Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 3. 2024,
11.00

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Evrovizija

Ponedeljek, 4. 3. 2024, 11.00

1 mesec, 3 tedne

Izrael je popustil, na Evrovizijo pošilja manj politično pesem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Eden Golan, Izrael, Evrovizija | Eden Golan, letošnja izraelska predstavnica na Evroviziji | Foto Reuters

Eden Golan, letošnja izraelska predstavnica na Evroviziji

Foto: Reuters

Z izraelske javne radiotelevizije Kan so v nedeljo sporočili, da je predsednik Isaac Herzog pozval k prilagoditvam, ki bi Izraelu zagotovile nastop na tekmovanju za Pesem Evrovizije. Evropska radiodifuzna zveza je februarja besedilo pesmi izraelske predstavnice Eden Golan vzela pod drobnogled zaradi suma, da namiguje na napad Hamasa 7. oktobra.

Izrael se je na preučevanje besedila Evropske radiodifuzne zveze (Ebu) konec februarja odzval z opozorilom, da obstaja možnost, da ne bo sodeloval na letošnji Evroviziji, če bodo njeni organizatorji zavrnili besedilo pesmi Eden Golan.

Njena pesem October Rain, ki je večinoma v angleščini z nekaj besedami v hebrejščini, naj bi namigovala na napad Hamasa 7. oktobra lani, ki je sprožil vojno v Gazi. S tem bi Ebu kršila načelo o nepolitičnosti, ki velja za pesmi, ki sodelujejo na tekmovanju.

Konec preteklega tedna so si v Izraelu premislili. Radiotelevizija Kan je sporočila, da je celo predsednik Isaac Herzog pozval k udeležbi na tekmovanju, na katerem je Izrael do zdaj štirikrat zmagal. Ob tem je Herzog poudaril: "Država Izrael mora prav v času, ko nas tisti, ki nas sovražijo, skušajo zatreti in bojkotirati, dvigniti svoj glas ... Jasno in glasno na vseh svetovnih forumih."

Evrovizija | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Kan je stopila v stik z avtorjema besedil dveh izbranih pesmi – October Rain, ki je bila izbrana na prvo mesto, in Dance Forever, ki je zasedla drugo – ter ju prosila, naj besedili prilagodita, pri čemer lahko sicer ohranita svojo umetniško svobodo, piše v izjavi radiotelevizije.

Med popravljenima besediloma bo nato Kan izbrala pesem, ki jo bo poslala nadzornemu odboru Evrovizije, ki bo odločal o udeležbi Izraela na tekmovanju. Izbrano pesem, ki jo bo izvajala 20-letna rusko-izraelska pevka Eden Golan, bodo javnosti razkrili 10. marca.

Izrael je leta 1973 postal prva neevropska država, ki sodeluje na Evroviziji, in bil vse odtlej deležen različnih polemik. Vse od leta 2015 se je država vedno uvrstila v finale tekmovanja, zmagala pa je štirikrat. Leta 1998 je bila izraelska predstavnica Dana International prva odkrita transspolna pevka, ki je zmagala na Evroviziji.

Oglejte si še:

PZE 2024
Trendi Srbi izbrali evrovizijsko predstavnico, v finalu je bilo napeto
Dora 2024
Trendi Zagreb 2025? Hrvaška vodi na evrovizijskih stavnicah.
Gene Simmons, Boy George, Helen Mirren
Trendi Slavni, ki podpirajo Izrael na Evroviziji
Ne spreglejte