Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 1. 2024,
15.18

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,17

Natisni članek

pevka tekmovanje pesem Evrovizija Raiven

Sreda, 24. 1. 2024, 15.18

3 mesece

To so o evrovizijski pesmi Veronika povedali znani slovenski glasbeniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,17
slovenski glasbeniki, glasba, Evrovizija | Nekaj znanih slovenskih glasbenikov smo vprašali, kakšno je njihovo mnenje o pesmi Veronika, s katero bo Raiven Slovenijo zastopala na Evroviziji na Švedskem. | Foto Ana Kovač/Bojan Puhek/Mediaspeed/osebni arhiv Saša Lendero

Nekaj znanih slovenskih glasbenikov smo vprašali, kakšno je njihovo mnenje o pesmi Veronika, s katero bo Raiven Slovenijo zastopala na Evroviziji na Švedskem.

Foto: Ana Kovač/Bojan Puhek/Mediaspeed/osebni arhiv Saša Lendero

V soboto je Raiven premierno predstavila skladbo Veronika, s katero bo maja letos Slovenijo zastopala na Evroviziji v Malmöju na Švedskem. Vprašali smo nekaj znanih slovenskih glasbenikov, tudi takih, ki so evrovizijski oder že okusili, kakšno je njihovo mnenje o pesmi. Povečini so s produkcijo, izvajalko, izborom in ravnijo, s katero se bo Slovenija predstavila na evrovizijskem odru, zadovoljni, nekateri vprašani pa so se strinjali, da v novih pesmih pogrešajo melodiko. Vsi v Raiven vidijo primerno izvajalko, ki bo tudi glede na zahtevnost pesmi kos težki nalogi.

Omar Naber: Upam si trditi, da bolje producirane skladbe Slovenija še ni imela

"Z gotovostjo si upam trditi, da bolje producirane skladbe Slovenija še ni imela, niti na Evroviziji niti v zgodovini," je povedal Naber, ki je Slovenijo na Evroviziji zastopal dvakrat. | Foto: Ana Kovač "Z gotovostjo si upam trditi, da bolje producirane skladbe Slovenija še ni imela, niti na Evroviziji niti v zgodovini," je povedal Naber, ki je Slovenijo na Evroviziji zastopal dvakrat. Foto: Ana Kovač "Skladbo sem poslušal in sliši se, da je bilo v to pesem vloženega ogromno truda, živcev, časa in znanja. Skladba je seveda narejena zelo premišljeno, kar je pravzaprav zelo pohvalno," je povedal pevec in glasbenik Omar Naber.

Kot je poudaril, se pri skladbi pozna, da je producent izbran premišljeno in prav tako premišljeno izbrano tudi to, kje se bo pesem snemala, kdo bo delal aranžma in vse, kar spada zraven. "Z gotovostjo si upam trditi, da bolje producirane skladbe Slovenija še ni imela, niti na Evroviziji niti v zgodovini," je bil nad produkcijo navdušen Naber. "Produkcija te skladbe se lahko meri s produkcijo svetovnih zvezdnikov kova Beyonce, Rihanne, Michaela Jacksona. Miks je tako izčiščen, da boljšega miksa od slovenskih izvajalcev še nisem slišal," je bil jasen pevec.

"To je seveda jasen pokazatelj tega, da je ta skladba namenjena Evroviziji in visoki uvrstitvi. Cilj in fokus sta jasna in jaz mislim, da je Raiven, ki jo osebno poznam, glede na svoje ambicije zelo osredotočena na to, da bo prišla v finale in dosegla najvišjo uvrstitev v zgodovini Slovenije," je prepričan Naber.

Ugotavlja, da se to zna zgoditi, še posebej če bo Raiven pesem tako fantastično, kot jo je že na posnetku, zapela tudi v živo. "Prvi pogoj je, da bo morala vrhunsko zapeti še na Evroviziji, drugi pogoj pa je dodelan performans, ki bo izstopal od drugih. Zgodba je močna, čeprav sem se šele zdaj pozanimal o zgodbi Veronike Deseniške," je povedal.

