Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 3. 2015,
8.38

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Deezer glasba advertorial

Petek, 27. 3. 2015, 8.38

2 meseca, 2 tedna

Prava pesem v pravem trenutku lahko spremeni zgodovino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najbolj nemirna obdobja v zgodovini so porodila najbolj nepozabne pesmi, ki so sprožile prava družbena gibanja in za vedno spremenila glasbeno zgodovino.

Najvplivnejše pesmi v glasbeni zgodovini so nastale z namenom ujeti revolucionarni trenutek, obsoditi krivice in vzbuditi upanje na spremembe in lepšo prihodnost. Čeprav je glasbena industrija skozi leta doživela veliko sprememb, pa njena moč spreminjati svet na bolje še vedno ostaja.

Kot je rekel folk pevec Phil Ochs: "Dobra pesem z dobrim sporočilom se ljudi dotakne bolj kot tisoč shodov."

Predstavljamo vam deset pesmi, ki so brez dvoma najbolj vplivale na popularno kulturo, družbo in glasbeno zgodovino. Vse pesmi lahko poslušate prek aplikacije Deezer.

Imagine – John Lennon (1973)

V ZDA je legendarna pesem Imagine Johna Lennona izšla na albumu It's So Hard, v Veliki Britaniji pa na Working Class Hero. Pesem, ki predstavlja ultimativen poziv k svetovnemu miru, nagovarja poslušalce, naj bodo manj navezani na materialne dobrine. Lennon je pesem napisal leta 1971, v času vietnamske vojne, njen poziv k strpnosti in enakopravnosti pa ni danes nič manj aktualen.

Poslušaj pesem Imagine na Deezerju.

Get Up Stand Up – Bob Marley (1973)

Pesem Get Up Stand Up, ki sta jo napisala Bob Marley in Peter Tosh, je izšla na albumu Burnin' skupine The Wailers. Marleyja so se zelo dotaknile življenjske razmere na Haitiju, ki ga je prepotoval med svojo turnejo. To ga je navdihnilo, da je napisal pesem Get Up Stand Up, ki je s svojim sporočilom, da so neenakopravnost in kršitve človekovih pravic nesprejemljive, še vedno pomembna za današnji svet.

Poslušaj pesem Get Up Stand Up na Deezerju.

Sunday Bloody Sunday – U2 (1983)

Sunday Bloody Sunday je otvoritvena pesem albuma War in velja za najbolj odkrito politično pesem skupine U2. Pesem govori o krvavi nedelji na Severnem Irskem in je postala ena glavnih pesmi njihovih koncertov. Ko so jo prvič zaigrali v Belfastu, so nestrpno pričakovali prve odzive. Bono je obljubil, da je ne bo igral nikoli več, če občinstvu ne bo všeč. Pesem je postala njihov prepoznavni znak, Bono jo vedno napove z besedami :"To ni uporniška pesem".

Poslušaj pesem Sunday Bloody Sunday na Deezerju.

People Have the Power - Patti Smith (1988)

Patti Smith ni bila nikoli sramežljiva, kar se tiče političnih izjav. Pesem People Have the Power je njeno sredstvo za politični aktivizem. Z njimi je obsojala vojno in zlorabe človekovih pravic.

Njena pesem People Have the Power iz leta 1988 nas prepričljivo opominja, da ne smemo samo pasivno opazovati, ampak moramo sami ustvarjati svet, v kakršnem želimo živeti.

Poslušaj pesem People Have the Power na Deezerju.

Same Love – Macklemore (2012)

Čeprav je pesem Same Love novejšega datuma, pa se bo zaradi priljubljenosti in političnega sporočila gotovo zavihtela med pomembne družbeno-angažirane pesmi. Pesem je izšla leta 2012 na četrtem albumu ameriškega raperja Mackelmora z naslovom The Heist. Pesem je posnel s pevko Mary Lambert, obravnava pa gejevske in lezbične pravice. Posneli so jo med kampanjo za washingtonski referendum 74, ko so uzakonili istospolne poroke.

Poslušaj pesem Same Love na Deezerju.

Looking for Freedom – David Hasselhoff (1989)

Pesem Looking for Freedom, ki se je med drugim znašla tudi na lestvicah najslabših pesmi in je v resnici priredba nemške pesmi iz leta 1970 Auf Der Strasse Nach Süden, je bila na vrhu lestvic prav v času padca berlinskega zidu. Hasselhoffa so povabili, naj na silvestrovo leta 1989 nastopa na ruševinah zidu. Naključje ali ne, Hasselhoff je prepričan, da je prav s to pesmijo naredil ogromno za prekinitev hladne vojne.

Poslušaj pesem Looking for Freedom na Deezerju.

Do They Know It’s Christmas? – Band Aid (1984)

"Pesem Do They Know It’s Christmas je spremenila naše dojemanje obdarovanja. Pokazala nam je, da so pop pevci med najbolj družbeno-angažiranimi od vseh. Svojo moč znajo izkoristiti za širjenje dobrega v ljudeh," je prepričan promotor Band Aida Harvey Goldsmith, ki se ni zavedal, da bo pesem zaslovela, kot je. Naredili so jo v desetih tednih in pol, s prodajo singla so za Etiopijo zbrali več kot 24 milijonov dolarjev.

Poslušaj pesem Do They Know It’s Christmas? na Deezerju.

Happy Birthday – Stevie Wonder (1981)

Leta 1968 se je začelo gibanje, s katerim bi rojstni dan aktivista Martina Luthra Kinga Jr. postal državni praznik. Ko je kongres zavrnil predlog zakona, se je center Martina Luthra Kinga, ki ga je ustanovila njegova žena Coretta, zaprosil Stevieja Wonderja za pomoč. Ta je leta 1980 ustvaril melodijo Happy Birthday, ki gre hitro v uho in so jo izvajali na shodu za mir, na katerem so zbrali šest milijonov podpisov za peticijo za uvedbo državnega zakona. Še danes velja za največjo peticijo na svetu. Ronald Reagan je zakon podpisal leta 1983. Luthrov dan v ZDA praznujejo 15. januarja. htt

Poslušaj pesem Happy Birthday na Deezerju.

Free Nelson Mandela – The Special AKA (1984)

Preden je Jerry Dammers, ustanovitelj skupine The Special AKA, nastopil na koncertu proti apartheidu leta 1983, je komaj slišal za Nelsona Mandelo. Ob izidu pesmi Free Nelson Mandela je bila aretacija Mandele še nepomembna politična zadeva v Veliki Britaniji. Skupaj s pesmijo Gimme Hope Jo’anna Eddyja Granta pa je Mandela prišel v sam vrh mednarodne pozornosti. Politični pritisk, ki je sledil, je povzročil, da se je Margaret Thatcher odpovedala prepovedi sankcijam proti vladi Južnoafriške republike. Mesec pozneje se je Mandela prvič sestal z južnoafriško vlado. S tem se je začel dolg proces, ki je vodil do njegove osvoboditve. Drugo je zgodovina.

Poslušaj pesem Free Nelson Mandela na Deezerju.

Times They Are A Changing – Bob Dylan (1964)

Bob Dylan je bil vedno oster nasprotnik kršitve pravic temnopoltih Američanov. Hit iz leta 1964 Times They Are A Changing je bil namenjen mlajši generaciji, ki je v šestdesetih letih čutila, da je segregacija in zatiranje temnopoltih zastarela praksa in je iskala spremembo. S svojim večpomenskim sporočilom pesem bo pesem nagovarjala še številne generacije v prihodnosti.

Poslušaj pesem Times They Are A Changing na Deezerju.

Ne spreglejte