Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 9. 2017,
4.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Denis Ivošević gostilna Michelin kulinarični vodnik Istra Hrvaška

Torek, 12. 9. 2017, 4.08

6 let, 6 mesecev

Istra je dobila svoj Michelinov vodnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Michelin Istra | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Najbolj cenjen kulinarični vodnik na svetu je svojo zbirko povečal za posebno izdajo - vodnik po najboljših gostilnah in turističnih znamenitostih hrvaške Istre.

Michelinov vodnik za hrvaško Istro, ki so ga predstavili v konobi Morgan pri Brtonigli, je nastal po vzoru drugih specialnih izdaj za posamezne regije oziroma mesta. Sestavljen je iz rdečega in zelenega dela - prvi se osredotoča na restavracije, drugi pa je vodnik po izbranih istrskih krajih in zanimivostih, ki jih po mnenju Michelina obiskovalci ne bi smeli spregledati.

"Že leta 2009 smo bili tik pred dogovorom, da Michelin pride v Istro, pa nam jo je potem zagodla gospodarska kriza in podjetje se je raje usmerilo na večje trge, predvsem na Daljni vzhod," je povedal direktor turistične skupnosti Istre. | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Že leta 2009 smo bili tik pred dogovorom, da Michelin pride v Istro, pa nam jo je potem zagodla gospodarska kriza in podjetje se je raje usmerilo na večje trge, predvsem na Daljni vzhod," je povedal direktor turistične skupnosti Istre. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Takšne publikacije Michelin izdaja za pomembne kulinarične destinacije, kot so Pariz, Barcelona in italijanska dežela Trentino - Alto Adige. To so kraji, ki so sicer uvrščeni v nacionalne vodnike, a so zaradi svoje specifičnosti, pomembnosti območja in kulinarične ponudbe v takšnih publikacijah še posebej predstavljeni," je ob predstavitvi pojasnil Denis Ivošević, direktor turistične skupnosti Istre.

Prva hrvaška Michelinova zvezdica je v Istri

V vodniku so se tako še posebej osredotočili na svoje kulinarične adute, kot so istrski tartufi, olivno olje in vino, vanj pa so seveda vključene vse restavracije, ki so se februarja letos uvrstile v hrvaški (spletni) Michelinov vodnik. V njem so Hrvati dobili tudi prvo Michelinovo zvezdico, ki so jo ocenjevalci podelili prav v Istri, dobila jo je restavracija Monte v Rovinju.

Danijel in Tjitske Đekić iz rovinjske restavracije Monte, dobitnika prve Michelinove zvezdice na Hrvaškem | Foto: Žiga Zupan/Sportida Danijel in Tjitske Đekić iz rovinjske restavracije Monte, dobitnika prve Michelinove zvezdice na Hrvaškem Foto: Žiga Zupan/Sportida

Pri prvi hrvaški izdaji je šlo za precej površen izbor restavracij, ki razen Dubrovnika povsem zanemarja Dalmacijo, prav tako ne omenja Kvarnerja, vanj so vključili celo že zaprte lokale. Ivošević je ob tem poudaril, da je že v pripravi nov vodnik za Hrvaško, ki bo izšel marca prihodnje leto in bo po njegovih besedah natančnejši. "Veliko je seveda odvisno od gostincev, od tega, kako se bodo odrezali in kakšno oceno si bodo prislužili," je dodal.

Ivošević, ki velja za motor turističnega razvoja Istre, si želi, da bi zaživel Michelinov vodnik za področje Alpe-Adria, v katerem bi se povezale Avstrija, Hrvaška in Slovenija. Toda ... | Foto: Žiga Zupan/Sportida Ivošević, ki velja za motor turističnega razvoja Istre, si želi, da bi zaživel Michelinov vodnik za področje Alpe-Adria, v katerem bi se povezale Avstrija, Hrvaška in Slovenija. Toda ... Foto: Žiga Zupan/Sportida

Skupni Michelinov vodnik z Avstrijo in Slovenijo?

Ivošević je ob tem omenil, da je Hrvaška vendarle premajhen trg, da bi Michelin zanjo izdal "pravi", tiskani vodnik, možnosti pa vidi v povezovanju s sosedi: "Razmišljamo o Michelinovem vodniku za regijo Alpe-Adria, v katerem bi se povezali z Avstrijo in Slovenijo." Gostinci zamisel pozdravljajo, je dejal, težava je v neodzivnosti državnih institucij, brez katerih projekt ne more zaživeti.

Več o tem, kako so Michelinov vodnik pripeljali na Hrvaško oziroma v Istro in kaj smo v Sloveniji storili narobe, da ga še nimamo, boste v intervjuju z Denisom Ivoševićem, direktorjem istrske turistične skupnosti, na Siol.net prebrali ta konec tedna.

Ne spreglejte