Dodal je, da je tovrstni nivo od takega izvajalca, kot je Raiven, pričakoval, tudi zato, ker je od nekdaj gojila gorečo željo, da nastopi na Evroviziji. "Dobil sem občutek, da si Raiven zares želi iti na Evrovizijo. Že nekajkrat je bila na Emi zelo blizu zmagi, a ji je ta vedno za las ušla," je dodal Naber. 

"Prav je, da je izbrala tako pesem, ki je producirana kot svetovna uspešnica. Pripisujem ji visoke možnosti ne samo za to, da doseže finale, ampak tudi za najvišjo uvrstitev Slovenije v zgodovini," je še zaključil Naber.

Alfi Nipič: Škoda, da tovrstna glasba pride in odide, pogrešam melodiko

Alfi Nipič v novejših skladbah pogreša melodiko, a si vseeno želi, da bi se pesem pri ljudeh "prijela" in da bi jo sprejeli. | Foto: Mediaspeed Alfi Nipič v novejših skladbah pogreša melodiko, a si vseeno želi, da bi se pesem pri ljudeh "prijela" in da bi jo sprejeli. Foto: Mediaspeed "Če sem čisto iskren, skladbe še nisem slišal, saj me zaradi nastopov ni bilo doma. Pravzaprav je to, kar zadnje čase opažam in je škoda, da je melodika izginila iz novo komponiranih (skladb, op. p.). Včasih smo si, od Abbe naprej, kakšne zmagovalne pesmi še prepevali naprej, zdaj je to nemogoče in težje. Te skladbe se pojavijo in tudi odidejo. Škoda, da ta glasba ne ostane kot recimo pred leti, ko je še pela Nuša Derenda, ko je bila melodika še prisotna. To žal pogrešam. Ta festival je namenjem ljudem kot neko razvedrilo in je dobro, če pri ljudeh tudi ostane. A to je zdaj malo težja glasba, zato pri ljudeh ne ostane, pride in odide in to je škoda," je svoje mnenje barvito izrazil legendarni slovenski pevec Alfi Nipič.

Kot je še dodal, s tem ne misli nič slabega, a pogreša melodiko in to, da skladba ostane med ljudmi in se med njimi tudi "prime". "Saj si tega želi vsak, tako izvajalec kot avtor, a žal je zdaj ta prepoznavnost malo odmaknjena," je še prepričan Nipič.
Blaž Švab: Absolutno bomo držali pesti za Raiven

Švab je poudaril, da je prednost, če gre pri izvajalcu za šolanega pevca, ki lažje zdrži ves vokalni stres in napor.  | Foto: Mediaspeed Švab je poudaril, da je prednost, če gre pri izvajalcu za šolanega pevca, ki lažje zdrži ves vokalni stres in napor. Foto: Mediaspeed "Meni se zdi super. Super nastop in vokal, super performans. Absolutno bomo za Raiven držali pesti in jo podpirali, ker je odlična izvajalka, zdi se mi odlična zgodba. Samo glavo pokonci in akcija ter uspešno v Malmöju," je povedal pevec Modrijanov in priljubljeni televizijski voditelj Blaž Švab.

Dodal je, da tako on kot Modrijani zelo podpirajo izvajalce in "vsakogar, ki je tako pogumen, da se spusti v tako zahtevno in stresno večtedensko zgodbo". "Večkrat sem bil na Evroviziji in sem videl, kako zahtevno je to. Raiven ima zelo veliko prednost, da je šolana pevka in bo zdržala te napore, ker to vključuje tudi večtedenske vaje večkrat na dan in z veliko ponovitvami," je poudaril Švab.

