Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 10. 2023,
11.31

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Oglasno sporočilo

Natisni članek

okus aroma dekantiranje kulinarika vino PR članek

Petek, 27. 10. 2023, 11.31

6 mesecev, 1 teden

Izvabite najboljše arome in okuse iz vina z dekantiranjem

Oglasno sporočilo

Želite gostom postreči vino kot pravi somelje in jim omogočiti vrhunsko izkušnjo ob okušanju vina? Poleg tega, da vino ohladite na primerno temperaturo, je treba nekatera vina tudi dekantirati. Pa veste, zakaj in predvsem kako to narediti? Izveste lahko v tem članku.

Image uvodna slika - decanter | Foto: Adobe Stock Foto: Adobe Stock

Zakaj je vino boljše, če ga dekantirate?  

Dekantiranje vina je postopek, pri katerem ločimo usedline od vina in ga prezračimo. Namen dekantiranja je tudi omogočiti vinu, da v celoti razvije arome in okus ter vam tako ponudi najboljše, kar lahko. Vino bo "zadihalo" po tem, ko ga boste iz steklenice pretočili v karafo oziroma tako imenovani dekanter. Zaradi dodatnega kisika se namreč vino "odpre" ter ponudi vse svoje arome in okus. Koliko časa je potrebnega za to, je odvisno od načina pridelave vina.

Običajno je treba dekantirati le zrela rdeča vina, večina belih vin pa prezračevanja ne potrebuje. Izjema so starejša bela vina s krepkejšim telesom, na primer arhivska vina.

Izberite primerno karafo za svoje vino

Vino potrebuje prostor za zračenje, zato za dekantiranje izberite primerno velikost in obliko karafe. Ta naj bo dovolj velika, da lahko vanjo vlijete celotno vsebino steklenice, in dovolj široka, da bo imelo vino dovolj prostora za zračenje.

infografika velikost karaf | Foto: Spar Foto: Spar

Naučite se pravilno dekantirati vino

  1. Pred dekantiranjem postavite steklenico vina pokonci čez noč ali vsaj za nekaj ur, da se usedlina posede.
  2. Vino ohladite na primerno temperaturo. Na splošno velja, da naj bi rdeča vina pili ohlajena na temperaturo med 15,5 in 21 stopinj Celzija, rosé in bela vina razvijejo najboljši okus pri temperaturi med 10 in 15,5 stopinje Celzija, medtem ko so peneča vina najboljša, kadar so ohlajena na temperaturo med 4 in 10 stopinjami Celzija. 
  3. Prižgite svečo, nato pa nad sojem sveče pretočite vino iz steklenice v karafo. Pri tem karafo nekoliko nagnite in vino počasi nalivajte, da teče po stenah karafe. Če v soju sveče opazite usedline v vinu, prekinite točenje in počakajte, da se usedline posedejo, nato pa nadaljujte.
    Namig: namesto sveče lahko uporabite tudi svetilko na mobilnem telefonu.  
  4. Ko boste celotno vsebino steklenice prelili v karafo, vino nekajkrat rahlo zavrtite. Nato ga pustite stati v karafi toliko časa, da razvije arome in okus. Priporočen čas za posamezno vrsto vina najdete v infografiki.
  5. Vino nalijte v kozarce in postrezite.   

infografika-cas-dekantiranja | Foto: Spar Foto: Spar

Karafe po dekantiranju ne čistite z detergentom

Za čiščenje notranjosti karafe strokovnjaki odsvetujejo uporabo detergenta, saj ga je pretežko odstraniti, kar posledično vpliva na arome in okus vina. Priporočamo vam, da zunanjost karafe umijete z vročo vodo, notranjost pa sperete z mrzlo. To bo preprečilo, da bi se steklo na notranji strani zameglilo.    

V Spar Vinoteki vam pri izbiri vina svetuje somelje

Izberite pravo vino zase in za svoje goste. Ne veste, katero izbrati in katero se poda h kateri jedi? Potem potrebujete nasvet strokovnjaka.

V Spar Vinoteki vas čaka bogata ponudba raznolikih vin z vsega sveta in vrhunskih vin iz najboljših slovenskih kleti. Pri izbiri vina vam svetuje slovenski državni someljejski prvak in velik ljubitelj vina Valentin Bufolin, ki vas bo navdušil z zanimivimi opisi vin, razlagami in inovativnimi spoji vin z različnimi jedmi. Svoje znanje iz sveta enologije z vami deli vsak teden in sodeluje pri izboru vin v Sparovi tedenski ponudbi. Prepustite se njegovim nasvetom in uživajte v vsakem požirku žlahtne kapljice.       

Spar vinoteka chardonnay | Foto: Spar Foto: Spar

Somelje svetuje:

Vino za popolno spremljavo ob začetnih jedeh

V Sparovi tedenski ponudbi vin lahko med drugimi izberete vrhunsko vino chardonnay Jeruzalem Ormož, ki je najboljše ohlajeno na od 10 do 12 stopinj Celzija. Vino ima žarečo, slamnato rumeno barvo in srednje gosto teksturo. V ustih se ponudi zaznavna mehkoba, ki jo kmalu preglasi živahna svežina in tvori eleganten, srednje obstojen okus, srednje strukture. Lahko ga ponudimo ob začetnih jedeh, ob različnih sirnih namazih ali pa humusu, ki ga postrežemo na popečenem kruhu. Prileže se tudi mariniranemu tofuju. Recept za odličen humus najdete tukaj. Dober tek!

Več o vinu lahko preberete tukaj.

Minister za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola lahko škoduje zdravju.

Naročnik oglasnega sporočila je SPAR. 

Ne spreglejte