Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 5. 2017,
4.24

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

italijanska hrana Maribor ocenili smo ocena gostilne

Četrtek, 11. 5. 2017, 4.24

6 let, 4 mesece

Bella Italia: mala Italija sredi Maribora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53
Ocena gostilne: Bella Italia | Foto Miha First

Foto: Miha First

Italijani se očitno radi zaljubijo v Slovenijo. Po mojstru Robertu Monasu, ki kuha v Krtini pri Moravčah, se je v Mariboru ustalila vsa družina Salvatoreja Cialdinija.

Območje Glavnega trga in povezanih ulic ter cest postaja središče mariborske kulinarike. Na območju, ki je bilo še pred kratkim povsem umirjeno, je zdaj mogoče dobro jesti v Fudu, odprl se je nov, orjaški Arsenovičev obrat z imenom gostilna Maribor, čez cesto pa je lična gostilna Bella Italia, ki, kot ime pove, ponuja kuhinjo zahodnih sosedov.


Bella Italia

Koroška cesta 1, 2000 Maribor

Telefon: 059 044 966


Če je Fudo nekakšen ustvarjalen štajerski tapas bar in če gostilna Maribor ponuja pivo, vino, žganice in preprosto lokalno hrano, želi Bella Italia goste prepričati z jedmi, ki v nekoč izjemno priljubljenih slovenskih špageterijah niso bile nikoli niti približno tako dobre kot v Italiji.

Ocena gostilne: Bella Italia | Foto: Miha First Foto: Miha First

Gre za pravo italijansko oštarijo, ki s podlago popevk iz San Rema in prijaznega družinskega vzdušja skuša pričarati okuse z juga Italije, od koder prihajajo lastniki. Jedi so skoraj preveč tipične, lahko bi rekli, da si Monas v Imenju upa malce več. A včasih je dovolj tudi klasika. V domači kuhinji pečen kruh s kumino in krožnik hladnih predjedi z bivoljo mocarelo, vratovino, pršutom, panceto, bresaolo in parmezanom je soliden začetek, kakršnega smo si pravzaprav predstavljali.

Izbor mesnin in sirov za uvod | Foto: Miha First Izbor mesnin in sirov za uvod Foto: Miha First

Preskočili smo kombinacijo hladnih ribjih predjedi in se zakopali v velik izbor testenin, ki jih delijo v kategorije ribjih, zelenjavnih in mesnih. Velikih izumov ni, v "lepi Italiji" lahko jeste klasike, kot so špageti "aglio, olio in peperoncino" (česen, olje in čili), pa testenine z bolonjskim ragujem, vongolami, gamberi ali pestom. Mi smo izbrali tiste nekoliko bolj posebne.

Rahle palačinke, polnjene z rikoto in jajčevci ter prelite s paradižnikovo omako | Foto: Miha First Rahle palačinke, polnjene z rikoto in jajčevci ter prelite s paradižnikovo omako Foto: Miha First

Na eni strani so se tako znašle majhne, zelo rahle palačinke, polnjene z rikoto in jajčevci ter prelite s paradižnikovo omako. Morda najboljša jed večera, ki jo je na drugi strani spremljala velika porcija malih tortelinov s pršutom. Ti so počivali v nasitni zelenjavni kremi, ki je temeljila na grahu.

Ravioli, polnjeni s pršutom, v zelenjavni kremi | Foto: Miha First Ravioli, polnjeni s pršutom, v zelenjavni kremi Foto: Miha First

Morda bi ob malo boljši izbiri italijanskih vin (in izločitvi tistega Simčiča, ki ga lahko dobite na bencinskih črpalkah) premislili, ali bi pri glavnih jedeh še naprej vztrajali pri hamburgerjih. Naša zahodna soseda gotovo najde jedi, ki bi nadomestile ameriške polpete ali pleskavice. Nekaj jih v mariborski Italiji vsekakor poznajo, na primer veliko govejo taljato s parmezanom in poudarjeno gostim balzamičnim kisom, zaradi katerega je tudi govedina dobila neobičajen, a simpatičen okus. Podobno je bilo s sipo v omaki z brokolijem, ki je delovala kot brodet.

Goveja taljata ... | Foto: Miha First Goveja taljata ... Foto: Miha First

... ter sipa z brokolijem in hrustljavimi kruhovimi kockami | Foto: Miha First ... ter sipa z brokolijem in hrustljavimi kruhovimi kockami Foto: Miha First

Poleg omenjenih slovenskih vin na vinskem listu ponujajo nekaj belih in rdečih možnosti iz italijanskih vinskih pokrajin, vse iz bolj ali manj neznanih kleti. Pri belih smo preskočili soave in si natočili soliden orvieto classico, pri rdečih so ponujali bardolino, barbero d'Asti, chianti in salice salentino, ki smo ga pili ob taljati, h kateri bi šel veliko bolje kak amarone.

Italijanski mojstri sicer za glavno jed pripravijo tudi orado, lignje ali tuno v skorjici pistacij, mi pa smo že pogledovali proti sladicam. Čeprav so na jedilnem listu v prvi vrsti čokoladni tartufi s sladoledom, je mlajši družinski član predlagal tiramisu. Vzeli smo oboje, črn tartuf in tiramisu, in v obeh primerih na krožnik dobili še predelan krof princes. Da se človek nasiti do konca in da mora spiti nekaj žganega.

Črni tartuf: v kakav povaljana krogla čokoladnega in vaniljevega sladoleda | Foto: Miha First Črni tartuf: v kakav povaljana krogla čokoladnega in vaniljevega sladoleda Foto: Miha First

Imamo barikirano in nebarikirano grappo, je v mešanici angleščine, italijanščine in slovenščine povedal natakar in prinesel veliko steklenico očitno domačega napitka brez kakih nepotrebnih etiket. Nagnili smo v lesu starano žganje, pustili kakih 25 evrov na osebo in se odpravili naprej v mesto.

Povzetek

Italijanska restavracija pod vodstvom družine, ki se je zaljubila v Maribor. Menda so še na začetku in bodo svoje solidne hladne in glavne jedi ter izvrstne predjedi razvijali na drugi strani ceste, ko zaprejo Mercatorjevo trgovino na Glavnem trgu.

Karta je majhna, kar premajhna za italijansko gostilno. Ponudbo bi okrepili že z obiskom kakšnega trgovskega središča, je pa res, da so vina, ki so na razpolago, še kar v redu.

Ocena

Ocena gostilne: 3 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte