Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 4. 2023,
11.25

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

1

Natisni članek

pretočni video vesolje film

Petek, 14. 4. 2023, 11.25

1 leto

Najboljši filmi o vesolju v pretočnih videotekah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

1

Vesoljska odiseja | Te dni mineva 55 let od premiere verjetno najboljšega ali pa vsaj najbolj slovitega filma o vesolju, 2001: Odiseja v vesolju. | Foto Profimedia

Te dni mineva 55 let od premiere verjetno najboljšega ali pa vsaj najbolj slovitega filma o vesolju, 2001: Odiseja v vesolju.

Foto: Profimedia

Človeštvo že več desetletij postopno osvaja vesolje in ravno v času pisanja tega članka je Evropska vesoljska agencija izstrelila sondo, ki bo preiskovala Jupitrove lune. A človeška domišljija je vesolje preiskala že veliko podrobneje in o tem prostranstvu so nastali nekateri izmed najboljših filmov vseh časov.

Te dni mineva 55 let od premiere verjetno najboljšega ali pa vsaj najbolj slovitega filma o vesolju, 2001: Odiseja v vesolju, ki jo je posnel Stanley Kubrick. Scenarij ustvaril skupaj z Arthurjem C. Clarkom. Odiseja je prelomnica tako v filmskem pripovedništvu kot tudi v tehničnih vidikih snemanja filma ter predstavlja enega izmed tistih filmov, ki jih vsakdo mora videti. Priporočamo, da ga kdaj poskusite ujeti na velikem platnu Kinoteke, sicer pa je trenutno na voljo v plačljivih videotekah na Applu in Googlu. Mi pa smo medtem poiskali še širok nabor drugih vesoljskih klasik.

Harry Potter
Trendi Zdaj je uradno: prihaja serija o Harryju Potterju

DKino

Videoteka Telekoma Slovenije DKino omogoča izposojo in ogled filmov na televizorju in mobilnih napravah. Nabor se nenehno spreminja in vključuje tudi najnovejše uspešnice kmalu po tem, ko zapustijo kinodvorane.

Medzvezdje (Interstellar)

Z Medzvezdjem je bil režiser Christopher Nolan odločen, da se vsaj približa Kubricku, ali pa ga celo preseže. Prikaz vpliva gravitacije črne luknje na potek časa je mojstrski, vizualna podoba pa nekaj najbolj osupljivega, kar je kdo spravil na platno. Če le ne bi bilo plehkega konca …

Prihod (Arrival)

Včasih vesolje pride k nam in se želi pogovarjati. Prihod je film o prvem stiku z vesoljci, glavna protagonistka pa jezikoslovka, ki poskuša razvozlati njihov način komuniciranja. Režiser Denis Villeneuve je po uspehu Prihoda dobil možnost posneti nadaljevanje Iztrebljevalca (Blade Runner 2049) in Peščenega planeta (Dune).

HBO Max

HBO Max ponuja širok nabor filmov studia Warner Bros, kar načeloma vključuje tako Medzvezdje kot tudi 2001: Odisejo v vesolju, a to bogato knjižnico rotirajo in trenutno teh dveh filmov ni med zadetki. Je pa precej druge znanstvene fantastike.

Napad nad stolpnico (Attack the Block)

V Prihodu se jezikoslovka sreča s prijaznimi vesoljci, tisti, s katerimi se srečajo najstniki iz londonske revne četrti, pa so izjemno agresivni in napadalni. A ker so v nevarni soseski, policija za napade osumi njih, tako da morajo sami reševati svoj dom. V prvencu Joeja Cornisha smo prvič spoznali Johna Boyego, ki se je kmalu zatem odpravil v galaksijo daleč daleč proč.

Potniki (Passengers)

Vesoljska epopeja in romantična drama nista žanra, ki bi se gladko združila, in tudi v tem epskem filmu je treba nekoliko stisniti zobe. Dogajanje je postavljeno na generacijsko vesoljsko ladjo, kjer naj bi celotna posadka prespala 120-letno potovanje, a potem se neki človek zbudi 90 let prezgodaj. Po nekaj časa se odloči prebuditi eno izmed sopotnic, kar sproži verigo nepredvidljivih dogodkov. V glavnih vlogah sta Jennifer Lawrence in Chris Pratt.

Netflix

Netflix poleg ameriške produkcije stavi tudi na azijsko in ima dejansko najširši nabor filmov o vesolju, vključno s presežki, za katere morda še niste slišali.

Wandering Earth

Kitajski visokoproračunski spektakel je eden najuspešnejših filmov v njihovih kinematografih, a ga brez Netflixa najbrž zlepa ne bi imeli možnosti videti pri nas. Ideja zgodbe, ki temelji na zgodbi priznanega kitajskega pisatelja Lia Cixina, je nora, a odlično izvedena. Ker Sonce postaja rdeča velikanka, se znanstveniki odločijo rešiti Zemljo tako, da jo premikajo v drugo orbito. A vse ne gre brez zapletov.

The Midnight Sky

Tudi The Midnight Sky temelji na literarni predlogi, zgodba pa se osredotoča na znanstvenika na antarktični postaji, ki je zaradi globalne katastrofe med zadnjimi preživelimi na planetu, ko zazna signal vesoljske misije. Ta je našla planet za naselitev, a se vrača domov, ker je padla komunikacija. On ima odgovornost, da vzpostavi komunikacijo in jih opozori na nevarnost. V glavni vlogi in za kamero je George Clooney.

SkyShowtime

SkyShowtime je dom vsebin ameriškega pretočnika Paramount+, ki stavi na Zvezdne steze, in čeprav pri nas ni na voljo prav vseh filmov in serij, so to vsebine, ki že več kot 50 let najbolje naslavljajo pionirski duh raziskovanja vesolja. A poglejmo, kaj drugega še najdemo tukaj.

Serenity

Film je pravzaprav služil kot zaključek prehitro ukinjene serije Firefly o posadki vesoljske ladje, ki se zapleta v tihotapljenje in boj za svobodo v nekoliko kavbojskem vesolju. Serenity od gledalca ne zahteva, da bi vedel karkoli o seriji, mu pa ta predzgodba omogoča, da ga postavi v bogat in izdelan svet. Plus: akcija je pogosto komaj verjetna.

Halo

Halo ni film, temveč serija, a je eden paradnih konjev SkyShowtima. Gre za predelavo videoigre, postavljene v daljno prihodnost, kjer so ljudje v vojni z vesoljci, vojaški uspeh pa temelji na gensko modificiranih vesoljskih marincih. Zgodba je kompleksna, morda celo preveč, in ima epizode, v katerih skorajda ni akcije, ampak ko se ta vklopi … je vredna ogleda.

Amazon Prime Video

Podružnica največje spletne trgovine med žanri stavi predvsem na fantazijo, a ima tudi bogato ponudbo klasičnih filmov, pa tudi zanimive nove vsebine.

Krvavo obzorje (Event Horizon)

Kultni film iz leta 1997 spremlja vesoljsko reševalno misijo, ko preiskuje pogrešano eksperimentalno vesoljsko ladjo Event Horizon, ki se je po več letih nenadoma pojavila v orbiti Neptuna. Kot kmalu ugotovijo, se ni vrnila prazna. Prva različica filma je bila tako strašljiva, da so morali izrezati več kot pol ure sekvenc, pa še zmeraj gre za enega najbolj grozljivih filmov.

The Expanse

Serija The Expanse temelji na priljubljeni seriji knjig, v katerih je dogajanje postavljeno v kolonizirano osončje, kjer se Zemljani, Marsovci in prebivalci asteroidnega pasu med Marsom in Jupitrom zapletajo v vse večji spor. Politična drama se stopnjuje, ko ena od strani pridobi smrtonosno tehnologijo neznanega izvora.

Disney+

Disney ima v knjižnici Vojno zvezd in še Osmega potnika, ki je tako ali tako eden najboljših filmov, postavljenih v vesolje. A tudi brez njih je videoteka polna klasik tega žanra.

Marsovec (The Martian)

Naslovni Marsovec je astronavt, ki se ponesreči med burnim odhodom misije z Rdečega planeta, tako da njegovi kolegi mislijo, da je oplel. No, opomore si in ugotovi, kako na negostoljubnem planetu poskrbeti za toploto, zrak, vodo in še vzgojiti krompir. V glavni vlogi je Matt Damon.

Armageddon

Še eden tistih filmov, ko vesolje pride k nam. Proti Zemlji leti ogromen asteroid in edino upanje za človeštvo je ekipa strokovnjakov za podvodne naftne vrtine, ki jo vodi Bruce Willis. Film je res poln stereotipov in poceni štosov, a izvedba akcije je popolna.

Voyo

Voyo ima manj znanstvene fantastike od večine ponudnikov videotek, a je v izboru tudi kar precej presežkov.

Ad Astra: Pot do zvezd (Ad Astra)

Podobno kot pri Krvavem obzorju se astronavt odpravi proti Neptunu iskat pogrešano vesoljsko ladjo, a vsa groza, ki jo doživi na svoji dolgi in spektakularno posneti poti, je povezana z ljudmi – vse od roparskega napada na Luni do testnih opic na vesoljski postaji in soočenja z odsotnim očetom na končnem cilju.

Apple TV+

Applova videoteka nima toliko vsebin kot večina, a ta serija sodi med najboljše v njihovem repertoarju.

For All Mankind

Prva sezona zastavi naslednje vprašanje: kaj če bi Rusi prišli prvi na Luno in bi to sprožilo še bolj krčevito vesoljsko tekmo? Odgovor je napet ZF-triler, ki z vsako sezono prestavi dogajanje desetletje v prihodnost, tako da v tretji sezoni, postavljeni v leto 1992, spremljamo dirko na Mars. Četrto sezono serije že snemajo.

Preberite tudi:

Murder Mystery 2
Trendi Najboljše komične kriminalke v pretočnih videotekah
Star Wars
Trendi Prihajajo trije novi filmi Vojne zvezd, vrača se tudi znan obraz
Ne spreglejte