Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 7. 2015,
15.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo vino

Četrtek, 9. 7. 2015, 15.40

8 let

Ali je grappa boljša kot sadjevec?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
To, kar je za Francoze konjak, je za Italijane grappa.

Grappa je v Italiji skoraj nacionalna pijača. Srknejo jo po obedu, ker so prepričani, da je odličen digestiv. Srknejo jo zjutraj v kavi, ker so prepričani, da jo izboljša. Srkajo jo pozimi, ker so prepričani, da jih ogreje. Zato ni čudno, da na leto zvarijo 40 milijonov steklenic grappe.

Italijanska ljubezen do grappe je presenetljiva, saj je ta stranski proizvod vinarstva v večini primerov le zelo močan alkohol brez definiranega okusa. V primerjavi s sadjevcem, ki obdrži aromo sadja, iz katerega je zvarjen, je grappa narejena iz tropin, ostankov grozdja po prešanju. Nikakor pa ne smemo italijanski grappi reči preprosto tropinovec – ne nazadnje so Italijani ime zaščitili.

Legenda pravi, da je grappa nastala v kraju Bassano del Grappa pri Padovi. Menda je bilo tako, da je Bertolo Nardini leta 1779 kupil oštarijo tik ob slavnem mostu čez reko Brento in začel variti grappo ter jo ponujati popotnikom, ki so se prek mostu odpravljali proti Benetkam kot spodbudo za mirno pot in dober posel.

Od delavskega žganja do pijače za svetovljane Od svojega nastanka do šestdesetih let preteklega stoletja je veljala za žganje delavcev in kmetov. Nato pa je gospa Giannola Nonino v svoji destilarni nedaleč od Vidma, v kateri so grappo varili že od leta 1897, začela eksperimentirati. Običajno so grappo destilirali iz mešanice različnih tropin, gospa Nonino pa jo je destilirala iz tropin, ločenih po sortah. Prva takšna sortna grappa je nastala iz pikolita, sledile so druge značilne furlanske sorte.

Sprva njena grappa ni bila priljubljena, a jo je gospa spretno reklamirala z brezplačnimi degustacijami za novinarje in na vladnih banketih. Grappo je tudi začela starati v sodih in tako je nastala rumenkasta grappa riserva. Poleg tega je pijačo točila v lepe steklenice, ne pa v "medicinske" stekleničke, v kakršnih so jo prodajali prej. Počasi ji je uspelo, da je grappa postala svetovljanska kot vino.

Pri serviranju sta pomembna kozarec in temperatura Temu primerni so tudi kozarci, iz katerih se jo pije – pecljati in specifične oblike. Taki morajo biti, ker morate dobro grappo tako kot dobro vino najprej zavrteti in povonjati. Dobra grappa pa mora tudi vedno biti hladna. Večina Italijanov ima steklenico grappe kar v hladilniku, nacionalni inštitut za grappo pa priporoča, da se jo servira pri temperaturi med 9 in 13 stopinjami Celzija, starano pa pri 17 stopinjah.

Grappa Berta Elisi

Družina Berta je prvo destilarno v kraju Nizza Monferrato odprla leta 1948, njihova zgodovina pa sega še dlje, tja v leto 1866, ko je Francesco Berta v kraju Casalotto di Mombaruzzo odprl lekarno. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja si je družina Berta razdelila delo, Gianfranco je prevzel proizvodnjo, Enrico trženje, mama Lidia je nadaljevala pakiranje steklenic, oče Paolo pa je še naprej nadzoroval zorenje v sodih. To so bila leta, ko si je podjetje začelo utrjevati prepoznavnost, zgodba o intenzivnih letih trdega dela, zgodba o družini, ki dela in razmišlja dolgoročno in vedno stremi k najvišji kakovosti. Leta 2002 so v Casalottu odprli novo, moderno destilarno Roccanivo.

Grappa Elisi sestavljajo skrbno izbrane grappe iz različnih letnikov in vinogradov. Stara se v lesenih sodih, kar ji da značilno barvo ter vonj in okus. Kljub temu, da je to razmeroma mlada grappa, je vseeno elegantna, kompleksna in z aromami, ki jih razvijejo le najboljši destilati.

Grappa za vse okuse in razpoloženja.

Sorta: barbera, nebbiolo in cabernet sauvignon. Stopnja alkohola: 43,00 % Cena: 34,90 evra, evino.si

Ocena: 9

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte