Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Ponedeljek,
15. 4. 2019,
10.45

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

1

Natisni članek

Igra prestolov premiera serija

Ponedeljek, 15. 4. 2019, 10.45

5 let

Zadnja sezona Igre prestolov: kaj lahko pričakujemo? #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

1

Igra prestolov | Foto HBO

Foto: HBO

Težko pričakovana osma sezona serije Igra prestolov se je začela ob 3. zjutraj po našem času in najbolj zagreti oboževalci na naši celini so si jo že ogledali. Če si nočete pokvariti veselja, se jim danes izogibajte in raje preberite, kaj je o zadnji sezoni znanega do zdaj.

Igra prestolov
Trendi Zanimivosti o Igri prestolov, ki jih (morda) še niste vedeli

Dobro leto in osem mesecev po končani sedmi sezoni je HBO končno začel predvajati zadnjo, morda najbolj težko pričakovano sezono Igre prestolov. Začela se je ob 3. uri zjutraj po našem času, nadaljevala pa se bo še prihodnjih pet tednov, do finalne epizode 20. maja. Ta bo dolga kar uro in dvajset minut.

Kako dolge epizode nas čakajo?

Osma sezona bo imela skupno šest epizod, pri čemer bo njihovo trajanje daljše kot v preteklih sezonah:

  1. epizoda: 15. april, 54 minut
  2. epizoda: 22. april, 58 minut
  3. epizoda: 29. april, 1 uro in 22 minut
  4. epizoda: 6. maj, 1 uro in 18 minut
  5. epizoda: 13. maj, 1 uro in 20 minut
  6. epizoda: 20. maj, 1 uro in 20 minut

Nekaj zanimivosti o zadnji sezoni Igre prestolov si lahko ogledate tudi v današnji oddaji Danes na Planetu.

Bo v osmi sezoni konec rodbine Stark?

Eden prvih napovednikov, ki jih je razkril HBO, je nakazal, kaj bi se lahko zgodilo s hišo Stark. V njem Jon Sneg, Arya Stark in Sansa Stark hodijo po grobnici v Zimišču, kjer vidijo grobove Neda, Catelyn in Lyanne Stark, na koncu pa naletijo še na svoje.

Jan Hadžić, Igra prestolov
Trendi Slovenec, ki je kot statist navdušil v Igri prestolov in požel pohvale režiserja

V prvi epizodi v Zimišče prispe Daenerys Targaryen

Eden od dražilnikov, ki jih je HBO izdal pred premiero, je tudi prikaz, da Daenerys Targaryen že v prvi epizodi prispe v Zimišče, z Jonom Snegom ob sebi. Pozdravi jo Sansa Stark in izreče besede: "Zimišče je vaše, vaša milost."

Zadnjo sezono so snemali deset mesecev

Snemanje osme sezone je trajalo od oktobra 2017 do julija 2018, ob koncu snemanja pa so številni igralci na družbenih omrežjih delili svoje občutke po zadnjem snemalnem dnevu. Nekateri so bili namreč del serije od samega začetka, od leta 2011.

Maisie Williams (Arya Stark) je delila fotografijo "okrvavljenih" športnih copat in zraven zapisala: "Nasvidenje, Belfast, nasvidenje, Arya. Nasvidenje, Igra prestolov. Kako lepo sem se imela. Na nove pustolovščine, ki me čakajo."

Tudi Emilia Clarke (Daenerys Targaryen) je na Instagramu delila poklon seriji: "Skočila sem na ladjo do otoka, da bi se poslovila od dežele, ki je bila moj dom stran od doma skoraj desetletje. Bilo je pestro, Igra prestolov, hvala za življenje, za katero si nikoli nisem mislila, da ga bom živela, in hvala za družino, ki je nikoli ne bom nehala pogrešati."