Poudaril je, da je prednost, če gre za šolanega pevca, ki lažje zdrži ves vokalni stres in napor. "Tako da je to super, držimo pesti," je še povedal pevec Modrijanov.
Gregor Ravnik: Verjamem, da bo s svojim talentom in smislom za estetiko našo državo popeljala zelo visoko

"Produkcijsko, vokalno in nato še sam video – vse na zelo visokem nivoju," meni vrhunski akademsko izobraženi pevec Gregor Ravnik. | Foto: Bojan Puhek "Produkcijsko, vokalno in nato še sam video – vse na zelo visokem nivoju," meni vrhunski akademsko izobraženi pevec Gregor Ravnik. Foto: Bojan Puhek "Skladba Veronika mi je bila že ob prvem poslušanju zelo všeč. Ni ravno pesem na prvo žogo in prav zato me je še bolj fascinirala. Produkcijsko, vokalno in nato še sam video – vse na zelo visokem nivoju. Zelo se veselim, da jo bomo videli na tem velikem odru, in verjamem, da bo s svojim talentom in smislom za estetiko našo državo popeljala zelo visoko," je povedal pevec Gregor Ravnik.
Raiven
Trendi Evrovizijska afera: KPK preiskuje letošnji izbor
Saša Lendero: O glasbenih in glasovnih sposobnosti Raiven ne gre izgubljati besed

Saša Lendero je mnenja, da v kolikor je pri izboru prišlo do kakršnihkoli nepravilnosti, izvajalka s tem nima popolnoma nič, zato ni prav, da se na njej lomijo kopja. | Foto: osebni arhiv Saše Lendero Saša Lendero je mnenja, da v kolikor je pri izboru prišlo do kakršnihkoli nepravilnosti, izvajalka s tem nima popolnoma nič, zato ni prav, da se na njej lomijo kopja. Foto: osebni arhiv Saše Lendero "Morda sama nisem ravno pravi naslov za to, saj so mi blizu zelo melodične pesmi. Torej stvari, ki gredo hitro v uho. Osvojiti me mora pravzaprav sama melodija, tako da si jo začnem prepevati, to je zame popevka," je povedala pevka Saša Lendero.

"Vedno pa poskušam razumeti tudi druge stile glasbe in dopustiti, da na meni pustijo določen vtis. Kar lahko povem glede na prvi vtis, je to, da je videospot zagotovo zelo zapomnljiv in zelo lepo narejen. Prav tako daje pesmi pravo vzdušje in zdi se mi, da so naredili super," je poudarila.

Dodala je, da je pesem v tem žanru zelo kvalitetna, po njenem mnenju pa tudi besedilo naredi vtis in neko vzdušje. "Zdi se mi, da ima pesem to dramatiko, ki je potrebna za Evrovizijo, saj se mi zdi, da mora imeti en dramatičen element. Menim, da bi se lahko zelo dobro odrezala. O glasbenih in glasovnih sposobnosti Raiven pa tako nima smisla zgubljati besed," je povedala Saša Lendero.

Kot je poudarila, se ji v času, ko se pojavljajo različni dvomi o izboru skladbe za Evrovizijo, zdi strašno neprimerno, da se ti dvomi in kopja lomijo na izvajalcu. "To je popolnoma napačno, saj izvajalec nima nič s tem. Vsak izvajalec, ki se prijavi, si želi zastopati Slovenijo, to je bila v tem primeru tudi Raiven," je povedala. Dodala je še, da v kolikor je pri izboru prišlo do kakršnihkoli nepravilnosti, izvajalka nima popolnoma nič s tem. "Pomembno je, da se tega zavedajo vsi, ki trenutno nanjo izvajajo kakršenkoli pritisk. To je stvar RTV Slovenija," je povedala Lenderova in zaključila, da upa, da bomo našo izvajalko podpirali.
Vanja
Novice Odstopil odgovorni urednik razvedrilnega programa TV SLO Vanja Vardjan
Vili Resnik: Pravijo, da je to umetnost, in jaz se strinjam

Na Evroviziji je Resnik Slovenijo zastopal leta 1998 s pesmijo Naj bogovi slišijo. | Foto: Ana Kovač Na Evroviziji je Resnik Slovenijo zastopal leta 1998 s pesmijo Naj bogovi slišijo. Foto: Ana Kovač "Skladbo sem si pogledal in se malce ustrašil. Rekel sem si: 'O moj bog, what is this?' (Kaj je to?, op. p.) Pravijo, da je to umetnost, in jaz se strinjam. Če ne drugega, si želim uvrstitve v finale, da bi šla naprej," je za Siol.net povedal pevec Vili Resnik.

Resnik je Slovenijo na Evroviziji sicer zastopal leta 1998 s pesmijo Naj bogovi slišijo.
Dejan Dogaja - Dejan Krajnc: Raiven je v Veroniki našla svoj alter ego

Dejan Dogaja navija za Raiven in podpira njeno glasbeno ustvarjanje. | Foto: Ana Kovač Dejan Dogaja navija za Raiven in podpira njeno glasbeno ustvarjanje. Foto: Ana Kovač "Z Raiven sva bila skoraj sošolca na Akademiji za glasbo, tako da se dobro poznava. Iskreno, to je njen najboljši komad, kar sem jih do zdaj slišal. Spoštujem njeno glasbo, ker sam ustvarjam bolj komercialno, radijsko glasbo. To pa je nekaj bolj drugačnega in meni je zelo všeč. Ona je super harfistka in operna pevka, ki se je na tem področju izobraževala, in to dvoje je tudi združila z nekim modernim pristopom," je za Siol.net povedal Dejan Dogaja.

Kot je dodal, je v Veroniki Raiven našla svoj alter ego in se mu zdi, da se je Slovenija z Joker Out na nek nov način "začela prijemati" tudi drugod. "Čeprav bom s tem morda sam sebi pljunil v skledo in zaradi tega komercialna glasba, ki jo izvajam sam, ne bo tam več prisotna, se mi zdi, da je Evrovizija festival, na katerem je prostor za tiste, ki zelo raziskujejo v glasbi, in to je zagotovo Veronika, to je Raiven. Zato ji dam deset od deset in gremo še na višje mesto, kot so ga dosegli Joker Out," je še dodal Dejan Dogaja.

Lani je v intervjuju za Siol.net dejal, da si tudi sam želi enkrat nastopiti na Evroviziji.
Raiven
Trendi S to pesmijo se bomo letos predstavili na Evroviziji #video
Adi Smolar: Predstavljamo se s kvaliteto, kar mi je čisto v redu

"Ne moremo pričakovati zmage, a je prav, da se predstavimo s kvaliteto, in pesem je kvalitetna," je prepričan Adi Smolar. | Foto: Mediaspeed "Ne moremo pričakovati zmage, a je prav, da se predstavimo s kvaliteto, in pesem je kvalitetna," je prepričan Adi Smolar. Foto: Mediaspeed Kantavtor in vsestranski umetnik Adi Smolar je povedal, da se je o pesmi Raiven pogovarjal že s svojo drago. Kot nam je zaupal, meni, da je pesem v redu in moderna. "Je zahtevna, ampak je kvalitetna. Mi tudi ne moremo pričakovati zmage, a je prav, da se predstavimo s kvaliteto, in pesem je kvalitetna. Vokalno, aranžmajsko, tudi tisti 'rrr' (pred refrenom, op. p.) si takoj zapomniš in to mi je bilo takoj všeč," je poudaril Smolar.

"Nesmiselno se je preveč ukvarjati s tem, kaj bo uspelo, kaj ne bo uspelo, ker smo majhna državica. Zmage torej ne moremo pričakovati, konkurenca je tu, glasbenih stilov je zelo veliko. Predstavljamo pa se s kvaliteto in to mi je čisto v redu," je še povedal kantavtor, ki je na odrih in na slovenski glasbeni sceni prisoten že 43 let.
Nuša Derenda: Skladba je narejena vrhunsko

Nuša Derenda je na svoji koži že občutila, kako je stati na evrovizijskem odru, s sedmim mestom si deli tudi najboljši slovenski uspeh na tekmovanju za pesem Evrovizije. | Foto: Mediaspeed Nuša Derenda je na svoji koži že občutila, kako je stati na evrovizijskem odru, s sedmim mestom si deli tudi najboljši slovenski uspeh na tekmovanju za pesem Evrovizije. Foto: Mediaspeed "Pogledala sem si oddajo in sem pesem tudi poslušala dvakrat ali pa trikrat. Moje mnenje je, da je narejeno vrhunsko. Vsi vemo, da je Raiven odlična izvajalka. Tudi zgodba se mi zdi v redu, ker jo je navdahnila Veronika Deseniška, torej zgodba, ki prihaja iz Slovenije. Tudi skladba je narejena vrhunsko," je povedala Nuša Derenda.

Kot je poudarila, pa je zdaj vse odvisno od tega, kako bodo pesem sprejeli oboževalci Evrovizije. "Jaz slišim same dobre in odlične odzive. Ona ima res dobro karizmo in je prava umetnica. Želim ji, da bi to priložnost izkoristila v svoj prid in da se potem njena kariera nadaljuje tako, kot si sama želi," je še povedala naša nekdanja predstavnica na tekmovanju za pesem Evrovizije, ki je leta 2001 s pesmijo Energy dosegla sedmo mesto in si s tem dosežkom deli prvo mesto na lestvici najvišjih slovenskih uvrstitev na pesmi Evrovizije.
Matic Plevel: Kakšen bo končni uspeh pesmi, bo odločila publika

Kitarist Matic Plevel je pri tej pesmi začutil, kaj je Raiven z njo želela sporočiti. | Foto: Mediaspeed Kitarist Matic Plevel je pri tej pesmi začutil, kaj je Raiven z njo želela sporočiti. Foto: Mediaspeed "Omenjeno pesem sem poslušal in si jo pogledal in moram reči, da me je v celotni podobi zelo presenetila in mi dala misliti," je povedal Matic Plevel, kitarist ansambla Saša Avsenika in Fehtarjev.

"O tem sploh ni dvoma, da je Raiven vrhunska izvajalka, prav tako je njena avtorska ekipa, ki se je podpisala pod pesem, zelo aktualna, zanimiva in kvalitetna ter pozna trende. Nasploh pa mi je pomembno, da imamo glasbeniki pri svojih delih in pri svojem ustvarjanju neko filozofijo, neko sporočilnost," je poudaril Plevel.

Kot je povedal za Siol.net, je pri tej pesmi začutil, kaj je Raiven z njo želela sporočiti. "Glede tega, komu je pesem všeč ali ne, se bodo seveda kresala mnenja, ampak v glasbi je vedno tako, da določena dela najdejo en krog poslušalcev, določena dela drug krog. Na koncu bo odločila publika, ali ji je pesem všeč ali ne, in bomo tudi videli, kakšen bo končni uspeh pesmi," je še pojasnil Plevel.
Miran Rudan: Lepo, da se je RTV spomnil, da angažira nekoga, ki je primeren

Miran Rudan je kot spremljevalni vokalist s spremljevalno skupino Pepel in kri na evrovizijskem odru leta 1990 nastopil ob boku Italijana Tota Cutugna, ki je tudi zmagal. | Foto: Mediaspeed Miran Rudan je kot spremljevalni vokalist s spremljevalno skupino Pepel in kri na evrovizijskem odru leta 1990 nastopil ob boku Italijana Tota Cutugna, ki je tudi zmagal. Foto: Mediaspeed "Glasbeniki vedno spremljamo te zadeve iz preprostega razloga, glede na to, da sem bil v finalu (Evrovizije, op. p.) in da sem bil trikrat na predizborih (Eme op. p.), ko je bila še Jugoslavija in tudi ko je bila Slovenija že samostojna. Menim, da so sprejeli pravilno odločitev, da ne potekata glasovanje in predizbor, ampak moramo biti pri tem dokaj realni, ker pri tem ne gre le za glasbo. Tukaj je dejansko popolnoma drugačna igra in jaz mislim, da tudi nimamo načrta zmagati, a je tu vseeno neka povezava med glasbo in današnjim časom," je povedal pevec Miran Rudan, ki praznuje 40. obletnico glasbene kariere in je na Evroviziji leta 1990 kot spremljevalni vokal tudi zmagal ob italijanskem pevcu Totu Cutugnu s pesmijo Insieme (Skupaj).

