sta se spoznala na križarki v Združenih državah, ljubezen pa je Omarja pripeljala v Slovenijo, kjer je nastala prva mikropražarna kave v Sloveniji, Kava Escobar.


 

Ne spreglejte