Boj belih hodcev snemali več tednov

V eni od epizod zadnje sezone se bo odvijala epska bitka med belimi hodci in nemrtvimi, ki jo ustvarjalci opisujejo kot "največjo bitko serije". Ekipa je na terenu ponoči posnela več kot 55 različnih posnetkov bitke, nato pa so se preselili v studio, kjer so jo nadgrajevali še več tednov.

Peter Dinklage (Tyrion Lannister) je ob bitki z belimi hodci dejal, da je v primerjavi z njo bitka pankrtov (6. sezona, 9. epizoda) videti kot lunapark.

Igra prestolov | Foto: HBO Foto: HBO

Posneli naj bi več različnih koncev

V želji, da bi preprečili razkritje finalne epizode in razplet sezone, naj bi posneli več različnih koncev, so razkrili ustvarjalci.

S tem so hoteli prelisičiti tudi paparace, ki so se večkrat pretihotapili na snemanje in hoteli razkriti prizore. Prav zaradi njih so posneli tudi nekaj lažnih prizorov, je razložil eden od režiserjev David Nutter. "Paparaci so se znašli na najbolj neverjetnih krajih in hoteli v objektiv ujeti dogajanje na snemanju. Bili so povsod."

Govori se, da celo glavni igralci ne poznajo pravega konca, ki so ga izbrali ustvarjalci.

Igra prestolov | Foto: HBO Foto: HBO

Osma sezona je stala 15 milijonov - na epizodo

Med snemanjem zadnje sezone je Variety poročal, da naj bi vsaka epizoda osme sezone stala 15 milijonov dolarjev (13,2 milijona evrov), kar je bistveno več kot epizode v prvih sezonah.

Epizoda druge sezone je namreč stala "samo" šest milijonov (približno 5,3 milijona evrov), medtem ko so epizode šeste sezone stale že po deset milijonov (približno 8,8 milijona evrov).

Igra prestolov | Foto: HBO Foto: HBO

George R. R. Martin meni, da se še ne bi smelo končati

Pred premiero osme sezone je avtor sage Pesem ledu in ognja, na kateri temelji Igra prestolov, George R. R. Martin dejal, da se serija še ne bi smela končati. "Ampak tukaj smo. Zdi se mi, kot da smo začeli komaj prejšnji teden. Je res minilo že toliko časa? Minilo je, kot bi mignil. Vem, da je konec, a zame ni prav zares konec. Jaz se bom še malo zadržal v Zahodnjem, ko bodo vsi odšli."

George R. R. Martin, ki je do zdaj izdal pet epskih fantazijskih romanov, namreč piše še dva, poleg tega pa je napovedanih še kar nekaj ločenih serij. Med drugim se govori o seriji, ki se bo osredotočala na čas pred Igro prestolov, na čas Otrokov gozda.

Igra prestolov | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Po uspešni knjižni seriji Pesem ledu in ognja avtorja Georgea R. R. Martina posneta televizijska nadaljevanka je epska pripoved o izdajalskem plemstvu v daljnih deželah Zahodnjega, častihlepnih možeh in ženah, ki so enako plemeniti kot tudi zamerljivi in nizkotni – tako kot v resničnem svetu. Tisti, ki ima v sedmih kraljestvih Zahodnjega nadzor nad Železnim prestolom, si lasti tudi neomejeni vpliv in politično moč. Zgodba spremlja vzpone in padce številnih rodbin in zavezništev, ki se hočejo za vsako ceno dokopati do oblasti. To je pripoved o prevarah in spletkarjenju, časti in plemenitosti ter osvajanjih in zmagoslavju – v neprizanesljivi "Igri prestolov" zmagaš ali pa umreš.

Kot najbolj gledana serija v zgodovini HBO in svetovni TV-fenomen je Igra prestolov do danes osvojila številna priznanja, tudi neverjetnih 47 nagrad emmy.

Preverite tudi:

Trendi Trump na Instagramu spet kopiral Igro prestolov #foto
Kit Harington
Trendi Kit Harington v Dubrovniku snema zadnjo sezono Igre prestolov
Ne spreglejte