Rudan meni, da je Raiven "prava garancija, da se bo to dobro izšlo", je še komentiral sam izbor slovenske predstavnice na Evroviziji. "Tudi zaradi spremenjenega časa je lepo, da se je RTV tudi tokrat spomnil, da nekako angažira nekoga, ki je primeren za to, kar se bo zgodilo v finalu. In upam, da pridemo v finale," je še povedal pevec Rudan.

Rok Terkaj - Trkaj: Tema je zanimiva ter odpira tisoč interpretacij in raziskovanj

"Pesem ima zgodbo in ima potencial. Všeč mi je, da je pesem navdihnila Veronika Deseniška, ker odkriva bolečo plast tudi slovenske zgodovine, ki sta jo povzročila inkvizicijska logika ter hkrati posvetna ljubezen, ki se lahko sprevrže v sovraštvo, maščevanje in končni umor," je povedal raper in umetnik Rok Terkaj - Trkaj, ki je z Raiven oziroma s Saro Briški Cirman za pesem Vse živo! sodeloval že pred leti, ko se pevka še ni predstavljala z umetniškim imenom Raiven.

"Ekipi Raiven želim res iz srca, da se zabavajo in ne podležejo pritiskom pričakovanj javnosti," je povedal Trkaj. | Foto: Mediaspeed "Ekipi Raiven želim res iz srca, da se zabavajo in ne podležejo pritiskom pričakovanj javnosti," je povedal Trkaj. Foto: Mediaspeed "Rad bi da se ljudje vprašajo, zakaj je prišlo do inkvizicije, kaj je delala pred cerkvenim sodiščem, od kod logika sodbe, da grejo kdaj obiskat prostor, kjer je pokopana. Tema je zanimiva ter odpira tisoč interpretacij in raziskovanj, kar je čudovito, da tema ni banalna," je prepričan Trkaj.

Dodal je, da bo za tujce to zanimivo, če se sporočilo lahko plasira. "Veliko je žensk, ki čutijo to povezanost z mučenico in krivičnost patriarhata. Hkrati to zgolj obogati naše kulturno zavedanje in bo morda kdo šel prebrat zgodbo o Veroniki. A umetniku je treba pustiti, da jo pove po svoje, kot jo čuti, in to je prav," meni raper.

"Ekipi Raiven želim res iz srca, da se zabavajo in ne podležejo pritiskom pričakovanj javnosti. Na to, kaj bo, vpliva tisoč različnih dejavnikov, ki poleg pesmi vplivajo na to. Kakorkoli, Joker Out so nas naučili, da so poleg uvrstitve pomembni tudi PR-ekipa, videoekipa, mreženje. Upam, da jih Raiven ima. In da predstavi Slovenijo v najboljši možni luči ter vzpostavi dobre stike z ljudmi in da tudi na evropski ravni predstavlja svojo državo, glasbo za vse izvajalce in avtorje, ki še prihajajo za njo," je sklenil.

Preberite še:

Raiven, medijsko druženje
Trendi Videospot bo prikazal, kaj pripravlja za evrovizijski oder #video
Finska Evrovizija 2023
Trendi Finski glasbeniki ne želijo Izraela na tekmovanju za pesem Evrovizije
Raiven
Trendi Slovenijo bo na naslednji Evroviziji zastopala pevka Raiven
Raiven, Alenka Gotar
Trendi Nekdanja slovenska predstavnica na Evroviziji ostro nad odločitev RTV
Carpe diem
Trendi To o evrovizijski pesmi Carpe Diem menijo znani slovenski glasbeniki
Ne spreglejte