Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Nedelja,
29. 9. 2019,
4.07

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,89

6

Natisni članek

Scooter glasba koncert Stožice

Nedelja, 29. 9. 2019, 4.07

4 leta, 6 mesecev

Jih prepoznate? To je slavna techno zasedba, ki po 25 letih še vedno polni dvorane. #intervju #video

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,89

6

Scooter Budimpešta | Na koncertih skupine Scooter so prisotni plesalci, plesalke, manjkati pa ne sme niti veliko pirotehnike. | Foto Planet TV

Na koncertih skupine Scooter so prisotni plesalci, plesalke, manjkati pa ne sme niti veliko pirotehnike.

Foto: Planet TV

Kdor se spominja hitov slavne rave in techno skupine Scooter, jih je najverjetneje poslušal še na kasetah. Že vse od začetka svojega delovanja leta 1993 nizajo uspešnico za uspešnico in po 25 letih bo njihove hite v živo slišala tudi Slovenija. Brezčasni Nemci bodo 30. oktobra nastopili v ljubljanskih Stožicah v sklopu dogodka Deejay Time Back in Time.

Karizmatični frontman H. P. Baxxter skupaj z didžejem Michaelom Simonom in Sebastianom Schildom pod imenom Scooter tudi po 25 letih nastopov polni prizorišča. Množice še vedno ponorijo ob uspešnicah, kot so How much is the fish, Nessaja, Weekend, Hyper Hyper in druge. Njihov glasbeni slog se ni veliko spremenil, skoraj enak pa je ostal tudi frontman H. P. Baxxter.

Postali so ena najuspešnejših, če ne celo najuspešnejša techno skupina vseh časov. Na lestvicah singlov so bili več kot 500 tednov, na lestvicah albumov več kot 300, teh so prodali v več kot 30 milijonih izvodov ter si po svetu prislužili več kot 80 zlatih in platinastih plošč. Prvih deset mest na lestvicah so si delili z največjimi glasbeniki vseh časov, kot so Madonna, Michael Jackson, Rihanna in Depeche Mode.

Kako vam uspeva, da ste tudi po 25 letih še vedno videti praktično enako? Videti ste namreč točno tako, kot se vas nekateri spominjamo iz časov, ko smo vaše posterje trgali iz nemške revije Bravo.

Nekoliko sem spremenil svojo pričesko (smeh, op. p.). Ne počenem ničesar posebnega. Vsi se malo ukvarjamo s športom, a ne preveč, le toliko, da smo v formi. Veliko smo na turnejah in to je to.

Nemško skupino Scooter sestavljajo H. P. Baxxter, Michael Simon in Sebastian Schilde.  | Foto: Planet TV Nemško skupino Scooter sestavljajo H. P. Baxxter, Michael Simon in Sebastian Schilde. Foto: Planet TV

Če pomislite na čas od prvega šova v živo, ki je bil leta 1994 v Hamburgu, do zdaj - je občutek, ko se podate na oder, še vedno enak?

Edina stvar, ki je nekako vedno enaka, je energija, ki jo občutimo. To smo občutili že, ko smo imeli prvi nastop, ki se je zgodil, ko sploh še nismo vedeli, da bomo skupina, kakršna je Scooter danes. To se je kar zgodilo – in ko smo prišli na oder in je množica ponorela, smo si mislili, da je to res super. Od tedaj smo poskušali ohraniti to energijo.

Torej jo po vseh teh letih še vedno čutite enako?

Da, večinoma. Včasih, ko smo na turneji in imamo šov vsak večer ter se že približujemo dvema urama nastopa, je kar težko. A poleti, ko smo na festivalih ter večinoma nastopamo ob koncih tedna in zunaj, nam je zares zelo všeč. Vedno imamo tudi srečo z vremenom in večinoma zares uživam na odru.

Koncert
Novice Z dobrodelnim koncertom v ljubljanskih Križankah zbrali več kot 30 tisoč evrov

H. P. Baxxter, frontman skupine, je še danes videti skoraj tako kot pred 25 leti. "Nekoliko sem spremenil pričesko," se pošali.  | Foto: Planet TV H. P. Baxxter, frontman skupine, je še danes videti skoraj tako kot pred 25 leti. "Nekoliko sem spremenil pričesko," se pošali. Foto: Planet TV

Koliko ljudi vas je do danes že vprašalo, koliko stane riba?

No, to pa je nekaj novega. To je težko reči. Veliko. Več sto.

Pa vas to kdaj jezi?

Ne. Včasih. To preprosto ignoriram. Ali pa vsak dan najdem novo ceno (smeh, op. p.).

Na začetku te pesmi rečete The chase is better than the catch (Lov je boljši kot ulov). Za teh 26 let vaše glasbene kariere bi lahko rekli, da so lov, medtem ko je vaš uspeh ulov. Vam je vaš lov še všeč?

Ko se zaljubiš v dekle in ko jo najdeš, je včasih boljše kot po tem, ko si poročen in se po sedmih letih ločiš. Lov je boljši kot ulov pri zelo veliko stvareh, tudi pri glasbi. Lahko si zelo lačen in si nečesa močno želiš, ko pa dobiš vse, je lahko včasih zelo dolgočasno. Pri nas je tako, da nam lov še vedno pomeni več kot uspeh.

Sebastian Schilde (na fotografiji levo) se je skupini pridružil letos, skupino Scooter je poslušal še kot osnovnošolec in zdi se mu neverjetno, da je zdaj postal del nje. | Foto: Planet TV Sebastian Schilde (na fotografiji levo) se je skupini pridružil letos, skupino Scooter je poslušal še kot osnovnošolec in zdi se mu neverjetno, da je zdaj postal del nje. Foto: Planet TV

Od kod črpate energijo, ki jo vsa ta leta kažete na odru?

Ne vem, menim, da je večji del prispeva občinstvo. Včasih se ne počutim dobro, morda sem prehlajen in nisem popolnoma zdrav. Pred nastopom misliš, da je nemogoče, da bi tisti večer nastopil, a takoj, ko se povzpneš na oder, vidiš množico in vse roke v zraku. Ko se zasliši glasba, je vse drugače. Vse se spremeni in občutek imaš, kot da si v sekundi popolnoma drug človek. To je težko opisati nekomu, ki še ni imel takšne izkušnje, a to se mi je pogosto zgodilo, je kot nekakšna čarovnija.

Rita Ora v Zadru
Trendi Koncert popzvezdnice v Zadru še vedno buri duhove #video

Tudi po 25 letih so prizorišča koncertov vedno nabito polna. | Foto: Planet TV Tudi po 25 letih so prizorišča koncertov vedno nabito polna. Foto: Planet TV

Kako pa po napornem nastopu spet napolnite svoje baterije?

Preprosto tako, da ne počnem nič. Počivam doma. Morda sem na vrtu ali grem na sprehod po gozdu, dejansko počnem nekaj, kar je v popolnem nasprotju s tistim, kar delam s skupino.

Tako kot številni drugi ste tudi vi v teh letih znižali tempo oziroma število utripov na minuto. Nekaj sprememb je bilo tudi v sami sestavi skupine, a kljub vsemu vam je uspelo ohraniti rdečo nit in še vedno ste zelo uspešni. Kaj je po vašem mnenju razlog, da vam to uspeva?

Vedno mi je bilo zelo pomembno, da ostanem radoveden in slišim vse, kar se dogaja v glasbi, ter tako dobim navdih in ne delam čisto enako ves čas. Čeprav se včasih zmotiš. Tudi mi smo imeli dubstep album, ki nam je bil zelo všeč, a ga naši oboževalci niso marali, saj ga nihče ni hotel poslušati. A to je posebna izkušnja. Vedno pravim, da ne moreš iti vedno le naravnost. Kdaj je treba narediti tudi obvoz, in ko se vrneš na pravi tir, je spet vse v redu.

Dan D
Trendi Preden vstopite v njihov "plac", vam bo Dan D najprej ponudil milo

"Na odru se vse spremeni in občutek imaš, kot da si v sekundi popolnoma drug človek," energijo, ki mu jo daje občinstvo, opiše H. P. Baxxter. | Foto: Planet TV "Na odru se vse spremeni in občutek imaš, kot da si v sekundi popolnoma drug človek," energijo, ki mu jo daje občinstvo, opiše H. P. Baxxter. Foto: Planet TV

Ko ustvarjate glasbo, ima verjetno prav vsaka skladba svojo zgodbo. Je katera tako posebna, da se še danes dobro spomnite, kako in zakaj ste jo napisali?

Kar nekaj je bilo takšnih, ki so bile zares posebne. Prav ta, nova, God save the rave, je nastala med sodelovanjem z različnimi glasbeniki v našem studiu, od katerega nisem pričakoval nič. Bilo mi je odveč, zdelo se mi je nesmiselno, a nekega dne, ko smo bili tam in so me potegnili v studio, da bi to slišal, sem takoj rekel, da je slišati kot hit. Šlo je za sodelovanje z dvema fantoma z Dunaja, ki se imenujeta Harris and Ford. Z njima smo naredili to skladbo in zgodilo se je zelo hitro, kar naenkrat je bila tam.

V preteklosti je bila takšna skladba tudi How much is the fish. Bilo je legendarno, saj smo bili v Moskvi na zabavi po koncertu in je DJ zavrtel skladbo, ki me je spomnila na neko tradicionalno melodijo. Ves čas sem jo imel v glavi. Ko smo se vrnili, sem neke noči poklical Ricka (Ricka J. Jordana, op. p.) in mu povedal, da imam v svoji glavi že pripravljeno pesem, le naslova še nimam. Vse to se je zgodilo v enem koncu tedna.

Jardier
Trendi "Sprašujejo me, zakaj ne ustvarjam v slovenščini. Ja, zakaj pa bi?" #intervju

"Vedno pravim, da ne moreš iti vedno le naravnost. Kdaj je treba narediti tudi obvoz, in ko se vrneš na pravi tir, je spet vse v redu," pravi Baxxter. | Foto: Planet TV "Vedno pravim, da ne moreš iti vedno le naravnost. Kdaj je treba narediti tudi obvoz, in ko se vrneš na pravi tir, je spet vse v redu," pravi Baxxter. Foto: Planet TV

Kako pa je z ustvarjanjem danes? Lahko kmalu pričakujemo kakšen nov projekt?

Ravno smo začeli sodelovati s Sebastianom, ki je novi član ekipe - skupaj smo naredili singel Rave teacher in zdaj še God save the rave. Nenehno ustvarjamo nove skladbe in imeli bomo štiri ali pet novih singlov, preden bomo jeseni ali pozimi izdali nov album.

Pred tem pa se vidimo v Ljubljani, kajne?

Tako je, zelo se veselimo koncerta, saj tam še nismo bili.

Scooter bodo nov album izdali predvidoma jeseni ali pozimi. | Foto: Planet TV Scooter bodo nov album izdali predvidoma jeseni ali pozimi. Foto: Planet TV

Andre Rieu Maastricht
Trendi Violinist André Rieu: Vsaka država bi morala delovati kot dober orkester #intervju
Ne spreglejte