Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 11. 2016,
15.45

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča Žito

Foto: Thinkstock, Bor Slana

Natisni članek

Žito testenine začimbe Maestro recept advertorial Okus po dobrem

Petek, 11. 11. 2016, 15.45

2 meseca, 3 tedne

Okusni vikend s Sašem

Ideja za malo drugačno kosilo: klobasa s testeninami

Vsebino omogoča Žito

Foto: Thinkstock, Bor Slana

Okus po dobrem | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Sašo zagotavlja: ta konec tedna si boste oblizovali prste! Pripravil je jedilnik, ki je tako preprost in slasten, da boste že naslednji dan skuhali repete!

Recept za odlično kosilo za konec tedna? Preprosta priprava, domači okusi in prave sestavine. To je imel v mislih Sašo, ko je pripravil predlog za jesenski trihodni jedilnik, s katerim bo vaše martinovanje pravo raziskovanje novih kombinacij.

Vzel je sestavine, ki jih vsi poznamo in obožujemo, in sestavil tri okusne recepte, ki jih boste zagotovo vzeli za svoje in jih v naslednjih mesecih večkrat ponovili.

Bravo, Maestro!

Sašo je svojo kulinarično simfonijo popestril z začimbami Maestro. Vse okuse je tako združil in jih s pravo izbiro začimb samo še poudaril.

Začimbe Maestro zasedajo pomembno mesto v njegovi kuhinji – tako pri pripravi hitrih vsakodnevnih obrokov kot pri kreiranju jedi visoke kulinarike.

Predjed: Zeliščni hrskiji

Namaz | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Ta predjed je res preprosta, ampak verjemite: če boste vse to lepo sestavili na krožnik, bodo vsi presenečeni nad tem, kako je jed lepo videti in kakšnega dobrega okusa je."

Sestavine:

100 g kremnega sira

Čajna žlica ekstra deviškega olivnega olja

Ščepec soli

Ščepec popra Maestro

2 rezini toast kruha Žito

Čajna žlica masla

1/3 čajne žlice origana Maestro

1/3 čajne žlice majarona Maestro

Ščepec rožmarina Maestro

1/3 čajne žlice timijana Maestro

1/3 čajne žlice grobo mletega česna Maestro

2 rezini kraške pancete

Dva lista rdečega radiča

Priprava:

V posodo damo sir, olivno olje, sol, poper, grobo mleti česen ter preostala zelišča. Če želimo grobo teksturo, lahko premešamo kar z vilicami ali šibo, če želimo bolj gladko teksturo, pa premešamo kar z električnim mešalnikom.

Kruh za toast močno razvaljamo (potlačimo) z valjarjem za testo, nato ga v ponvi, ki smo jo premazali z maslom, na zmernem ognju popečemo na obeh straneh.  Popečen toast razrežemo na štiri dele, lahko pa tudi uporabimo  kakšen modelček ali šablono in kruhek izrežemo v izvirno obliko.

V ponvi, v  kateri smo popekli kruh, prepražimo še na kocke narezano panceto.

Sir z zelišči damo v vrečko za shranjevanje živil (2 L), odrežemo konico in tako lahko serviramo na naš popečen kruhek. Na koncu potresemo še z popečeno panceto ter na vsak kruhek dodamo listek rožmarina. Na krožnik potresemo na trakce narezan rdeč radič, na katerega položimo naše zeliščne hrske.


Glavna jed: Polnozrnati peresniki Zlato polje s klobaso in gobami

Testenine, pereseniki | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Večina ljudi ne bi klobase nikoli tako razmrcvarila in iz nje naredila nekaj drugega. Meni je pa prav zaradi tega ta recept najbolj primeren za to, da ga lahko delim z drugimi. S tem lahko odpremo nova obzorja in s klasičnimi sestavinami, kot je klobasa, naredimo nekaj posebnega. Nekdo, ki sicer ne mara klobase, jo bo morda na tak način celo vzljubil."

Sestavine:

Ena pečenica

100 g šampinjonov (lahko so v slanici)

220 g polnozrnatih peresnikov Zlato polje

1,5 dl sladke smetane

Polovica čajne žličke majarona Maestro

Polovica čajne žličke timijana Maestro

Polovica čajne žličke mlete sladke paprike Maestro

Ena tretjina čajne žličke kajenskega popra Maestro

Dva lovorjeva lista Maestro

Sol

Poper Maestro

1 čajna žlička peteršilja Maestro

1 čajna žlička grobo mlete čebule Maestro

1 dcl belega namiznega vina

Dve jušni žlici olja

Parmezan po želji

Priprava:

Svežo pečenico olupimo in jo pretlačimo na vroči ponvi z oljem. S kuhalnico jo razdrobimo na čim manjše koščke. Dodamo čebulo in na lističe narezane sveže šampinjone (če uporabljamo tiste v slanici, jih prej odcedimo). Solimo in popramo ter pražimo, dokler vsa odvečna tekočina ne shlapi.

Zalijemo z vinom in dodamo vse druge začimbe, po potrebi dosolimo. Zalijemo s sladko smetano, zmanjšamo ogenj in tako kuhamo še približno deset minut. Na koncu odstranimo lovorjev list.

Peresnike medtem v slanem kropu skuhamo al dente (ko jih odstavimo, mora biti sredica testenin še hrustljava na zob). Nekaj žlic vode, v kateri so se kuhali peresniki, dolijemo na našo omako.

Odcejene peresnike stresemo v posodo z omako. Paziti morate, da boste omako pripravili v dovolj veliki posodi, da bo ostalo dovolj prostora še za skuhane testenine.

Peresnike nežno premešamo, da se vpijejo vseh okusov, in po želji potresemo še s parmezanom.  Jed ob serviranju oplemenitimo tudi z nekaj ščepci peteršilja.


Sladica: Brezkofeinski tiramisu

Tiramisu | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Klasično sladico sem razbil in nekaj v njej spremenil, tako da je nastala povsem nova iz skoraj enakih sestavin. Pa še tisti, ki ne prenašajo kofeina, lahko zagriznejo v to sladico brez skrbi."

Sestavine:

50 g kakava v prahu Gorenjka

krema za tiramisu dolcela + 0,5l mleka

Dvajset piškotov savoiardi

2dl mleka

100 g temne čokolade Gorenjka

Dve jedilni žlici sladkorja

Cimet Maestro

Čoko-vanilja Maestro

Priprava:

20 g kakava zmešamo s sladkorjem ter prilijemo 2dl mleka.

Kremo za tiramisu pripravimo po receptu proizvajalca. Ko imamo pripravljeno kremo, na grobo naribamo temno čokolado in jo enakomerno vmešamo, dodamo čoko-vaniljo in dodamo čajno žličko cimeta. Z bogatim okusom začimb bomo z lahkoto nadomestili kavo.

Savoiarde na hitro namočimo enega po enega v kakav z mlekom in jih hitro položimo v posodo (kozarec ali pekač, odvisno od tega, ali želimo delati posamezne porcije ali velik tiramisu).

Ko položimo prvo plast namočenih savoiardov, jih namažemo s kremo, tako da jih popolnoma prekrijemo. Postopek ponovimo vsaj še enkrat, lahko pa tudi nadaljujemo, odvisno od oblike in velikosti posode.

Zadnja plast je vedno krema, na katero posujemo še preostali del kakava v prahu. Postavimo v hladilnik za eno uro, da se okusi lepo prepojijo in povežejo. Še boljše je, če sladico pripravimo en dan prej, saj bo potem veliko boljša.

 

Ne spreglejte